Фандъкова: Първото участие на София във финала на "Зелена столица на Европа" - с отлични оценки

Журито поздрави кмета на София за постигнатото и добрата презентация

Фандъкова: Първото участие на София във финала на "Зелена столица на Европа" - с отлични оценки

1757 | 10 септ. 2021 | 16:53

С повече усилия за намаляване на парниковите емисии, осъществяване на енергийния преход и сътрудничество с градовете на Балканите, се надяваме да заслужим призванието. Още тази есен СО отново ще кандидатства в конкурса, заяви тя


Кметът на София Йорданка Фандъкова представи на финала на конкурса "Зелена столица на Европа", който се проведе в град Лахти /Финландия/, заедно със "Зелена София" и екипа си, визията за развитие на зелените политики на Столична община /СО/. В близо едночасова презентация, деветчленно жури оцени прогреса по работата за устойчивото развитие на София. Това съобщават от пресцентъра на СО.

"Първото участие на София във финала на "Зелена столица на Европа" беше прието с отлични оценки от журито. С повече усилия за намаляване на парниковите емисии, осъществяване на енергийния преход и сътрудничество с градовете на Балканите, се надяваме да заслужим призванието. Още тази есен СО отново ще кандидатства в конкурса", е заявила Йорданка Фандъкова след финала.

На официална церемония в концертната зала "Сибелиус" в град Лахти, Европейският комисар по околна среда Вергиниюс Синкявичюс присъди отличието "Зелена столица на Европа" 2023 на естонската столица Талин. За тях това беше поредно участие в конкурса и трето класиране във финалния кръг. Другите градове-финалисти бяха Краков /Полша/ и Хелсингбори /Швеция/.

Журито поздрави кмета на София за постигнатото и добрата презентация. В обратната връзка на представителите на Европейската комисия, Европейската агенция по околна среда, Европейското бюро по околна среда, Европейската мрежа на градовете, Комитета на регионите, Асоциация на общините за устойчиво развитие и др., беше изтъкната амбицията на София за защита и увеличаване на зелените площи в града, постигането на 100 процента незамърсяващ градски транспорт, интегриране на реките и подобряване на велосипедната инфраструктура.

Проектите Зелена линия на София, Реките на София, Речен парк "Манастирски ливади", парк "Лозенец" съставиха основна част от презентацията на София. Всички те, заедно с още 10 мерки, бяха гласувани като част от доклада "София - Зелена столица на Европа 2023" на кмета Йорданка Фандъкова, който беше подкрепен от мнозинството на Столичния общински съвет, информират от пресцентъра на СО.


От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58