Проф. Евгений Дайнов

Предсрочни избори – да. Кога – не знаем кое събитие ще запали фитила

Евгений Дайнов: Има пропаст между управляващите и народа, идва диктатура на униформените служби

15166 | 5 юни 2018 | 15:35

Народът трябва истински да се уплаши, че ще му махнат европейската дреха и ще го вкарат в руски брезентови ботуши и руска ватенка, за да покаже вратата на своите сегашни управляващи – този предателски, олигархичен и изменнически политически елит


Проф. Евгений Дайнов, политолог, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: България да втвърди тона към ЕС, препоръча вицепремиерът Красимир Каракачанов. Конкретната причина за избухването му са готвените европейски промени за превозвачите, но той се върна чак до затварянето на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“ и провала на проекта „Южен поток“. Очакваме анализа на политолога проф. Евгений Дайнов. Проф. Дайнов, как да възприемаме думите на вицепремиера Каракачанов, като политически или като правителствен тест към обществото?

 

Евгений Дайнов: Каракачанов, доколкото си спомням, е военен министър, нали така?

Водещ: Точно така. И вицепремиер.

Евгений Дайнов: В момента очевидно не се изказва като военен министър в тесния си ресор, а се изказва като голямо политическо лице, което ни съобщава голямата политика просто като вицепремиер. Вижте, това отново илюстрира нещо, което виждаме в последните няколко месеца. Как внезапно беше задействана цялата държавна машина, целият държавен елит максимално бързо да убеди българите в следното: че ЕС е нещо чуждо, враждебно и лошо, отнасящо се към България, докато Русия е нашият голям брат, както каза и Бойко Борисов. В ход е опит за много бързо провеждане, и то под шапката на председателството на ЕС, на геополитическо преобръщане на България. Изтръгването й от лоното на Европа и максималното й приближаване към Русия. Това е онова, което се случва в момента, и това е онова, което ни съобщава онзи вицепремиер. Аз предполагам, че колкото повече идва краят на председателството, тоест още месец, толкова по-енергично ще ни бъде обяснявано, че Европа е лошо за нас, а Русия е добро за нас.

Водещ: Каква е целта според вас на тази кампания?

Евгений Дайнов: Целта, аз не знам каква е целта, по-скоро да се гледа какви са мотивациите. Мотивациите са, че някой някъде, очевидно от Русия, натисна някакво копче, което задейства всички български политици, призвани в парламента и във властта, до един, за впрягане в този впряг. Максимално бързото отдалечаване на България от европейските структури, европейския начин на живот и вкарването в руската орбита. Това тече не само във външнополитически план, но и във вътрешен план. Във вътрешния план забелязваме следното, както го казва в такива случая германският философ Юрген Хабермас, властта се отвърза. Властта се отвърза, за да разберете, само ще напомня няколко неща. Извънредното законодателство от миналата година. Властта си направи собствена специална прокуратура, собствени специални съдилища и собствени апелативни съдилища. Тоест могат да те съдят и да те арестуват за каквото си искат и както си искат и когато си искат. Видяхме го това в случая с кметицата на „Младост“ Иванчева. Между временно ДАНС отказва да бъде проверяван за използването на СРС, на подслушване, като фрапантно нарушава съответния закон. И там са отвързали. Събираме двете неща и виждаме следното: във вътрешнополитически план се усилва диктатурата на униформените служби. Във външнополитически план се опитват тази засилваща се диктатура да я пъхнат под шапката на съюз с Русия. Което е предателско и аз апелирах във Фейсбук. Обърнах внимание, че в Наказателния кодекс, член 103 за държавна измяна си има точно текст, който се отнася за нашите държавници, особено за поведението на Бойко Борисов в Москва, това е държавна измяна.

Водещ: Трябва ли да разглеждаме препоръката на вицепремиера Каракачанов в контекста на посещението и разговорите на премиера в Москва?

Евгений Дайнов: Разбира се, ние гледаме една пиеса, в която различните герои играят взаимнодопълващи се роли. Бойко Борисов помоли за прошка, забележете, как ни опозорява, Бойко Борисов помоли за прошка, извършвайки държавна измяна, помоли за прошка Путин, който е открит враг на Запада, за това, че България е член на западните съюзи. България е избрала да бъде член на ЕС е едното – той помоли Путин за прошка. Не за разбиране, т.е. Бойко Борисов помоли Путин за прошка, не за разбиране нещо, там да мънка. Той каза, че големият брат трябва да прости. Значи тука те си просят следното да ви кажа. Последното изследване, което гледах на 47 европейски държави, гледах българската част. То се прави на всеки 10 години. Българският народ в около 75-80 % от битието, от мечтите, намеренията си е станал дълбоко свързан с ЕС и с европейския начин на живот, дълбоко свързан. Може би това обяснява истерията, с която управляващите искат да ни закачат обратно за Русия. Те може би усещат, че народът не е с тях, и искат в последния възможен момент, преди народът да се е фокусирал върху тях, този проевропейски народ, да ни вкарат в беля. Подчертавам отново, това е национално предателство, това е държавна измяна. Има си Наказателен кодекс със съответните членове.

Водещ: Проф. Дайнов, това действително ли се предприема или се сондира на този етап за реакция в обществото?

Евгений Дайнов: И двете. Предприема се, а междувременно се сондира как ще реагира обществото. Те се надяват обществото да е обработено вече така, че да е стигнало до извода, че Европа е врагът, а Русия е приятелят. Това изобщо не е така, българите са проевропейско настроени. И тук вече се отваря пропаст. Разбирате ли, какво става в България? В момента, в който се установява диктатура на униформените служби, а пък държавните лидери се опитват да откачат България от Европа и да я закачат за Русия, те не представляват българския народ. Няма нито една партия в парламента, която да представлява българския народ. Отваря се огромна пропаст между управляващите и народа, която те се опитват да запълнят със сила, с диктатура, както обикновено се случва в такива случаи. Сблъсък ще има между народа и неговите управляващи, които не го представляват. Единственото интересно е, колко насилствено ще отговори властта, дали тя е наистина готова, след като апаратът на диктатурата вече е изграден, да стоварва насилие върху главите на гражданите.

Водещ: Какви събития прогнозирате?

Евгений Дайнов: Прогнозирам челен сблъсък между тази продажническа власт, националноизменническа и народа, който му харесва да живее в рамките на европейските реалности. Ето, като гледах данните на това изследване, само за последните 10 години средният българин се е почувствал много удобно в европейската си дреха, той не иска да слага руска дреха.

Водещ: Смятате ли, че има такъв потенциал народът да скочи срещу властта? Какъв ще е гръбнакът, какви ще са инструментите за този скок?

Евгений Дайнов: Виждате ли, в момента това проевропейско мнозинство от народа няма свой представител във властта. Има доста политически партии от тези малките, които се опитват да формулират българското убеждение, че сме си добре в Европа, но народът не припознава тези партии като свои представители. Тоест народът трябва истински да се уплаши, че ще му махнат европейската дреха и ще го вкарат в руски брезентови ботуши и руска ватенка, за да покаже вратата на своите сегашни управляващи – този предателски, олигархичен и изменнически политически елит.

Водещ: А как народът може да се уплаши? Според вас какви ще бъдат процесите?

Евгений Дайнов: Ако разбере, че бъдещето на децата му не е в Европа. Тогава ще се уплаши.

Водещ: А как ще го разбере? Тъй като досега официално не виждаме нищо, наблюдаваме вторични действия.

Евгений Дайнов: Чакаме да видим тази пропаст между народа и неговото политическо представителство – оттам какви демони ще изскочат. В такива случаи историята показва – като има такава пропаст между управляващи и управлявани, ти не можеш да предвидиш, какво събитие ще настърви управляваните срещу управляващите, но можеше да предвидиш, че такова събитие ще има и то много често е крайно изненадващо и затова не може да бъде предвидено. Спомнете си, как започна Арабската пролет – един цветар в Тунис го излъгаха за едни цветя. И оттам се разтресе цяла Северна Африка. Не знаем какво ще бъде събитието, но колкото повече този продажен елит си мисли, че успява с укрепването на своята власт посредством диктаторски механизми и подходи и в откачването на България от Европейския съюз, толкова по-близък е моментът, в който напрежението ще изригне. Защото наистина, повтарям, това изследване показва, че българският народ се чувства много удобно в европейски дрехи и не иска да ги сменя с други.

Водещ: Проф. Дайнов, а с какво си обяснявате факта, че няма извънпарламентарна партия, която в момента да олицетвори надеждите, очакванията, стремежите на този народ?

Евгений Дайнов: Това е много лесно, това пак историята показва. Всяка задаваща се диктатура излъчва дружелюбни послания към наличните политици. На всички, които са вътре в парламента, им е обещано, че в идващия авторитарен режим в България, подчинен на Русия, на тях самите ще им бъде осигурено добро място в тази нова постройка. Винаги това е лъжа.

Водещ: Говорите за продажност?

Евгений Дайнов: Разбира се. Обещано им е, че ще бъдат окей в новата конфигурация – на всички в парламента. Те просто са достатъчно глупави, за да повярват.

Водещ: А на тези извън?

Евгений Дайнов: И на тези извън от тези партии, които подкрепят в момента този курс. А тези в парламента, те са достатъчно глупави, и не четат книги, и нямат никаква представа за историята, за да знаят, че ги лъжат. В новата конфигурация, ако се стигне до там – авторитарна България в прегръдките на авторитарна Русия, те първи ще бъдат изхвърлени на боклука. В момента им е обещано бляскава кариера очевидно, както става в историята винаги, и те, както винаги се случва, са повярвали.

Водещ: Предсрочни избори кога?

Евгений Дайнов: Предсрочни избори – да. Кога – ние не знаем, кое събитие ще запали фитила. Предсрочни избори да, очевидно. Това разминаване между народ и елит не може да продължи дълго. Кога – ще видим, как ще се развият събитията.

Водещ: Разминаването между народ и елит само на ценностна основа ли е?

Евгений Дайнов: Само на ценностна основа звучи странно. Ценностната основа е базата, върху която всички градим своето поведение. Ценностната основа означава, как виждаме света. А народът вижда света по различен начин от предателския елит, по коренно различен начин. И това са два свята, които ще се сблъскат неминуемо.

Водещ: Отиваме май към Смирненски – два свята – един е излишен.

Евгений Дайнов: Аз веднага ще ви кажа, кой е излишен. Предателският елит е излишен. Народът си е много добре в европейската конфигурация. Особено като гледаме това изследване за ценностите – какви са му мечтите за децата – напълно европейски мечти – за умерен напредък в рамките на някакви установени правила. Това искат хората. Не искат екзотични съюзи с Русия или всякакви чудесии като АЕЦ „Белене“, които веднъж завинаги ще ги направят богати, което, разбира се, е глупаво, защото ще ги направят бедни. Не искат експерименти. Хората не искат експерименти, искат децата им да живеят по европейски.

Цоня Събчева

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука!

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука! -1558538378.jpg

И про-ГЕРБ говоренето не е по-успешно. В тази предизборна кампания то се ...

22 май 2019 | 18:18

Светлана Шаренкова: По плодовете ще ги познаем!?

-1532442676.jpg

В България неолибералният преход, освен тази ценностна подмяна, донесе и тежка ...

22 май 2019 | 17:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незнакомов


6 юни 2018 | 09:02"Професор" Женя, политолигофрен от с. Минджа, вместо да подвие буйната си опашка и зацвили заедно с Пешо Коня "Джулай морнинг". отново ръси глупости с надеждата да продължат да го допускат до хранилката и поилката на чичко Шорош. Женечка отдавна доказа, че не гнуслив и зобът го вдъхновява.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Арсений Трифонич


6 юни 2018 | 07:52Миндянската врачка пак цвъкна!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zahari savov


6 юни 2018 | 07:29Тебе Дайнов трябва да те върнат там от, където си излязъл, за да не ръсиш повече глупости!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


5 юни 2018 | 21:35Дайнов, пий си хапчетата бе кретен! А ако не помагат и олигофренията ти пак вземе връх, гледай да си в резиденцията си в с. Миндя, че от там до Церова Кория, дето има дом за такива дебили като теб, е само един хвърлей разтояние.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


5 юни 2018 | 21:27Ало, епицентър, соросоидите са постоянни коментатори в сайтовете на икономедия. Казвайте, ако ще налазят и тук, да се изнасяме, докато е време! Аман от номенклатурни отрочета по професия политолози или други лози на хранилката на сорос!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


5 юни 2018 | 16:10Поредният тиквеник, който все иска в някакви ''орбити'' да принадлежи. В случая се притеснил, че някакви искали от една ''орбита'' да го местят в друга ''орбита''. Манталитет на зависим селянин. Все за камшици мечтае, навярно защото не е наясно какво да прави със свободата си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.