Европа сега нази гледа

Едва ли някой е подозирал преди 28 години, че България ще бъде лидер в Европа, та дори и за няколко месеца

Европа сега нази гледа

2548 | 11 ян. 2018 | 14:54

Българският народ е доказал, че може да мисли и действа в перспектива за бъдещето. Винаги вярата и обединението към общи национални цели са ни изкарвали от съдбоносните трудности.

Европа сега нази гледа -1515675397.jpgСтанимир Влахов-1425639867.jpg

Европа сега нази гледа
Станимир Влахов


Още от студентските си години в съзнанието ми е останала ужасната картина на разруха в Европа след Втората Световна Война. Тежък, разрушителен и пагубен за европейската общност въоръжен конфликт, променил съдбата на цял един континент.

Смелостта и поемането на отговорност от политиците, които са били в състояние да изведат Европа след опустошението, винаги са ме вдъхновявали. Те са и причината да вярвам в по-доброто бъдеще на Европа. Оптимизмът ми не идва само от младостта, а от примерът за далновидни лидери, вдъхновили създаването на Европейския Съюз, в който живеем днес. Хора с еднакви идеали като Жан Моне, Робер Шуман, Конрад Аденауер, Уинстън Чърчил. Без тяхната енергия и мотивация не бихме живели в сферата на мира и стабилността , които приемаме за даденост.

Едва ли някой е подозирал преди 28 години, че България ще бъде лидер в Европа, та дори и за няколко месеца. Поемането на нов курс на страната ни към демокрация е изтощителен. Винаги, когато се променя един тоталитарен режим към демократичен има съпротива от създалата се в него номенклатура, която се стреми да запази статуквото на всяка цена.
Тежкият път, извървян от сънародниците ни с кръв, сълзи и кризи, ни отведе до демократична България, която е приета в обединеното европейско семейство днес.


Дано си даваме сметка, че постигането на тази цел не е била никак лека в годините на прехода. И това е станало възможно благодарение на целенасоченото и преследване и обединение на целия български народ.
Още от края на миналата година, с наближаването на българското европредседателство, се появиха и първите негативните коментари, изразени в публичното пространство.
Какво би се променило за страната ни от председателството, какво го интересува обикновения българин, какво би спечелил той и т.н., от този род мнения. Това дребнотемие не е в наша полза.


Българският народ е доказал, че може да мисли и действа в перспектива за бъдещето. Винаги вярата и обединението към общи национални цели са ни изкарвали от съдбоносните трудности.


Смятам, че ако направим дори само крачка напред към това да променим мисленето и съзнанието си - за това как приемаме Европейския Съюз, че това не е нещо чуждо, което се е настанило в нашата страна, а това е бъдещето ни като модерна, демократична България, която защитава своите национални интереси в ЕС и е част от обединена Европа, ще сме направили скок.


Изключително важно е в откриващото се днес българско европредседателство да наблегнем на темата стабилност и мир на Балканите.

За съжаление историята показва, че почти всички войни са започвали именно от Балканския полуостров. Конфликтите, реваншизма, споровете, враждебните взаимоотношения тук на Балканите водят след себе си тежки последици за цяла Европа.


България трябва да бъде гарант за мира, спокойствието и благоденствието на целия регион. Да, приоритетите, които България декларира за консенсус, кохезия и конкурентоспособност са важни, но цел номер едно трябва да бъде запазването на стабилността и мира в региона и Европа. Защото няма по-висша ценност от свободния и мирен свят.

Тук е и мястото да споделя и отношението на ЕС спрямо Русия. Русия е сложна държава, многопластова, с народ, който има чувство за гордост и с високо самочувствие. За да се опитаме да я разберем трябва да сме запознати с нейната история и традиции. Руският народ винаги е припознавал своя водач, който да води страната. Няма значение дали това е монархът, главният секретар или президентът на страната. Много са негативите, които можем да изброим за сегашния режим на Владимир Путин. Въпреки всичко смятам, че с помощта на гражданското общество Русия ще постигне така нужните промени към истинска демокрация. ЕС не бива да гледа на Руската федерация като на враг. Европа може и трябва да поддържа добър диалог с руската държава, защото в крайна сметка Русия не може да бъде заобиколена или пренебрегната в устояването на една мирна Европа.


Трудностите, които среща днес Европа, са изключително много: Брекзит, миграция, финансова криза, тероризъм и нарастващите бюрократичните механизми. Всички тези проблеми водят до недоверие и скептицизъм в бъдещето за единна наднационална европейска общност, която да бъде световна сила.


Днешните европейски лидери са призвани да се справят с трудностите на XXI век и да изведат Европейския Съюз до глобална сила и гарант за световен мир.


От категорията

Кеворк Кеворкян: Каракачанов сега се усети за Заев

-1460633929.jpg

Правихте се на глухи, когато ви казвахме да си отваряте очите с „договора“ – но ...

10 дек. 2018 | 23:38

Анализът на ИСА: Скандали, протести и война между институциите нанасят сериозен удар върху властта

Анализът на ИСА-1543941725.jpg

ДПС смени окончателно тона и мина в конкретна институционална атака със свои ...

5 дек. 2018 | 07:08

Ванга: 2019 г. ще е последната за Тръмп в Белия дом, срещу Путин ще бъде извършено покушение

-1474034951.jpg

Освен криза в стопанството на Стария континент, тя е предрекла, че мощна ...

11 дек. 2018 | 10:51

Борис Попиванов: ПЕС ще трябва да води битка с неолибералните десни и с популистите едновременно

-1482151715.jpg

Тимерманс предложи нов обществен договор в замяна на избора между „Европа на ...

11 дек. 2018 | 13:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.