Емир Кустурица

В Прищина откраднаха нашето историческо и духовно наследство, твърди той

Емир Кустурица: Надяваме се Владимир Путин никога да не допуска приемането на Косово в ООН

35038 | 2 окт. 2019 | 11:49

Сърбите и руснаците останахме част от християнската култура, която не беше смляна от центрофугата на атлантизма, казва световноизвестният режисьор


Световноизвестният режисьор Емир Кустурица написа философски текст, озаглавен „Затриване на паметта“, касаещ значението на запазването на истината в контекста на продължаващото разширяване на Запада на Изток, съпровождано с мощни информационни атаки, отбелязва изданието „Российская газета“, цитирано от Агенция "Фокус".

„Ние (сърбите), заедно с руснаците, останахме част от християнската култура, която не беше смляна от центрофугата на атлантизма“, цитира позицията на известния артист и музикант порталът „Искра“.

„И доколкото това е възможно, ние останахме такива, каквито сме. Колко дълго ще продължи това? Зависи от това дали сръбските власти ще признаят или не Косово, както и от това дали ще успеем да спасим Република Сръбска".

Кустурица подчертава факта, че „те (атлантиците) все още не са успели да ни лишат докрай (руснаци и сърби) от нашите собствени качества и най-важното - не сме изоставили идеята, че нашата Църква, вяра и култура са магнетичните сили на оцеляване и нашето бъдеще, че вярата във вечността на душата е врата към свободата".

Междувременно, в разговор с кореспондент на „Российская газета“, режисьорът сподели своето виждане за това, което сърбите днес очакват от Русия.

„Надяваме се, че руският лидер - Владимир Путин, никога няма да допусне Косово да бъде прието в ООН. Това не бива да бъде допускано, дори ако се получат сигнали от Белград до Москва, че е постигнато някакво двустранно споразумение. Ние практически нямаме контрол над по-голямата част от Косово, фактически и то е в техните ръце, де юре не трябва да признаваме това дори след сто години, тъй като те откраднаха нашето историческо и духовно наследство".

Трябва да се има предвид, че разширяването на НАТО на Балканите продължава. На първо място, Босна и Херцеговина се намира в полезрението на Брюксел, където средствата за масова информация се обработват чрез контролирани от Запада медии и НПО, които се опитват да обяснят на местните граждани мирния характер на Северноатлантическия алианс.

В същото време на Запад вече открито казват, че основният проблем за осъществяването на плановете им в БиХ е сръбският член на Президиума Милорад Додик, който смята, че в условията на засилваща се международна конфронтация е изключително важно да се поддържа военен неутралитет, за да не се превърне страната в марионетка на глобални играчи, които се опитват да водят войни с чужди ръце. Те не се смущават от факта, че премиерът на Република Сръбска Радован Вишкович се придържа към гледна точка, която се фокусира върху факта, че НАТО извърши бомбардировки над РС и Сърбия, уби сръбски деца и унищожи Република Сръбска.

Освен това Сръбската православна църква подкрепя националните лидери по този въпрос. Така в интервю за „Российская газета“ митрополит Хризостом Дабробосанский заяви, че сърбите никога няма да могат да забравят не само болката, но и обидата и унижението, нанесени им от САЩ, Великобритания, Холандия и особено Германия и Австрия, които през XX век три пъти са проявявали агресия към сръбския народ.

„В същото време трябва да се има предвид, че тук се разгръща голяма борба. Може да се заяви, че се извършва истинско насилие срещу сръбския народ, който е принуден да се преклони пред НАТО и САЩ, като същевременно изостави Русия", заключи духовникът.

 


От категорията

Тръмп призова Европа да внася нефт и газ от САЩ

-1540276553.jpg

Европейските държави трябва да се стремят към енергийна сигурност, а САЩ са ...

21 ян. 2020 | 15:25

Десетки хиляди пяха "Бела чао" на протест срещу Салвини в Болоня (ВИДЕО)

Снимка: Туитър-1579612212.jpg

Само за месец бившият вицепремиер посети над 100 селища в опит да постигне ...

21 ян. 2020 | 15:09

Напрежение! Американски бронирани патрули блокират конвои на руската военна полиция в Сирия

-1561101407.jpg

Преди дни в Северна Сирия пристигнаха подкрепления на американската армия - ...

21 ян. 2020 | 15:41

Смъртоносният китайски вирус се появи и в Тайван

-1579014795.jpg

Жената сама е потърсила здравни служители заради треска, кашлица и болки в ...

21 ян. 2020 | 15:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.