Той обърна специално внимание на звената за финансово разузнаване

Емил Радев: Прането на пари е заплаха за сигурността на ЕС

925 | 9 ноем. 2019 | 10:03

Коментарът на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ бе направен в отговор на презентирания от представители на Европейската комисия пакет от мерки за борба с прането на пари


Пропуските в прилагането на съществуващата правна рамка за борба с прането на пари в много от държавите-членки позволяват на престъпници и терористи да финансират своята дейност и изправят Европейския съюз (ЕС) пред реални заплахи. Това заяви зам.-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев пред своите колеги от Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Коментарът на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ бе направен в отговор на презентирания от представители на Европейската комисия пакет от мерки за борба с прането на пари. В качеството си на постоянен докладчик на ЕНП в Комисията по граждански свободи относно темата с прането на пари Радев обърна специално внимание на звената за финансово разузнаване, които играят ключова роля за идентифициране на рисковете в страните-членки на ЕС.

Българският евродепутат отчете, че „заради различния си статут, правомощия и начин на организиране, някои звена за финансово разузнаване нямат достъп до съответната информация и не могат да я обменят”.

Емил Радев не пропусна да коментира и последния доклад за анализа на евентуалните заплахи, който идентифицира нови примери за т. нар. рискови продукти. Сред тях попада и футболът.

По този повод от Европейската комисия препоръчват на държавите-членки на ЕС да решат кои участници ще бъдат обхванати от задължението за докладване на съмнителни сделки.

„Не трябва ли да говорим за унифициран европейски подход по тази тема, като бъдат включени и други спортове, предвид инвеститорите в европейския спорт от трети страни?!”, попита Емил Радев своите колеги в ресорната комисия на ЕП и представителите на Европейската комисия.

 


От категорията

Нинова: Безсилието ражда безумия! ГЕРБ и ОП не дошли на работа заради прекия избор на лидер в БСП!

Нинова: Безсилието ражда безумия! ГЕРБ и ОП не дошли на работа заради прекия избор на лидер в БСП!-1597343137.jpg

Според ГЕРБ и ОП парламентът не трябва да работи, защото дава трибуна на ...

13 авг. 2020 | 21:25

Протестиращи замерят сградата на НС с домати и яйца, направиха жива верига

Снимка БГНЕС-1597303149.jpg

Има и уцелен журналист. Те очакват пристигането на премиера на Бойко Борисов. ...

13 авг. 2020 | 08:08

Нова блокада в София - този път при румънското посолство (ВИДЕО, СНИМКИ)

Снимка: бТВ-1597345453.jpg

Исканията им са непроменени - оставките на правителството и на главния ...

13 авг. 2020 | 22:03

Криза на барикадите, раздори между лагерите. Блокирано е кръстовището и на бул. Ситняково

Криза на барикадите: При Ректората няма желаещи да бранят палатките, раздори между лагерите -1597344166.jpg

Николай Хаджигенов от Отровното трие вече два дни поред зове във фейсбук да ...

13 авг. 2020 | 21:41