Сн. Пресцентър

Вицепрезидентът откри фотоизложбата „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България“, провеждаща се под неин патронаж

Етнографът Мартин Кейниг към Йотова: Не съм българин, но нося България дълбоко в сърцето си

1472 | 19 септ. 2019 | 11:12

Красив разказ за българската душевност – това са творбите на Кейниг. Това е България, която съществува на хиляди километри оттук, в дома на Мартин на остров Вашон и сред неговите американски приятели, изтъкна в приветствието си Йотова

Сн. Пресцентър-1568880830.jpgСн. Пресцентър-1568880878.jpgСн. Пресцентър-1568880859.jpgСн. Пресцентър-1568880813.jpgСн. Пресцентър-1568880803.jpgСн. Пресцентър-1568880787.jpg

„Не съм българин, но нося България дълбоко в сърцето си.“ С тези думи световноизвестният етнограф Мартин Кейниг се обърна към вицепрезидента Илияна Йотова при откриването на фотоизложбата „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България“. Изложбата се организира по инициатива на вицепрезидента Йотова, в партньорство с Националната галерия и включва 73 фотографии на Кейниг от 7 балкански държави, най-много от България. Съставител на изложбата е художникът фотограф Иво Хаджимишев. Фотосите на Кейниг са събрани в голям фотоалбум, който е допълнен с 2 аудио диска с автентичен фолклор.

 

„Красив разказ за българската душевност – това са творбите на Мартин Кейниг. Това е България през погледа на творец, който носи любовта си към нея завинаги. България, която съществува на хиляди километри оттук, в дома на Мартин на остров Вашон и сред неговите американски приятели“, изтъкна в приветствието си Илияна Йотова.

 

По думите на вицепрезидента във фотографиите, в стотиците метри снимачна лента и аудио записи са съхранени последните автентични сюжети от България от 60-те и 70-те години на миналия век. „Тези кадри, тази музика говорят много повече от архивите и документите. Снимките ни връщат към едно безвъзвратно отминало време“, посочи вицепрезидентът Йотова.

 

Мартин Кейниг е човекът, открил и записал преди повече от 50 години в една класна стая на училище в Смолянско изпълнението на младата Валя Балканска на „Излел е Делю хайдутин“ в съпровод на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Каневски. „Без Кейниг вълшебният глас на Валя Балканска не би бил сред емблемите на планетата Земя и не би пътувал като послание от нашата цивилизация към неизвестни светове в галактиката“, подчерта Илияна Йотова.

 

В приветствието си вицепрезидентът благодари на българската общност в САЩ за приноса към осъществяването на изложбата. Към съставителя вицепрезидентът Йотова се обърна с думите: „Без усилията на г-н Иво Хаджимишев тези събития нямаше да се случат. Признавам си, че от години съм в плен на изкуството на Иво. И на артистичната му личност, и на енциклопедичните му познания.“

 

С изпълнението си на „Излел е Делю хайдутин“ под съпровода на гайдаря Петър Янев Валя Балканска развълнува многобройните гости на откриването.

 

По-рано през деня Мартин Кейниг бе удостоен от държавния глава Румен Радев с почетния знак на Президента на Републиката за приноса му за съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

 

Днес, в 10.00 часа в Изложбената зала на Националната галерия вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на представянето на фотоалбума на Мартин Кейниг и краткия филм „Образи от Балканите“.Валя Балканска, откритие на Мартин Кейнинг, изпълни "Излел е Делю хайдутин"

Красив разказ за българската душевност – това са творбите на Кейниг. Това е България, която съществува на хиляди километри оттук, в дома на Мартин на остров Вашон и сред неговите американски приятели, изтъкна в приветствието си Йотова

От категорията

Фандъкова втвърди тона: Мая Манолова да каже кой плаща кампанията й. Лъжа е, че няма билбордове!

Фандъкова втвърди тона: Мая Манолова да каже кой плаща кампанията й-1571553175.png

“Манолова обеща, че ще изкупи всички частни терени за нови детски гради. ...

20 окт. 2019 | 09:32

Иво Христов: Борисов е гласът на Едроган в Европа

Снимка БНТ-1571554490.png

България е пропуснала златния си шанс да изчисти споровете с Македония. „Това, ...

20 окт. 2019 | 09:53

Станишев: Скопие и Тирана направиха сериозни реформи, каквито повечето страни от ЕС не биха могли!

-1562768986.png

Знакът, който Европейският съвет даде на Северна Македония и Албания, е ...

20 окт. 2019 | 12:28

Нинова в Дунавци: Кметствата трябва да имат самостоятелен бюджет от общините

Снимки Пресцентър на БСП-1571562785.jpg

Дойдох във вашето малко населено място, за да ви дам кураж, че не сте ...

20 окт. 2019 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.