Искът вече е подаден в Съда на ЕС

Европейската комисия ни съди заради опасен жп транспорт

2335 | 8 ноем. 2018 | 16:38

България не е изпълнила изискването да има независим разследващ орган на тежки железопътни произшествия


Европейската комисия дава на съд България заради неспазване правилата на ЕС за безопасност на железопътния транспорт. Подаден е иск пред Съда на ЕС, защото държавата ни е закъсняла и не  е транспонирала правилата от Директива 2004/49, съобщиха от Европейската комисия.


Директивата изисква от държавите членки да създадат разследващ орган. Той трябва да е независим от железопътните предприятия, управителя на инфраструктурата, органа, налагащ таксите, органа, разпределящ инфраструктурен капацитет, и нотифицирания орган. Разследващият орган трябва да е далеч от всяка страна, чиито интереси биха могли да са в противоречие със задачите му.


В това отношение България не е осигурила пълното транспониране и прилагане на директивата на национално равнище. Българското законодателство не гарантира по-специално, че разследването на тежки железопътни произшествия и инциденти се извършва от независим разследващ орган. Новината от ЕК идва в деня, в който ръководството на БДЖ подаде оставка по настояване на транспортния министър Росен Желязков.


В решенията на ЕК за този месец влизат още наказателни процедури и съдебни иска срещу България. Те са в областите Околна среда, Миграция, Вътрешни работи и гражданство, Мобилност и траспорт, Данъчно облагане и митнически съюз.


Европейската комисия настоятелно призовава България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г. Тогава Съдът установи, че България е нарушила задълженията си съгласно Директивата за качеството на въздуха, като не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на финни прахови частици в атмосферния въздух и за свеждане до минимум на продължителността на периода на превишаване на стойностите. Макар да отбелязва, че е постигнат известен напредък, Комисията е обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище.


Освен това Комисията настоятелно призовава България да приведе своето законодателство за качеството на въздуха в съответствие с европейските правила.


Комисията призовава България и Румъния да транспонират изцяло правото на ЕС относно временната забрана (замразяване) и конфискацията на средствата и облагите от престъпна дейност в ЕС, с която се установяват минималните правила за обезпечаването на имущество с оглед на евентуална последваща конфискация и за конфискацията на имущество при наказателни дела. Европейската комисия реши да изпрати мотивирани становища на съответните национални органи.


България не прилага правилно и европейското законодателство в областта на убежището. Комисията е установила, че недостатъците в българската система за предоставяне на убежище и свързаните с нея помощни услуги са в нарушение на разпоредбите на Директивата за процедурите за убежище, Директивата относно условията на приемане и Хартата на основните права. Освен това Комисията реши да изпрати допълнително официално уведомително писмо на България заради това, че страната не е транспонирала правилно правилата на ЕС за летищните такси.


От категорията

Никола Груевски във Фейсбук: Унгария ми предостави убежище, продължавам борбата

-1542315395.jpg

В изявлението си бившият македонски премиер посочва още, че съдът и ...

20 ноем. 2018 | 17:39

Сергей Лавров: Очакваме нови неадекватни действия от Вашингтон по отношение на Русия

-1534138619.jpg

Оставаме с впечатление, че през последния четвърт век американците, а и някои ...

20 ноем. 2018 | 15:15

Мнозинството от гърците са против договора за името на Македония

-1529242446.jpg

53% от участниците в анкетата са изразили негативно мнение за ...

20 ноем. 2018 | 10:34

Facebook и Instagram се сринаха

-1534921500.jpg

Още не е ясна причината за случващото се

20 ноем. 2018 | 16:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


8 ноем. 2018 | 18:23Толкова време ни клатиха с цените на мобилните разговори, още не е решен проблема с фалшивите SEPA преводи в евро...а гробаджиите циклят около някакви митични шенгени, американски визи, еврозони...където всеки третокласен евротранс педал ни го завира за добро утро!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


8 ноем. 2018 | 17:10Не се изпълняват законите на Брюксел и Берлин защото всички от тях са свързани с финансово бреме, което щастливите кокошки не могат да си позволят. Нови такси за автомобилистите за уж по чист въздух, нови ''контролни'' органи за които няма средства в бюджета, повече комфорт за мигранти, пак свързано с липса на средства. Изводът е, че предстои драстично повишаване на данъците , преки, косвени местни за да може колониалната власт да прилага в по бърз темп безумията, които се диктуват отвън.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.