Меркел и Макрон

За Париж бе примамливо да „ужили“ Русия за Северен поток

Европейските избори разделят Меркел и Макрон

1789 | 11 февр. 2019 | 17:22

Заради „жълтите жилетки“ Макрон изцяло се обърна към вътрешната политика. Приемането в Шенген на България и Румъния, както и важни немски проекти като европерспектива за Западните Балкани, не се вписват в концепцията му


Агенция Ройтерс

Меркел и Макрон възнамеряваха заедно да се появят на Мюнхенската конференция по сигурността на 16 февруари.
Сега обаче Макрон отказа участие във форума. Този факт заедно  с хаоса около френското гласуване на европейската директива за газа и газопровода Северен поток -2 поставя въпроса защо отношенията между Франция и Германия сякаш скърцат.
Нали канцлерката и френският президент бяха на симпатичните снимки по повод 100-годишнината от края на Първата световна война и на 22 януари в Аахен сключиха нов френско-германски договор за приятелство. Експерти и правителствени представители обясняват разминаванията преди всичко с европейските избори в края на май. Но не само.

Меркел побърза да успокои: „Въпреки че преди няколко дни президентът каза, че няма да присъства в Мюнхен, ще има много общи срещи, на които ще можете да се уверите, че духът на договора от Аахен е жив.“
Френският експерт от фондация „Наука и политика“, Роня Кемпин, е на друго мнение: “В момента Макрон е изключително зает с вътрешната политика.“
Вместо, както първоначално бе планирано, да се влезе в една поляризираща кампания „за и против ЕС“ за изборите през май, сега Макрон залага изцяло на вътрешната политика и диалога с гражданите. В отговор на протестите на „жълтите жилетки“ Макрон пътува из Франция за „голям дебат“. „Една реч в Мюнхен ще му донесе малко позитиви във вътрешно-политически план“, обяснява Кемпин отказа на френския президент.

Ключови немски проекти като европейската перспектива за Западните Балкани също обаче не се вписват в настоящата концепция на Макрон. Според европейски дипломат това е така заради страха, че това може да засили националистическите сили за европейския вот. Това обяснява и неговата съпротива срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското простраство, което четирите страни от Вишеград отново поставиха на срещата с Меркел в четвъртък (б. Ред. - 7 февруари). Напредък може да има едва след европейските избори. Меркел и Макрон се разминават и без това и по въпроса дали само един от шпитценкандидатите на европейските избори може да стане председател на Европейската комисия. За евроизборите неговото движение „Напред“ се съюзи с групата на либералите АЛДЕ.


„Към всичко това идва и фактът, че Макрон е ядосан“, смята Кемпин. Става дума за спора относно контрола върху износа на оръжие. Федералното правителство на Германия преустанови износа си за Саудитска Арабия веднага след убийството на журналиста Джамал Хашоги без да информира Франция – въпреки че в договора от Аахен специално е отбелязано „при общи проекти да се развива общ подход за оръжейния износ“. Причината: ГСДП блокира по-либералното отношение на правителството, на което обаче Макрон държи като основа за планираните общи оръжейни проекти. Ядосан, той определи стопирането на немския износ за Саудитска Арабия като „наивно“.

Почти същото се случи по отношение на дигиталния данък, за чието реформиране финансовият министър Олаф Шолц нападна колегата си Брюно Льо Мер, според информация на френски дипломати – отново без предупреждение. Германското правителство е упреквано също така, че не е откликнало достатъчно на европейския план на Макрон, смятат в Париж. Меркел отхвърля обвиненията с аргументите, че основната съпротива е дошла от държавите от Северна и Източна Европа, а Германия по-скоро е спомогнала поне някои от идеите на Макрон да бъдат реализирани.
„Вероятно по темата Северен поток -2 Макрон е искал просто да покаже веднъж, че не е „пуделът на немците“, смята Кемпин. Това също може да му помогне в европейските избори. Според Париж отношението на Макрон не би могло да изненада Меркел, тъй като той многократно е изрязявал резервите си по темата и отдавна изпитва неприязън към Русия. 


Кемпин обръща внимание на факта, че още по време на президентскта си кампания Макрон обвини Москва, че създава настроения в подкрепа на дяснорадикалния Национален фронт и против него. Сега френското правителство приписва на Русия целенасочена подкрепа за протестите на „жълтите жилетки“.
„От гледна точка на раздразнението изглежда много примамливо, Русия да бъде „ужилена“ в дебата за Северен поток – 2“, споделя пред Ройтерс европейски дипломат.
Но както от страна на френското, така и на германското правителство се подчертава, че различията не бива да бъдат преекспонирани. „И двете знаят, че само заедно могат да тласнат Европа напред“, смятат френски дипломати. По този начин се обръща внимание, че вече съществува обща немско-френска инициатива за реформа на европейското конкурентно право. Смята се, че „след европейските избори картината отново ще изглежда съвсем различна“. А че и сега функционира, когато се наложи, показа намереният в Брюксел консенсус за газопровода. Основата за това бе немско-френското предложение.

Превод Епицентър.бг

Автори: Андреас Ринке и Жан-Батист Вей


От категорията

Пилотите, спасили стотици пътници при инцидент в Русия, се оказаха новаци в професията

Пилотите, спасили стотици пътници при инцидент в Русия, се оказаха новаци в професията-1565943658.jpg

Двамата пилоти успяха да приземят пътнически самолет с 233-ма души на борда в ...

16 авг. 2019 | 11:14

Масова евакуация на Канарските острови заради горски пожар

-1564684147.png

В акаунта си в Twiter, Съветът на острова обяви, че евакуира планински проход, ...

17 авг. 2019 | 21:50

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на неотложна операция

-1561095564.jpg

Юнкер се е намирал на почивка в Австрия. Следващата седмица той трябваше ...

17 авг. 2019 | 18:55

Първи случай на западнонилска треска в Северна Македония

-1469023347.jpg

Няма повод за паника, като изтъкна, че освен пръскането против комари от страна ...

17 авг. 2019 | 18:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.