Над 2 милиона българи имат повод за празник днес

Ето как да подредим никулденската трапеза по етикет

1074 | 6 дек. 2018 | 11:50

Важно е да спазим правилото за разположение на приборите - винаги вървим отвън-навътре, тоест приборите за първото ястие, се поставят най-далече от чинията. Не забравяйте да добавите и малки чинийки за кости - все пак рибата е основното ястие на днес


Никулден е един от най-големите християнски празници. Над 2 милиона българи празнуват днес. На 6-ти декември освен именниците, черпят рибарите, моряците, банковите служители и търговците. Денят е и официален празник на Бургас.

 

Именниците са над 200 000, 2/3 от тях са мъже. Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. 

 

За подобни специални моменти имаме повод да извадим най-хубавите си прибори и сервизи и да подредим празничната трапеза. Макар да същестуват хиляда и един стилове за организиране на масата, понякога и няколко дребни детайла са достатъчни, за да се постигне прекрасен резултат.

 

Както и при избора на дрехи, които отиват на персоналния ни стил, така и при декорацията на трапеза не бива да бягаме от начина на живот на семейството. Празникът е най-точният повод да подредим подложни чинии – червени, зелени, златисти или сребристи, бели или в охра - според традиционните тонове на предстоящите празници. Те са препоръчителни и за цялостния избор на елементите за украса на трапезата.

 

Важно е да спазим и етикета за разположението на приборите. Според него винаги се върви отвън-навътре, тоест приборите, които се използват за първото ястие, се поставят най-далеч от чинията. Например, лъжицата е отдясно на чинията и преди ножа, чието острие гледа към блюдото, защото супите се консумират първо (запомнете това правило, тъй като традиционно ястие за Никулден е именно курбанът от шаран). Вилицата пък винаги е отляво. Ако са необходими различни ножове и вилици за няколко ястия, най-далече от чинията се поставя отново този, който ще се използва първи.

 

Ако искате да поставите десертните лъжички и вилички предварително, то го направете над блюдото, като дръжката на лъжичката гледа надясно, а на виличката - наляво. Допълнителните прибори - например щипци за морски дарове и др., винаги се нареждат отдясно на чинията. Не забравяйте да добавите и малки чинийки за кости - все пак рибата е основното ястие на днешната трапеза. 

 

Панерчето за хляб стои малко над вилицата и малко под чашите.

 

За декорация на днешната никулденска трапеза е добре да използваме свещи и сухи цветя. Препоръчително е да се избягват ароматизираните, защото те ще отнемат от уханието на сервираните ястия. Добре е да не се прекалява и с големи декоративни елементи върху покривката - тя е в изброените вече подходящи за празника цветове, защото те ще попречат на приятното хранене на поканените на трапезата. 

 

Що се отнася до чашите, за Никулден поднасяме по-традиционни модели сервизи, от прозрачно бяло стъкло, които да отразяват блясъка на свещите и наситените тонове на самото вино. Ще подредим поне три чаши срещу основната чиния - от ляво на дясно два броя с широко гърло – най-голямата за вода, по-малка за бяло вино (тъй като с рибата се консумира именно тази напитка). 

 

И не забравяйте, че освен добре подредената трапеза, вкусните ястия и отлежалите напитки, от съществено значение за празника е и доброто настроение. Пожелаваме ви весел празник!


От категорията

Дара Екимова за първи път на живо изпълнява песни на баща си - Дими

Дара Екимова за първи път на живо изпълнява песни на баща си - Дими-1550836045.jpg

Петима музиканти се включват в проекта Slang by Dara Ekimova, вдъхновени от ...

22 февр. 2019 | 13:45

Започна поклонението пред Шабан Шаулич, Мирослав Илич и Цеца се сбогуваха първи (Снимки)

Сн. blic.rs-1550829694.jpg

Най-близките на изпълнителя са се събрали в дома му в Дедине преди панахидата. ...

22 февр. 2019 | 12:01

Дария Симеонова скочи в обувките на Джей Ло

Актрисата от „Откраднат живот“ със съвършена кожа със Silk Peel Dermailinfusion -1550858679.jpg

Актрисата от „Откраднат живот“ със съвършена кожа със Silk Peel Dermailinfusion

22 февр. 2019 | 20:03

Силвия Кацарова пя на български и турски за Международния ден на майчиния език

Силвия Кацарова пя на български и турски за Международния ден на майчиния език-1550857468.jpg

22 февр. 2019 | 19:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.