НПСД пред разпад, структурите отказват да работят с ДОСТ

Скандал! Ердоган атакува българския парламент с ислямистката коалиция „Обединение ДОСТ“

41386 | 6 февр. 2017 | 14:32

Консолидацията на анти-ДПС силите върви под диктовката на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, който през последната година оказва пълна политическа, а вероятно и финансова подкрепа на Лютви Местан


Турският президент Реджеп Ердоган атакува българския парламент с ислямистката коалиция между ДОСТ и Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД).

 

Това е основният извод от предизборното обединение между партиите на изгонения от ДПС експредседател Лютви Местан и на бившия зам.-шеф на движението Касим Дал.

 

Дълги години двамата бяха непримирими врагове, такива бяха и доскоро, но очевидно общият им спонсор ги е накарал да се обединят и направят опит да прескочат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Касим Дал питае нескрита непоносимост към Местан, заради неговото агентурно минало и отдавна не поддържа контакти с него. Сега обаче явно натискът от Анкара е толкова голям, че Дал е потъпкал принципите си, които той отстоява от времето, когато е лежал в затвора.

 

Новината за създаването на ислямистката коалиция бе съобщена официално миналата седмица от говорителя на Реформаторския блок (РБ) д-р Петър Москов, а днес лидерите на двете партии - Лютви Местан и Орхан Исмаилов, официално обявиха, че се коалират. НПСД все още част от РБ, а в миналия парламент имаше и един народен представител – Корман Исмаилов, който доскоро беше председател на партията.

 

Кой притисна Касим Дал?

 

Консолидацията на анти-ДПС силите върви под диктовката на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, който през последната година оказва пълна политическа, а вероятно и финансова подкрепа на Лютви Местан. Срещу това обаче няма никаква реакция от българските държавни институции. Под носа на българското правителство, или по-скоро с мълчаливото му съгласие, турският посланик създава политически инжинеринг с цел прокарване на линията за ислямизация на политическата система и у нас - така, както тава стана в Македония Албания, Косово, където вече има по няколко ислямистки партии. В София никой не реагира. Вторачени в междупартийните си вражди българските партии не съзират опасността, която се задава. Скандалният дипломат дълго е притискал и заплашвал Касим Дал и Корман Исмаилов, че Турция ще спре финансовата помощ за НПСД, ако не започне обединението на двете партии.

 

Натискът става особено силен след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подава оставка на правителството след поражението на Цецка Цачева на президентските избори. Предсрочното закриване на 43-ия парламент силно е изненадало депутатите на Лютви Местан, които разчитали кабинетът „Борисов“ 2 да изкара пълния си мандат, да бъдат депутати още две години и през това време да изградят местните структури на ДОСТ, твърдят източници от бутиковата партия. В момента всички социологически агенции отчитат, че протурската формация няма никаква електорална подкрепа, дори и в смесените райони, и че на избори би получила едва около 0,5% от гласовете.

 

Притеснен за политическото си бъдеще, Лютви Местан отново е помолил покровителя си – посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, да използва влиянието си върху Касим Дал, за да го убеди, че ДОСТ и НПСД трябва да се обединят и да се явят заедно на вота. В акцията са включени и представители на турските служби, които шетат спокойно из смесените райони и които ще използват всички механизми за натиск - финансов и психологически, върху българските турци и върху имамите, които получават заплатите си от турския Дианет. Непосредствената цел е, колкото се може повече избиратели да преминат към новото обединение и да работят срещу ДПС. А дългосрочната - разширяване на влиянието на Турция върху българските турци, накърняване на българските национални интереси и прокарване на неоосманистката линия на Анкара върху България и Балканския полуостров - нещо, което почетният председател на ДПС Ахмед Доган никога не е допускал. 

 

Защо Корман Исмаилов бе сменен от председателския пост с Орхан Исмаилов?

 

Резултатът от намесата на турския посланик Гьокче стана очевиден в края на миналата година, когато НПСД неочаквано смени ръководството си. Вместо Корман Исмаилов, председател на партията стана бившия зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов.

 

Корман Исмаилов, който е бивш депутат от ДПС и ексшеф на младежката организация, изпитвал силна неприязън към Лютви Местан и през последната година категорично отказвал каквито и да е разговори за коалиция с ДОСТ. Освен това, като бивш председател на ДПС, Местан лично е настоявал Корман Исмаилов да бъде изключен от движението, а фирми, близки до Исмаилов са били подложени на мощни проверки на държавните институции.

 

Новият председател на НПСД Орхан Исмаилов обаче няма емоционални проблеми от евентуална бъдеща работа с Лютви Местан и ДОСТ. Той е групата на „бизнесмените“, за които кариерата и финансовите интереси са над всичко. В медиите се появиха информации за шокиращото и бързо забогатяване на Орхан Исмаилов - той вече притежава къща в полите на Витоша, а брат му е съсобственик на хотел в квартал „Драгалевци“.

 

„Отиваме на избори с ДОСТ. Колегите го потвърдиха на пресконференцията в БТА“, бе лаконичният коментар на Касим Дал пред Епицентър. бг.

 

НПСД пред разпад, структурите бойкотират Орхан Исмаилов

 

НПСД е пред разпад, тъй като основателите на партията Касим Дал и Корман Исмаилов продължават да са срещу коалицията с ДОСТ. Най-силните им структури - в Пазарджик и община Антоново, са заявили, че няма да работят по време на предизборната кампания. Партията на Местан няма никаква електорална подкрепа в Кърджали, Смолян, Благоевград и Варна.

 

В същото време от Реформаторския блок очакват час по-скоро НПСД да официализира и юридически напускането на коалицията. Реформаторите са категорични, че партията няма място при тях, след като е решила да се коалира партия, която се ръководи от управляващите в Турция ислямисти на президента Реджеп Ердоган.

 

ДОСТ събират отломките от ДПС, очакват 200 000 гласа

 

В анти-ДПС коалицията вероятно ще бъде включен и Осман Октай, който в последните 15 години не е в ДПС, но това не му пречи да бъде редовен медиен „коментатор“ на актуални събития в движението. Водени са преговори и с друг отцепник от ДПС - лидерът на НДПС Гюнер Тахир. „Нито мога да отрека, нито мога да потвърдя“, каза той пред Епицентър. бг.

 

От началото на 2017 година, Лютви Местан прави опити да привлече към ДОСТ и независимите депутати Муса Палев и Гюнай Хюсмен. които в началото на 43-ия парламент бяха изхвърлени от ДПС заради обвинения, че са станали депутати чрез преференции. Палев и Хюсмен бяха изключени от движението по настояване на Местан. Сега обаче, лидерът на ДОСТ ги ухажвал, оправдавайки се, че „изпълнявал нареждане“ от Ахмед Доган да ги изрита от групата с мотив - "нарушаване на партийната дисциплина".

 

Според неофициална информация от ГЕРБ, Гюнай Хюсмен вероятно ще води листата им в Разград. Структурите в областта са го номинирали за кандидат-депутат от гражданската квота. В същото време, от ДОСТ са го поискали да поведе партията им на изборите и дори са го заплашили, че може да има проблеми при пътуванията си до Турция. Идентична оферта, която прилича повече на рекет, от партията на Лютви Местан са отправили и към Муса Палев за Благоевград.

 

Най-оптимистичните прогнози на ислямистката коалиция е да получат около 200 000 глас и да прескочат 4-ата бариера за влизане в парламента. Това ще бъде поредният погром върху националните интереси на България.


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05