Печатът цитира думите на премиера Зоран Заев: "Няма път назад!"

Европейските медии за договора за името на Македония: Най-после пробив след 26 години!

3024 | 13 юни 2018 | 10:29

В замяна на промяната на името Атина вече няма да блокира присъединяването на Македония към НАТО и началото на преговорите за членството й в Европейския съюз


Коментари в европейския печат - Агенция „Фокус“

След месеци на дипломатически усилия с противоречив успех и засилено напрежение, в късните следобедни часове на вторник дългоочакваният телефонен разговор между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и македонския премиер Зоран Заев най-накрая се състоя, а след него бе обявена и добрата новина. Атина и Скопие са постигнали пробив в преговорите за преодоляване на дългогодишния спор за името на бившата югославска република. В бъдеще тя ще се нарича „Република Северна Македония“. Новината намери отзвук в по-голямата част от водещите европейски издания.

„На Балканите вече има Република Северна Македония“. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви постигането на споразумение в спора за името на северния съсед на страната, която вече ще бъде „Република Северна Македония“, отбелязва водещото германско издание Der Spiegel.

„Нашият съсед ще бъде наречен „Република Северна Македония“, обяви Ципрас в дългоочаквана реч по гръцката държавна телевизия. „Постигнахме добра сделка, която отговаря на всички предварително поставени изисквания на гръцката страна", увери лидерът на кабинета в Атина.

От редакцията подчертават - Македония ще впише промяната на името в конституцията си. Премиерът й Зоран Заев също заяви, че в Скопие са се съгласили със сделката. „Няма начин да се върнем назад“, увери Заев след разговора с гръцкия си колега.

Гръцкото правителство изтъкна успехите от споразумението: Атина печели „правото да тълкува собствената си история“ и е решила „един от най-трудните дипломатически проблеми от последните 25 г.“

Споразумението също така насърчава „стабилността и сигурността на Балканите" и намалява влиянието на „трети страни" като Русия и Турция. Освен това, договорката укрепва „прогресивните сили" в Македония, подчерта за изданието представител на управляващите в Атина.

В замяна на промяната на името Атина вече няма да блокира присъединяването на Македония към НАТО и началото на преговорите за членството й в Европейския съюз.

Спорът за името възникна още с обявяването на независимостта на Македония през 1991 г. Гърция отхвърля името на страната, защото то съвпада с това на северната й област. До този момент Атина се опасяваше от евентуални териториални претенции от страна на съседа си. Поради тази причина блокираше амбициите на Македония за членство в международни организации. В ООН страната бе приета под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

***

Министър-председателите на Гърция и Македония най-накрая постигнаха пробив в преговорите за разрешаване на спора за името, отбелязват в редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard. След близо 26 години, в които националистите в двете съседни страни блокираха преодоляването на проблема, във вечерните часове на вторник лидерът на кабинета в Атина Алексис Ципрас обяви: „Имам добри новини! Имаме споразумение“. И колкото и неудобно бе за излъчване на живо, изявлението на Ципрас все пак бе историческо.

Гърция и Македония намериха решение на двустранния проблем след 26 години на напрежение в отношенията. За Македония уреждането на спора за името означава началото на преговори за присъединяване с Европейския съюз и членство в НАТО. За Гърция пробивът ще бъде значителен принос към политическата стабилизация на Балканите - и значителен успех в международен план за лявото правителство, водено от Алексис Ципрас. Но предстои споразумението да бъде одобрено от парламентите на двете страни, а несъгласните с постигнатия договор изобилстват както в Македония, така и в Гърция.

Във вторник следобед Ципрас разговаря с македонския си колега Зоран Заев в продължение на един час. След това бе обявено, че след месеци на преговори с противоречив успех е постигнат компромис.

На пръв поглед разрешаването на спора за името на бившата югославска република трябваше да гарантира, че Македония е различна от едноименната северна гръцка област. За тази цел бяха предложени различни варианти, съдържащи географско определение пред името.

Разрешаването на спора за името бе значително забавено в годините на управление в Скопие на Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ), когато в страната бяха издигнати десетки паметници на Александър Велики и бе заложено на идеята за древното македонско наследство на страната. След избирането на Зоран Заев (СДСМ) обаче преговорите тръгнаха в положителна посока.

***

Гърция и Македония постигнаха споразумение за името на бившата югославска република, пише испанският национален ежедневник El Pais, като отбелязва, че двете страни най-накрая сложиха край на спора, тлеещ от 1991 г. насам, и който възпрепятства членството на Скопие в международни организации като НАТО и Европейския съюз.

След повече от четвърт век едно от огнищата на напрежение на Балканите е на път да бъде потушено. Правителствата на Гърция и Македония най-накрая се договориха окончателно за име на малката балканска страна, която бе в състояние неопределеност от 1991 г. – без перспектива за членство в Европейския съюз или НАТО.

Въпреки че споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на двете страни, а в случая на Скопие – и с референдум за промяна на Конституцията, договорът отваря пътя за евроатлантическата интеграция на Македония. Ръководителите на правителствата на двете страни – Алексис Ципрас и Зоран Заев, финализираха сделката във вторник с едно телефонно обаждане, подчертават от редакцията.

***

Македония се съгласи да си смени името след десетилетен спор с Гърция, пише британският вестник The Independent.

Правителството на Македония постигна споразумение с Гърция за промяна на името на страната, с което се сложи край на дългогодишния спор между двете страни. Гърция отдавна се противопоставяше на използването на името на Македония, тъй като то е взето според тях от древногръцкото царство, управлявано от Александър Македонски.

В резултат на възраженията на Гърция Македония бе приета в ООН само под временното име на Бившата югославска република Македония, след като получи независимостта си през 1991 г. от разпадането на Югославия.

Последователно гръцките правителства заплашиха да блокират влизането на Македония в Европейския съюз и в НАТО под първоначалното й конституционно име. Македония е страна кандидатка за членство в ЕС.

В резултат на споразумението името на страната ще бъде променено в Република Северна Македония, за да отрази съществуването на гръцката страна от Македония от другата страна на границата. Името ще се използва и вътрешно от правителството и външно в международните отношения на страната. Документът беше финализиран по време на телефонен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев във вторник, а в замяна на промяната на името Гърция ще оттегли своите вето на присъединяването на страната към ЕС и НАТО.

Парламентите на двете страни трябва да ратифицират споразумението, а Македония се очаква да проведе референдум по въпроса. Националистите в двете страни се противопоставят на компромиса и биха могли да провалят споразумението. Споразумението ще бъде подписано в събота на езерото Преспа, което се намира на границата между двете страни и със съседна Албания.

"Името ще се използва както международно, така и вътре в страната", каза Алексис Ципрас на телевизионна пресконференция, докато Зоран Заев, говорейки отделно, каза на сънародниците си: "Няма път назад" и призова опозицията да подкрепи промяната на името, което ще гарантира покани за ЕС и НАТО.
В Гърция дясната Партия на независимите гърци, която е коалиционен партньор на СИРИЗА, заяви, че ще се противопостави на споразумението, което значи, че на Ципрас ще му се наложи да търси подкрепа сред политическите опоненти.
Преговорите, които продължават от десетилетия, се ускориха през последните месеци под надзора на европейските, американските и немските дипломати.

***

 


От категорията

Битката на социолозите! Кой усети най-вярно пулса на народа?

Битката на социолозите! Кой усети най-вярно пулса на народа? -1558617523.jpg

Истината ще стане ясна в нощта на 26 май, след като приключи изборният ден

24 май 2019 | 08:14

Иван Гранитски: Светлината на Българските букви! Честит празник, България!

Iветлината на Словото, светлината 
на Буквите, които са живото въплъщение на Божия промисъл -1558446499.jpg

24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на ...

24 май 2019 | 00:11

Васил Василев с подбор на исторически свидетелства, заради изказване на Харалан Александров

-1558422128.png

Автентичните документи ще бъдат представени довечера в предаването "Не се ...

27 май 2019 | 14:13

Как "лобито на Тръмп" може да обърка всички сметки в Европарламента

-1558762797.jpg

Под егидата на Стив Банън се подготвя консервативна про-Тръмп група, която има ...

27 май 2019 | 14:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


скучаещ


13 юни 2018 | 11:05И защо трябваше 27 години да бъдат загубени? Международната, особено балканската, политика понякога може да бъде много глупава!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.