Европейско ли е националисти да подкрепят българско правителство?

Преговорите на ГЕРБ с Обединени патриоти за съставяне на кабинет продължават

Европейско ли е националисти да са част от българско правителство?

8685 | 4 апр. 2017 | 12:16

ЕНП яростно критикуваше кабинетът "Орешарски" за "златния пръст" на Волен Сидеров


Около 70% от българите са убедени „европейци“, евроскептицизмът трудно прониква у нас. Това сочат данните от всички социологически изследвания по темата.

 

И този български гражданин, убеден европеец, сигурно се чуди каква би била реакцията на Брюксел, ако новото правителство бъде съставено от ГЕРБ и Обединени патриоти. Математически то би се крепяло на гласовете на 122 депутати в 44-ото Народно събрание. Как ще погледе Европа на тези факти? Ще приеме ли тя една страна, управлявана от яростни критици на евопейския модел, да стане след осем месеца председател на Съюза?

 

Да погледнем фактите, защото те са упорито нещо.

 

Почти веднага след изборите на 26 март, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му в партията Цветан Цветанов бяха в Малта на голям форум на Европейската народна партия (ЕНП).

Председателят на ЕНП Жозеф Дол и други ключови фигури от ЕНП очакват ГЕРБ да сформира стабилно правителство, съобщи пратеникът на БНТ от мястото на събитието. В разговор с Борисов, Дол го е определил като истински европейски лидер и е посочил, че очаква с нетърпение той да заеме премиерския пост, защото помощта му винаги е била важна по време на европейските съвети, съобщи националната медия. Лидерът на ЕНП изразил увереност, че Борисов ще се справи в сложната политическа ситуация в страната и че бързо ще сформира кабинет.

 

БНТ не коментира в репортажите си от Малта евентуалният съюз ГЕРБ – ОП. За националистите нито дума. „24 съобщи“ обаче оптимистично заяви, че Борисов е получил благословията на европейските си партньори за кабинет с патриотите.

 

Същата позиция изрази и бившият финансов министър Симеон Дянков, който също е бил на форума в Малта. Той заяви в интервю за БТВ по скайп, че Бойко Борисов е получил позволението на ЕНП за коалиция с патриотите.

 

„Смятам, че има доста добра възможност да се изпълни целият мандат (на правителството), първо защото предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички разбират, че в началото на следващата година трябва да има стабилно правителство. Затова и съветите към България в Малта бяха: „Определете няколко приоритета, подпишете коалиционно споразумение и вървете по тези основни приоритети“, каза Дянков.

 

Накрая се обади и самият Борисов. Той написа във фейсбук следното:

"Освен поздравленията, които получихме, до този момент нито един човек извън страната не ме е попитал какви са ни плановете за бъдещо правителство. Решенията на Политическа Партия ГЕРБ не се подлагат под съмнение, защото ние последователно, в два мандата се доказахме като отговорен и сигурен партньор на ЕС и НАТО. Приемам с усмивка и като първоаприлска шега всички останали твърдения :-)"

 

И скептичният по природа българин тъне в догадки.

 

Защото той си спомня каква бе позицията на ЕНП „миналото лято“, знае, че Европейската комисия е доминирана от дясната организация, а също така и, че България зависи прекалено много от европейските фондове, които същата тази комисия може да спре, когато си поиска. И в най-изрядният документ винаги може да се намери „неправилна“ запетайка, която да послужи за причина. Например.

 

Сайтът „Гласове“ припомня позиция на председателя на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, изразена неотдавна - на 14 март 2017 г. Тя се отнася до комбинацията националисти и еврофондове.


„Евроскептичните партии в страните от ЕС не бива да имат достъп до фондове на съюза, призова Манфред Вебер, ръководител на ЕНП в Европарламента. Групата е поискала от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да предложи такива правила, че да се прекрати финансирането на евроскептични партии с еврофондове. Ако това се реализира, партии като френския Национален фронт или британската Партия на независимостта (UKIP) ще се лишат от милиони евро за дейността си. Предложението предполага и спиране на щедрите европейски субсидии за евродепутати, излъчени от партии, които открито агитират срещу ЕС. "Въпросът е дали Европа е толкова глупава, че финансира враговете си", каза Вебер пред репортери. За да избегне критики за политическа цензура и за това как се дефинира що е евроскептична партия, Вебер казва, че силите, работещи срещу ЕС, не бива да бъдат обявявани извън закона. Но те би трябвало да приемат някои от фундаменталните принципи на съюза, ако искат да продължат да получават средствата. "Не е редно да се използват пари на данъкоплатците за онези, които искат да разрушат Европа", пише „Гласове“, цитирайки Вебер.

 

Президентът на френския Национален фронт Марин льо Пен е кандидат за президент на изборите, които ще се състоят в края на април. Тя е основният конкурент на френската десница в ЕНП. Освен Льо Пен никога не е била харесвана от ЕНП.

Политици на ЕНП не ходят на конгресите на фронта.

Български политици обаче ходят.

На 1 декември 2014 г. лидерът на ВМРО и съпредседател на ОП Красимир Каракачанов бе гост на конгреса на Националния фронт. Той се проведе в Лион броени дни, след като хората на Льо Пен бяха показали зъби на ЕНП в дебатите по вота на недоверие в Европейския парламент срещу президента на ЕК Жан Клод Юнкер. Френските националисти бяха сред инициаторите на вота. Тогава присъствието на Каракачанов до Льо Пен бе проблем за управляващата коалиция, начело с ГЕРБ и с премиер Бойко Борисов. В управленския формат „Борисов 2“ патриотите нямаха министри. Въпреки това ЕНП показваше недоволство от присъствието им във властта в качеството си само на подкрепящи правителството.

 

А колко критики отнесе правителството на Пламен Орешарски заради „златния пръст“ на Волен Сидеров, лидера на „Атака“ (партията днес е част от ОП)? През 2013 г. Сидеров просто гарантираше работата на парламента, след като депутатите от ГЕРБ предпочитаха да не се регистрират в пленарната зала и да провалят кворума.

Тогава ЕНП даде мощно рамо на поведението на ГЕРБ.

 

„Когато едно правителство съществува единствено и благодарение на гласовете и политическото поведение на „Атака”, хората на улицата виждат това. България се управлява от правителство, което разчита при гласуването на бюджета или други закони, на гласовете на партия „Атака”, а това е една расистка и антиевропейска партия“, заяви председателят на ЕНП- жени и член на Централното бюро на ЕНП Дорис Пак по време на посещение в София на 14 септември 2013 г.

 

Тогава Политическата асамблея на ЕНП посвети специална резолюция на ситуацията в България.

 

„ЕНП следи с голямо безпокойство политическите събития в България, които последваха предсрочните парламентарни избори от май тази година, се посочва в текста. Партията осъжда "безпрецедентно агресивната и манипулативна" предизборна кампания, в резултат на която бе сформирано коалиционно правителство от социалисти и либерали и чието одобрение и съществуване е възможно благодарение на парламентарното поведение и подкрепа на радикалната анти-европейска и ксенофобска партия "Атака", пише в документа, приет на 6 септември 2013 г.

 

В него ЕНП се обявява за нови избори в България и определя положението в страната като "деструктивна политическа безизходица".

 

След парламентарните избори през 2013 г. Жозеф Дол също не намираше за европейско националисти да подкрепят българско правителство.

 

Тогава отговорът на европейската десница на въпроса европейско ли е националисти да подкрепят българското правителство беше еднозначен и категоричен. Не, не е!

 

Ако се окаже, че днес вече може не само националисти да подкрепят кабинет на партия от ЕНП, но дори и да имат министри в него, това няма ли да е проява на двойни стандарти? И дали точно такива двойни стандарти не наторяват богато почвата на евроскептицизма.

Да, социолозите сочат, че той трудно покълва у нас.

Но тази картина може да се обърне, ако почвата системно бъде наторявана с прояви на двойни стандарти. И когато средният българин види, че европейските политици малко от отличават от нашите – подкрепят „своите“ и критикуват „чуждите“. Винаги.

 

 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47