Той обърна специално внимание на звената за финансово разузнаване

Емил Радев: Прането на пари е заплаха за сигурността на ЕС

367 | 9 ноем. 2019 | 10:03

Коментарът на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ бе направен в отговор на презентирания от представители на Европейската комисия пакет от мерки за борба с прането на пари


Пропуските в прилагането на съществуващата правна рамка за борба с прането на пари в много от държавите-членки позволяват на престъпници и терористи да финансират своята дейност и изправят Европейския съюз (ЕС) пред реални заплахи. Това заяви зам.-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев пред своите колеги от Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Коментарът на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ бе направен в отговор на презентирания от представители на Европейската комисия пакет от мерки за борба с прането на пари. В качеството си на постоянен докладчик на ЕНП в Комисията по граждански свободи относно темата с прането на пари Радев обърна специално внимание на звената за финансово разузнаване, които играят ключова роля за идентифициране на рисковете в страните-членки на ЕС.

Българският евродепутат отчете, че „заради различния си статут, правомощия и начин на организиране, някои звена за финансово разузнаване нямат достъп до съответната информация и не могат да я обменят”.

Емил Радев не пропусна да коментира и последния доклад за анализа на евентуалните заплахи, който идентифицира нови примери за т. нар. рискови продукти. Сред тях попада и футболът.

По този повод от Европейската комисия препоръчват на държавите-членки на ЕС да решат кои участници ще бъдат обхванати от задължението за докладване на съмнителни сделки.

„Не трябва ли да говорим за унифициран европейски подход по тази тема, като бъдат включени и други спортове, предвид инвеститорите в европейския спорт от трети страни?!”, попита Емил Радев своите колеги в ресорната комисия на ЕП и представителите на Европейската комисия.

 


От категорията

Корнелия Нинова: Внесохме закон - председателят на КПКОНПИ да се избира от президента

Снимка Пресцентър на БСП-1574329069.png

Тази комисия беше създадена сгрешено – тогава ние внесохме нашия алтернативен ...

21 ноем. 2019 | 11:36

Борисов в Загреб: Изграждането на Коридор № 8 ще е от полза за целия регион (ВИДЕО)

Снимки Пресцентър на Министерския съвет-1574324370.jpg

Лидерите обсъдиха и актуални теми от регионалния и европейския дневен ред, ...

21 ноем. 2019 | 10:12

Осигурени са европейски средства за ВиК мрежата на Перник и Радомир

-1556185771.jpg

Нанков добави, че в предишния програмен период по ОП „Околна среда“ Перник е ...

21 ноем. 2019 | 15:51

Парламентът реши: Въвежда се видеонаблюдение в данъчните складове за горива и алкохол

-1426858765.jpg

Видеокамерите трябва да бъдат монтирани на всички места, през които в обектите ...

21 ноем. 2019 | 15:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.