"Виваком" може да остане под контрола на руския стратегически инвеститор при цена до 800-850 милиона евро

Вижте плана на Малинов за геополитическата преориентация на България: Тв-канал, Виваком и партия

9113 | 12 септ. 2019 | 16:38

Второто приложение от записката засяга бизнес-частта на плана на Малинов, а именно придобиването на част от предприятията от наследството на КТ.


Прокуратурата публикува докладната записка на Николай Малинов, която е част от доказателствения материал по обвинението за шпионаж в полза на чужди организации.

 

Копието от докладната записка не посочва датата на създаването й и адресата на посланието на Николай Малинов, но по детайли от съдържанието й може да се предположи, че е писана след септември 2016 г.

Документът е озаглавен

"Относно необходимостта от геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме "Проект България".

В обем от 4 страници на руски език и допълнителни приложения Малинов развива пространен коментар за състоянието на политическия живот в страната и за мястото на русофилството в него.

В него той изтъква "парадокса, че 80% от българите се самоопределят като русофили, а управлението на страната в продължение на четвърт век се намира във васално положение на Вашингтон и Брюксел".

Малинов обяснява това положение с четири фактора:
- "изключително мощно вмешателство на САЩ - агресивен и систематичен подкуп на български политици, активните структури на гражданското общество са създадени и финансирани от Вашингтон",


- "основните медии са или западна собственост, или се намират във финансова зависимост от западни източници",


- "вотът на значителна част от българския електорат - турци и цигани се ръководи от мотиви извън политиката", и


- "електоратът на бившата комунистическа партия БСП безкритично следва своето ръководство, въпреки че след Киевските събития половината от този електорат не излезе да гласува".

Малинов дава ПЕТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ за концентрация на усилията в посока "геополитическа преориентация на България на базата на православието, славянската култура и традиции, които неизменно ни обединяват с Русия".

Предложенията му са:

- по-висока активност на НД "Русофили" в неправителсвения сектор; 

 -създаване и поддръжка на интернет-сайтове;

- създавне на влиятелен аналитичен център;

- създаване на собствена телевизия; и

- създаване на "русофилска партия, която ще позволи постепенното прерастване на НД Русофили в масова електорална сила".

Основната линия на писмото на Николай Малинов всъщност е насочена към осигуряване на финансирането на този проект или както той пише "нужна ни е сериозна поддръжка в следните направления":

1) осъществяване на сериозен пробив в националното информационно пространство... с влиятелен ТВ-канал и информационна агенция, силно присъствие в интернет-пространството чрез придобиване или ново създаване на сайтове, за което са нужни постоянни и сериозни инвестиции. В този план работим активно.

2) придобиване на компанията "Виваком" с помощта на руската "Внешторгбанк" и търсене на инвеститор, който да купи компанията, но "тя трябва да остане под руски контрол";

3) развитие на потенциални възможности за икономическо сътрудничество в сферата на селското стопанство и свързаните с него отрасли, "при което заетото в дадения отраслов сектор население постепенно ще се приобщи към нашата електорална маса".

4) създаване на влиятелен аналитичен център ("тинк-танк"), която "ще отстоява нашите тези и послания";

5) развитие на политическа партия, която трябва да присъства като непреодолим фактор в българския парламент и да се бори за геополитическа преориентация на България.

Малинов пише още, че "русофилите в България не могат да се справят сами без руска подкрепа, която се изразява в придобиване на печеливши отрасли от икономиката на България и в реални действия към промяна на геополитическата ориентация на страната чрез по-нататъшно обогатяване и развитие на общи инициативи в духовната, културната и информационната сфера".

Приложено е резюме на дейността на "Русофили", включително осигуряването на подписки срещу демонтирането на паметника на съветската армия, "две крупни граждански кампании в подкрепа на участието на гражданите в референдума за АЕЦ Белене", провеждане на социологически изследвания за "русофилските настроения на българския народ" и др.

Второто приложение от записката засяга бизнес-частта на плана на Малинов, а именно придобиването на част от предприятията от наследството на КТ.

"С цел създаване на адекватна икономическа основа на нашата дейност предприехме действия по безвъзмездно предаване на активи за над половин милиард евро от страна на бившия банкер Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев".

"Тези активи не трябваше да попадат в български ръце, защото българската държава ще пречи на собствеността и ползването им с цялата си мощ", пише още в писмото.

В него се твърди, че "контактът с Константин Малофеев е бил осъществен по препоръка на Игор Шогалев и ген. Леонид Решетников" - първото име съвпада с това на бившия руски министър по телекомуникациите.

В документа се посочва, че

"от януари до март 2015 г." е било договорено предаването на активи като "Виваком", "Дунарит", "Авионамс" и медиите около ТВ7 и ББТ.

 

В писмото е описано и "влизането на представител на съдебен изпълнтел с над 100 полицаи" в централата на телевизията през септември 2016 г.

"За съжаление не успяхме да овладеем дадените (телевизионни) компании, защото държавата беше напълно срещу нас, като не позволяваше регистрацията на новия собственик с проруски профил", пише Малинов.

Той изтъква, че "най-голям потенциал съществува при овладяването на "Виваком" със съдействие от страна на ВТБ".

"В момента ВТБ провежда търгове по продажба на дълговете на компанията-майка на "Виваком", които са спечелени от определено враждебна на интересите на Русия компания. В същото време абсолютно са игнорирани интересите на реалните собственици на "Виваком" от групата на Константин Малофеев", пише още Малинов.

Той съобщава, че "с оглед на установените цени и със съгласието на групата на Константин Малофеев, "Виваком" може да остане под контрола на руския стратегически инвеститор при цена до 800-850 милиона евро за цялата компания, което е с 200-400 млн. евро по-ниско от пазарната й стойност".

"Нашият български русофилски интерес - придобиването на тази компания - може да бъде надеждна основа за финансиране на политически проект, чиято цел ще е геополитическа преориентация на страната към Русия", се казва в записката.

Отделно от този документ, написан на руски език, е добавен още един лист на български, койот описва "схема на сделката" за придобиване на "Дунарит" от фирмата на Емилиян Гебрев "Емко" ЕООД.

Последната страница от разпространения материал е озаглавена "Предложение от Цветан Василев за продажба на активите на КТБ Груп", оценени като " близо 14 процента от БВП на България".

В справката са посочени БТК и НУРТС България - предприятието, което излъчва радио и телевизионните програми в страната.


От категорията

Борисов: Кой е казал, че се отказваме от Еврозоната? Само казах, че отлагаме, за да има консенсус!

Кадър: Фейсбук-1582209609.jpg

Интересува ме по кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин, понеже това ...

20 февр. 2020 | 16:39

Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, да се замислят за управлението си

Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, да се замислят за управлението си-1582205856.jpg

На поклонението пред паметника на Апостола снощи в София някои участници ...

20 февр. 2020 | 10:45

Шефът на тотото: Бяхме пред катастрофа заради частните лотарийни игри

Шефът на тотото: Бяхме пред катастрофа заради частните лотарийни игри -1582231399.jpg

"Спортният тотализатор е държавна фирма, която е на пазара от 63 години. ...

20 февр. 2020 | 22:38

Борисов в Брюксел: 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, но аз съм оптимист

Борисов: 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори-1582230655.jpg

Българският министър-председател изтъкна и новите амбиции на ЕС в ...

20 февр. 2020 | 22:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


13 септ. 2019 | 00:24По темата: Уникален коментар на Валентин Вацев в ПОГЛЕД ТВ! Дава отговори на много неща. https: pogled.info tv alternativen pogled valentin vatsev vseki koito se samnyava v evroatlanticheskite tsennosti e darzhaven izmennik.108539 и https: pogled.info tv alternativen pogled valentin vatsev az si vzeh bilet za shpionski film a te me zanimavat s melodrami.108540


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дядо-Ми


12 септ. 2019 | 23:55Боже,какви простотии!Нима това са "превратаджии",или е нескопосано скалъпена история?!Погледнете дали някъде в така наречената "човешка" история има преврат,ако зад превратаджиите не е стояла солидна армия?!Няма такъв случай,което недвусмислено доказва малоумието на скалъпилите тази бабина приказка.Преврат няма да има,защото зад него не стои нито солидна армия,нито обединен народ!Затова,спете спокойно овчици.В СКОРО ВРЕМЕ ВИ ОЧАКВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЦИРКА,КОГАТО ГЛАВНИЯ ОБЪРКВАЧ ЩЕ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ГЛАВНИЯ ЦИРКАДЖИЯ И ЩЕ ГО ЗАПРАТИ ПРИ ЦВ.ЦВ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


12 септ. 2019 | 23:02Фалшив доклад... Не 80, а 95% от българите СМЕ русофили. Останалите 5% са педерасти и ГЕРБаджии.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


12 септ. 2019 | 20:56Ако даже 20% от това се докаже с неоспорими факти този и всички свързани с финансирането на проект "България съветска република" трябва да получат дългогодишни ефективни присъди.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


12 септ. 2019 | 21:27Нищо не могат да докажат. Бош лаф.


Visitor


12 септ. 2019 | 20:43Така, нещо от всичкото изброено да е реализирано? Имал намерение за телевизия, за сайтове, за партия, за незнамкакво си... Нещо от това да се е случило?! Май не! Тогава... Пълни глупости и димна завеса, пушилка... Малинов нещо си е мечтал, записал го на хартия... Нима има човек, който да не си е мечтал разни неща? Е, вярно, не всеки ще седне да си ги записва. Въпрос на манталитет.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


12 септ. 2019 | 20:00За шпионаж в полза, на когото й да е се получава заплащане. Къде са доказателствата, че Малинов е получавал лични облаги от Русия. Например апартаменти, тераси или др. материален стимул заради идеите си като собственик на НПО. Парите говорят най добре!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


12 септ. 2019 | 18:32Стефан Северин Удря се движението русофили, а се мълчи за други партии, за които без особени доказателства се знае, че са пряко подвластни на външни намеси и внушения. Ами най лесният пример е ГЕРБ. Ето накратко как се е родила тази партия, фактите са от вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг . Набитото око на Волфганг Глескер, който през 2001 година ръководи софийското бюро на фондация Ханс Зайдел това е фондация на Меркеловата партия Християнсоциален съюз (ХСС) забелязва новият шеф на МВР Бойко Борисов. Канят го в Бавария. Вестникът пише: Програмата му беше измислена умно: баварско гостоприемство, тренировка във фитнеса на специалните части към баварската полиция, запознаване с работата на треньорите на полицейски кучета (Борисов обича немски овчарки), пробна разходка с ново БМВ по аутобана със скорост 200 км ч (понеже той и автомобили обича). Борисов беше възхитен. Това си е чисто закопчаване. Там му дават идеята да подготви парт


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


12 септ. 2019 | 18:24егати ДЕБЕЛОГЪЗИТЕ лъжи!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


12 септ. 2019 | 17:59Този шпионаж е разгласен надълго и нашироко във всички медии?!! Не ставайте смешни. С тези предложения за формиране на политическа русофилска партия, превърнати в обвинения, само съдии от спецсъдилищата (а те ще съдят шпионите ) без да се замислят може да осъдят човек и да му залепят 15 20 години затвор. Във връзка с това си спомням за т.нар. "спецтрибунали" формирани във връзка със заговора срещу Хитлер, но те са действали само няколко месеци. Спецпрокуратурата и спецсъдилищата в БГ е планувано поне засега да действат ПОСТОЯННО. Сетне БГ ще плаща стотици хиляди евро, а държавата ще бъде обвинена в диктатура.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


12 септ. 2019 | 17:52Аз и не мога да проумея как едно лице, което СпП, та дори и гл.прокурор обвиняват за руски шпионин, ще напише една докладна до доста известен руски бизнесмен телевизионер, един от руските олигарси, с идеи как едно проруско движение да се превърне в мощна партия и да стане първа политическа партия, способна да поеме властта и заради това попада под ударите на прокуратурата. Всяка партия, стига да има сила, ще се бори за власт. Няма да изкарва на улицата танкове, в небето самолети плюс организирани маси, а на избори ще се бори за власт. Та това нещо ДПС го прави вече 30 години, знае се , че ДОСТ си беше протурска правителствена партия, но не взехте такива брутални мерки. Да обвиниш политическо лице, което не се крие, нито е в ръководни правителствени кръгове и не разполага със секретна информация, в шпионаж, не е ли малко много? И този шпионаж е разгласен във всички медии?!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


12 септ. 2019 | 17:48Да се напикаеш от смях!___Обсъждане на ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ било ШПИОНАЖ!___Цацаратурата, начело с ГЕШЕФТАРЯ направо се насраха. Такова обвинение и в селска кръчма ще падне бе малоумници продажни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Емил Станоев


12 септ. 2019 | 17:45Когато идеите за геополитическата ориентация се тълкуват като държавна тайна от гешевта и цацат , то помислете си какво ще бъде даржавна тайна когато гешевта стане гл.прокурор !?! Първите наченки на фашизъм е това..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


12 септ. 2019 | 17:44Другари, хайде малко по активно, къде са ви псувните, къде са ви фекалиите, днес направо не приличате на себе си... Да не са ви спуснали нови инструкции?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


12 септ. 2019 | 18:24олигофрен


Анани Ананиев


12 септ. 2019 | 17:44Другари, хайде малко по активно, къде са ви псувните, къде са ви фекалиите, днес направо не приличате на себе си... Да не са ви спуснали нови инструкции?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


12 септ. 2019 | 18:25дебелогъжец


Анани Ананиев


12 септ. 2019 | 17:44Другари, хайде малко по активно, къде са ви псувните, къде са ви фекалиите, днес направо не приличате на себе си... Да не са ви спуснали нови инструкции?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бояджиев


12 септ. 2019 | 18:25платено лайно