Държавите от ЕС трябва да осигурят бързо връщане на мигрантите, които нямат право да останат в Европа

Европейската комисия отчете 63% спад на незаконните мигранти

439 | 7 дек. 2017 | 13:54

Предлага се задължителните квоти за разселването на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа


Европейската комисия отчете днес спад от 63% в броя на незаконно проникналите в ЕС мигранти спрямо данните за миналата година. Комисията представи предложение за постигане на всеобхватно споразумение до юни догодина за постигането на устойчива политика в областта на миграцията, съобщава dir.bg.

 

Предлага се задължителните квоти за разселването на мигранти да бъдат прилагани при "сериозни кризи", докато в останалото време тези действия да бъдат на доброволна основа.

 

От Брюксел отчитат нуждата от допълнителни ресурси по миграционното споразумение с Турция и фонда за Африка, както и от допълнително сътрудничество с държавите от Африканския съюз.

 

Според ЕК е необходимо в ЕС да бъдат разселени още 50 000 "уязвими бежанци" до май 2019 година. Държавите от ЕС трябва да осигурят бързо връщане на мигрантите, които нямат право да останат в Европа.

 

До юни догодина ЕК очаква връщанията да увеличат с 50 на сто в сравнение с тази година. От Либия се предвижда да бъдат върнати до февруари догодина още 15 000 мигранти на доброволни начала.

 

Европа излиза от периода на управление на кризи, затова е необходимо споразумение за стабилна и насочена към бъдещето политика на ЕС в областта на миграцията и предоставянето на убежище в дългосрочен план, отбелязва ЕК.

 

През последните три години се очерта нов подход на ЕС към управлението на миграцията - подпомагане на най-застрашените държавите, укрепване на защитата на външните граници и повишено сътрудничество с държавите партньори. Очакванията за идните години, промените в природата, въпроса със сигурността и демографските тенденции в ЕС и в съседните държави показват, че миграцията остава предизвикателство за десетилетия напред, отчита комисията.

 

ЕК препоръчва на ръководителите от ЕС да осигурят условия за бързо постигане на напредък по реформата на общата европейска система за убежище, като например осигурят законни възможности за влизане в Европа.


От категорията

Путин предупреди НАТО и Запада: Не прекрачвайте червената линия в Украйна! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: kremlin.ru-1527316003.jpg

Русия смята цена на нефта около $60 за барел за балансирана и разумна, подчерта ...

26 май 2018 | 09:25

Макрон призна: НАТО не изпълни задълженията си към Русия, това беше грешка и породи недоверие!

Снимка: kremlin.ru-1527318577.jpg

Отношенията между Франция и Русия имат трайна историческа основа, заяви Макрон ...

26 май 2018 | 10:06

Метрото в Киев беше отворено отново, след като сигналът за бомба се оказа фалшив

Снимка: ru.tsn.ua-1527339691.jpg

„Станциите са проверени и отворени за пътници. Експлозивни елементи не бяха ...

26 май 2018 | 15:58

Тревога в Киев! Пет станции от метрото са затворени заради заплаха от бомбен атентат

Снимка: http://mignews.com.ua-1527338203.jpg

Пътниците са били евакуирани от зоните, които потенциално могат да бъдат ...

26 май 2018 | 15:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018