Емил Радев: Мониторингът за България е дискриминационен, покрили сме всички изисквания за Шенген

Успях да извоювам включването на България в Европейската гранична и брегова охрана, казва кандидатът за евродепутат (ВИДЕО)

Емил Радев: Мониторингът за България е дискриминационен, покрили сме всички изисквания за Шенген

2187 | 17 май 2019 | 07:53

Успяхме да извоюваме допълнителни 4 млрд. лв. за България в позицията на Европейския парламент за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027, с което общата сума, която ЕП смята, че България трябва да получи, е 18 млрд. лв.


0_eu2019

 

Емил Радев е кандидат за евродепутат от ГЕРБ, поставен под №8 в листата на партията.

Роден е на 26 март 1971 г. във Варна. Женен с едно дете. Владее немски руски и английски език.

Юрист, възпитаник на Икономическия университет във Варна. Докторант по Гражданско и семейно право към Нов български университет.

От 1999 г. е адвокат към Адвокатска колегия – Варна. Специалист в сферата на търговското, финансовото, административното, международно-частното и гражданското право.

С политика се занимава от 2007 г., когато е избран в Общинския съвет на Варна от листата на ГЕРБ.

През 2009 г. става депутат в 41-то Народно събрание от ГЕРБ във Варна, а през 2013 г. и в 42-то Народно събрание.
На изборите за Европейски парламент през 2014 г. е избран за евродепутат.

- Ако бъдете избран отново за евродепутат, какви ще бъдат следващите ви стъпки за преодоляване на двойните стандарти в ЕС?

- Последователен съм в работата си и се стремя да доведа до успешен край всяка кауза, с която съм се ангажирал. Поведох борба срещу двойните стандарти при храните и напитките и заедно с колегата Андрей Новаков извоювахме европейска програма на стойност 1,3 млн. евро и в интерес на потребителите. Обявих се и за по-високи санкции за нарушителите, но само общоевропейски контролен орган може да противодейства адекватно на нелоялните търговски практики на мултинационалните компании, затова усилията продължават. Крайната цел е ясна – да се защити здравето на 100 млн. граждани на Източна Европа, които заслужават същото високо качество на храните и напитките, каквото има в Западна Европа.


Като двоен стандарт определям и неприемането ни в Шенген, тъй като отдавна сме покрили всички изисквания. Намирам за дискриминационен и мониторингът за България. Крайно време е да бъде заменен с общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона. Оставам ангажиран с тези теми и занапред ще продължавам да търся консенсус и подкрепа за позицията на България, защото не трябва да допускаме Европа на две скорости.


- Съгласен ли сте, че в ЕС трябва да има минимална европейска заплата, базираща се върху процент от средната работна заплата на съответната страна?

- Минимална европейска работна заплата звучи малко заблуждаващо, тъй като си представяме как в целия Европейски съюз всички взимат една и съща минимална заплата. Не за това става въпрос обаче. Идеята е въвеждането на минимална заплата във всяка една държава-членка. Ние в България вече разполагаме с такава мярка.
Важно е, обаче, да имаме активни политики, които дават възможност на хората да се включат в пазара на труда възможно най-бързо, да имат работа и по този начин да получават заслужени доходи. В това отношение европейската солидарност е лост, от който трябва да продължим и занапред да се възползваме. Ключът към икономическия ръст и по-високите доходи, които всички очакват, е конкурентоспособния бизнес, а ЕС гарантира подкрепа за предприемачеството, за подобряване на инвестиционния климат. Нека не забравяме, че и обновяването на инфраструктурата, което ускорихме чрез европейските проекти, е стимул за развитие на бизнеса. В крайна сметка съвременната икономика е на колела.

- Как ще продължите битката за приемането на България в Шенген?

- България в Шенген е мисия възможна и аз ще продължа да се боря, за да стане реалност. Досега успях да извоювам включването на България в Европейската гранична и брегова охрана, в резултат на което получихме техническа подкрепа от новата агенция в разгара на бежанската криза и в момента натискът по българо-турската граница е почти нулев. Гарантирах подкрепа в ЕП за включването на България във всички информационни системи и системи за сигурност, като Шенгенската информационна система, Визовата информационна система, системата Вход/изход. Иначе казано, ние прилагаме изцяло европейското законодателство за границите и сме де факто част от Шенген.

Надявам се, че неколцината държави-членки, които се противопоставят на нашето приемане, ще се убедят в готовността на страната ни чрез доброто практическо сътрудничество в сферата на сигурността.

Факт е, че вече сме доказали, че пазим много добре външната европейска граница и това се признава от всички европейски партньори. Аз от своя страна ще продължа да отстоявам позицията, че България трябва в най-кратки срокове да стане част от Шенген. Постигнахме категоричната подкрепа на Европейския парламент, а и на Европейската комисия.

- А срещу ограниченията от пакета „Мобилност“?
- За съжаление, по време на гласуването на пакета „Мобилност“ в пленарна зала не надделяха диалогът и консенсусът, а силовият подход. Ние - българските евродепутати работихме обединено, използвайки абсолютно всички процедурни възможности, за да отложим гласуването след изборите. Целта беше спокойно да се обсъдят предложенията, да се проведат допълнителни консултации, така че да постигнем наистина балансирани решения в интерес на всички. Заради няколко гласа обаче този план не се осъществи. Ясно се видя и голямото разделение между различните държави в ЕС.
Нека бъда ясен - реформи са нужни, но не и чрез прокарването на протекционизъм, скрит под формата на социални права.
Това, което предстои след изборите, са преговори между Европейския парламент, Съвета и Комисията. Съставът на Парламента може да окаже влияние върху преговорите, така че в важно как хората ще гласуват, защото борбата продължава.

Естествено, ако крайният резултат не удовлетворява България, ние винаги можем да се противопоставим на приемането на пакета и страната ни дори може да заведе дело в Съда на ЕС, но се надявам, че в рамките на тристранните преговори българската позиция ще бъде защитена.

- В кои сфери ще бъдат насочени тези 4 млрд. евросредства, които България извоюва допълнително в сравнение с предишния програмен период?
- Нека първо направя едно уточнение - успяхме да извоюваме допълнителни 4 млрд. лв. за България в позицията на Европейския парламент за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027, с което общата сума, която ЕП смята, че България трябва да получи, е 18 млрд. лв. Предстоят т. нар. тристранни преговори със Съвета и Европейската комисия, които ще започнат след изборите. Постигнахме огромна крачка напред, но пътят все още не е извървян докрай. За да защитим този рекорден за страната ни бюджет, е важно да съхраним доверието, което България си е спечелила, да запазим европейския си курс на развитие и своя силен глас в Европа. Вотът на 26 май ще има своето решаващо значение.
Европарите ще открият нови възможности за обновяване на инфраструктура, за регионално развитие, грижа за околна среда, подкрепа за бизнеса, обучение на младите хора, сигурност и защита на границите.

Убеден съм, че хората ще продължават да виждат положителните резултати, които постига правителството на премиера Борисов с помощта на европейското финансиране.Емил Радев: Мониторингът за България е дискриминационен, покрили сме всички изисквания за Шенген

Успяхме да извоюваме допълнителни 4 млрд. лв. за България в позицията на Европейския парламент за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027, с което общата сума, която ЕП смята, че България трябва да получи, е 18 млрд. лв.

От категорията

Мая Манолова „разтваря ветрилото" в София

Мая Манолова „разтваря ветрилото" в София-1566389417.jpg

Омбудсманът има сериозен шанс да обере гласовете на тези, които смятат модела ...

21 авг. 2019 | 15:05

Д-р Калоян Методиев – консерваторът-бунтар, който се гмурна в реалната политика

-1566212206.jpg

Политологът пое щафетата от Иво Христов и ще бяга бързо. Категорична е ...

19 авг. 2019 | 20:23

Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат

-1454251001.jpg

Русия вече не беше това, което беше. Нито пък Европа беше, пише анализаторът в ...

22 авг. 2019 | 13:04

"Дойче веле": Как се преодоляват 45 години комунизъм?

-1509638635.jpg

Журналистът Райнхолд Фетер търси отговор на въпроса какво остана от надеждите ...

22 авг. 2019 | 12:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


18 май 2019 | 09:44Просто всеки ден се убеждавам все повече и повече, че голяма част от този народ си заслужава да бъде поробен и изклан. Как някой, дори и с ограничени умствени възможности, може да гласува за подобни българоубийци уроди?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър


18 май 2019 | 00:47Хахаха покрили сте вие доходите и сметките си. Искам един от бандата ви да каже честно пред всички каква ви е ползата от тоя Шенген, но едва ли. Сигурно пак крадене и далавери...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


17 май 2019 | 20:39Мили Господи,накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист, простака Бойко Методиев Борисов и групировката му, избави, Господи, красивата България от гербаджийската чума, и обслужващите ги олигофрени,цигани, ебливи калинки, кариеристи, абевейци,земеделци_помияри,седесари_свиркаджии,депесари_башибозуци, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриотите от ВМРО, Атака и НФСБ, лумпени, продажни прокурори, съдии и журналисти_лъжци! Слава Тебе, Господи, целия живот е пред нас, защото шайката на простака Тикваров си отива!Господи, нека видят крадците Твоя Гняв!!!Мили Господи, накажи алчните, лъжливите и продажните люде, и нека копието на Св.Георги се забие в ненаялите им се задници! Мили Господи, направи така, че мечът на Твоя Старши Посланик Св. Архангел Михаил ги погали по главите!Амин!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


17 май 2019 | 16:59Този кадър е устоял с достойнство на всички предизвикателства на Брюкселското гурме. Мисля, че отново ще оправдае доверието.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


17 май 2019 | 15:19Въобще не си губих времето да чета опорните точки на виден член на Шайката. Фактът, че все още не сме в Шенгенското пространство и сме под мониторинг от ЕК е красноречив за управлението й. Още по красноречиви са фактите, че България е на последно място в ЕС по всички социални показатели и дори изпада към групата на най бедните африкански страни. А най красноречивият факт за провала на страната ни по пътя към развитите демократични общества е, че над 1 млн. българи и цигани гласуват за човек с взривен джип посред центъра на София.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


17 май 2019 | 13:17Просто всеки ден се убеждавам все повече и повече, че голяма част от този народ си заслужава да бъде поробен и изклан. Как някой, дори и с ограничени умствени възможности, може да гласува за подобни българоубийци уроди?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


17 май 2019 | 12:30https: eurocom.bg shows video delnici 10356 Делници 15.05.2018 МИНЧО ХРИСТОВ https: eurocom.bg shows video delnici 10356


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


17 май 2019 | 12:30Прокурорчето със знаковото име гешев... Жената до Гешев е съдружник с ортака на Ваклин https: frognews.bg novini jenata geshev sadrujnik ortaka vaklin.html Детелина Ханчева жената, с която зам. главният прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, има обща фирма с ортака на основния свидетел по делото Иванчева строителният предприемач Александър Ваклин. Това се доказва по категоричен начин от преглед на редица документи от търговския и имотния регистри. От тях става ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът й Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин. https: frognews.bg novini razkritiia prokurora geshev drugiia den.html


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


17 май 2019 | 08:26Голямото разделение между различните държави в ЕС ще остане и никакви сладки приказки не могат да го преодолеят, защото политиката "Европа на две скорости" е в ход.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


17 май 2019 | 08:26Много си е добре мониторингът .Обикновените хора не страдат от него . А ако го няма, вие , управниците, хептен ще разпашете коланите. Контролът , макар и хлабав ,ви мъчи и дразни . Ама било обидно ! А не е ли обидно за народа да го правите на балък и да го крадете безогледно ? Ама пука ли ви ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


17 май 2019 | 08:26Много си е добре мониторингът .Обикновените хора не страдат от него . А ако го няма, вие , управниците, хептен ще разпашете коланите. Контролът , макар и хлабав ,ви мъчи и дразни . Ама било обидно ! А не е ли обидно за народа да го правите на балък и да го крадете безогледно ? Ама пука ли ви ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


17 май 2019 | 08:17Щом си последователен в работата си, да очакваме ли още десетина твои нови фирми да заработят?! Да очакваме ли да станеш собственик и на още 50 паркоместа около нов собствен хотел в скъп български курорт?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


17 май 2019 | 08:13Все много успехи имате, ама все лични, които са в материално изражение. А за българите, емиграция, дебългаризация, циганизация, заличаване на места наличието на държава, инфраструктура, здравеопазване, хора и имущество, все под някакъв предтекст, издиктуван от началниците. 29 НПО пишат стратегия за децата, други НПО искат Анадолската конвенция трети турски партии турски искат като втори език, американците смучат златото срещу 1.5 процента! Базите безплатни пък самолетите им на цената на совалка. Робството стана присъствие а Левски и Ботев разбойници в империята...ние такива постижения виждаме... сичкото гербер на самолета и където искат да ходят да се доказват. Тук българи не останаха от постижения.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.