"Историческото посещение" на турския държавен глава в Атина започна скандално

Ердоган и гръцкият президент в остър спор за Лозанския договор и турското малцинство

3130 | 7 дек. 2017 | 15:30

Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия, категоричен бе Прокопис Павлопулос


В четвъртък, 7 декември, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна на двудневно посещение в Гърция – събитие, което обикновено не се възприема като нещо необичайно за отношенията между две съседни държави. Но гостът от Анкара е първият президент, който ще стъпи на гръцка земя от 1952 г. насам, и очакванията от визитата са големи и в двете страни.

Ескортиран от гръцки изтребители, самолетът на турския президент кацна на летището в Атина в часовете преди обед, след което официалната част на посещението на Ердоган започна със среща с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос.

Дългоочакваната визита на Ердоган, която бе подготвяна в продължение на месеци, започна с остро противоречие, след като турският държавен глава се сблъска с Прокопис Павлопулос още при встъпителните им слова в президентския дворец в Атина. Причината – интервю на Ердоган за местни медии, в което той отново отправи призиви за „актуализация“ на Лозанския мирен договор от 1923 г., който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, заявявайки, че подобен ход може да бъде от полза и за двете страни.

Лозанският договор не се прилага на практика, изрази увереност Ердоган, поради което предложи на Павлопулос „да проучим приложимостта“ му. Предложението му обаче срещна категоричен отказ от страна на гръцкия му колега.

„Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия“, категоричен бе Павлопулос в рамките на срещата с лидера на Анкара.

От своя страна Ердоган аргументира предложението си с условията, заложени в договора за мюсюлманското малцинство, живеещо в Западна Тракия в Гърция. „Мюсюлманите в Западна Тракия нямат право да избират мюфтия от собствената си общност, усилията за назначаване на мюфтия продължават; подобни неща не се случват с Патриаршията в Турция", отбеляза Ердоган.

„Не можете да откриете никаква дискриминация срещу турски граждани от гръцки произход, докато в Западна Тракия дори не е позволено да се напише думата „турски“, продължи Ердоган. Цитирайки данни за средния доход на турците в Западна Тракия, той коментира: „Не се предприемат стъпки за инвестиции, икономическо развитие, поради което Договорът от Лозана трябва да бъде актуализиран".

Последва припомняне от негова страна, че Европейският съд по правата на човека подкрепи малцинството да бъде определяно като „турско“, а не само като „мюсюлманско“.
По отношение на Кипър Ердоган заяви, Турция подкрепя плана на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, но констатира, че кипърските гърци са тези, които се противопоставят на изпълнението му. „Нашата цел е да намерим жизнеспособно решение както в Кипър, така и в Егейско море", увери Ердоган.

В отклонение от протокола Павлопулос репликира, веднага след като Ердоган повтори, че международните договори не са преразгледани.

Двудневната визита на Ердоган в Гърция ще продължи с разговор с премиера Алексис Ципрас, след което турският лидер ще се отправи към североизточната част на страната за среща с представители на мюсюлманското малцинство.

„Това е посещение с изключително важно значение", заяви говорител на гръцкото правителство преди пристигането на Ердоган в страната, подчертавайки, че това е първата му визита в Гърция в качеството на президент на Турция.

Говорителят на турския президент - Ибрахим Калън, на свой ред заяви пред журналисти, че Турция се надява посещението да допринесе за развитието и задълбочаването на връзките между двете Атина и Анкара.

Източник: Агенция "Фокус"

 


От категорията

Политическа буря срещу Тръмп, който обяви, че приема обясненията на Рияд за убийството на Хашоги

-1507272374.jpg

Саудитското обяснение за зверството е обидно, Конгресът трябва да се намеси, е ...

20 окт. 2018 | 14:59

Бунт във ВМРО-ДПМНЕ, Демократическата фракция зове за "прочистване" на партията

-1540034789.jpg

„На държавата и гражданите им трябва ВМРО-ДПМНЕ, прочистено от криминални ...

20 окт. 2018 | 14:23

Русия: САЩ мечтаят за еднополюсен свят, но дали ще се сбъдне?

-1452507524.jpg

Кремъл с остра реакция след решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ...

21 окт. 2018 | 11:24

САЩ се отказват от знаков договор с Русия

-1539583018.jpg

Вашингтон се изтегля от Договора за за ликвидиране на ракетите със среден обсег ...

21 окт. 2018 | 10:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


7 дек. 2017 | 22:59Мисля, че в нашето Външно, трябва да застанат нащрек! В Уикипедията за Лозанския договор, статията завършва с констатацията: "Любопитно е, че договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него."(?!?). Дали атакувайки Лозанския договор, Ердоган не подготвя и промяна на българотурската граница? Мен това определено ме притеснява!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


7 дек. 2017 | 20:35почва се


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.