Ежегодно Столична община почиства около 100 км речни корита, отчете градначалникът

Фандъкова: Първата ни задача беше да не допуснем риск за здравето на хората при наводненията

1431 | 14 ян. 2021 | 11:32

"Най-важното бе, че се преодоля опасността от заливане на къщи. Втората задача е да помогнем на хората, чиито къщи са пострадали“, каза още кметът на столицата


Първата ни задача беше да не допуснем риск за здравето на хората при наводненията в града. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В следствие на обилните валежи започна повишение на реките и язовирите в западната част на Столична община. Нивата на реките достигнаха между 1,5 – 2,7 метра, близо 3 метра на река Искър. За кратко време валежите бяха 62 л. кв./м метър при месечна норма 33 л. кв./м“, обясни Фандъкова.

„Най-критично беше нивата на реките Какач, Блато и Църна бара, както и на река Искър, те преминават през районите Нови Искър, Надежда и Връбница. На места излязоха от коритата и това доведе до заливане на земеделски земи, инфраструктура и имоти“, обясни тя. По думите ѝ навреме е започнало контролирано изпускане на язовирите. „Екипите на Аварийното звено, на кметовете, пожарната бяха на терен денонощно, все още са“, каза още кметът.

„В последните три дни бях в Мировяне и Нови Искър. Най-сериозната опасност беше от заливане на Мировяне. Първата ни работа беше да отклоним водите на река Блато. Отворихме дигата към земеделските земи, започна изграждане на защитни диги по населените места, така предотвратихме по-сериозно заливане на Мировяне. След спадане на водата започнахме изпомпване. Продължава работата. От изключително значение беше превенцията, която провеждаме всяка година", допълни тя и поясни, че ежегодно Столична община почиства около 100 км речни корита.

"До момента са отводнени 49 места със завирявания, 39 мазета, приземни етажи и дворове. Всеки лев, инвестиран в превенция се връща многократно, по впечатления на специалисти четирикратно“, допълни тя.

„Най-важното бе, че се преодоля опасността от заливане на къщи. Първата ни задача беше да не допуснем риск за здравето и живота на хората. Втората задача е да помогнем на хората, чиито къщи са пострадали“, каза още Йорданка Фандъкова.

 


От категорията

Борисов с нов призив: Радев все пак да каже какво мисли за Навални, няма да му се карат (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1611476477.jpg

"С нищо не съм засегнал Радев, че да реагира така остро на призива ми. Той ...

24 ян. 2021 | 09:38

Корнелия Нинова от Варна: 2021 е годината за възстановяване на икономиката

Снимка: БСП-1611476382.jpg

"Правителството харчи много пари, но те не стигат до фирмите и хората. ...

24 ян. 2021 | 10:18

Цветанов разкри: Горанов реди листите на ГЕРБ, Харизанов отговаря за гражданската квота

Цветан Цветанов Кадър: бТВ-1611509887.jpg

Повече с Борисов - не", категоричен бе бившият втори в ГЕРБ. От възможните ...

24 ян. 2021 | 19:37

Милен Велчев: България е на последно място по ваксиниране сред страните от ЕС (ВИДЕО)

Милен Велчев Кадър: Нова тв-1611507836.jpg

„Българи, които искат да пътуват в чужбина, може да се наложи да покажат ...

24 ян. 2021 | 19:01