Фандъкова към общинския съвет: София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения!

Промяната за София е единствено в развитието, в реалната работа, категорична е тя

Фандъкова към общинския съвет: София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения!

2241 | 12 ноем. 2019 | 11:35

Очаквам от новия общински съвет да се структурира бързо и да заработи с темпото, което гражданите очакват от нас, заяви градоначалникът, който влезе в четвъртия си мандат

Фандъкова към общинския съвет: София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения!-1573557551.jpgСнимки Novini.bg-1573551697.jpg-1573551547.png

Минахме през тежка кампания, в която се казаха много неща – и истини, и лъжи. Едно обещание обаче ни обединяваше и това е обещанието за промяна. Промяна не за един или за друг, а промяна за града. А промяната за София е единствено в развитието, в реалната работа.

 

Това заяви новоизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова на първата сесия на Столичния общински съвет, съобщиха от Столична община. Тя се закле като кмет на столицата.

Ето и пълният текст на речта на Йорданка Фандъкова:

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

КМЕТОВЕ НА РАЙОНИ И КМЕТОВЕ НА КМЕТСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА, Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ И ГРАЖДАНИ,

Всеки от нас е в тази зала, защото е получил доверието на граждани на София. Днес подписваме клетвения лист и нашата първа отговорност е тази към хората на София, независимо от това за кого са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще взимаме, са решения за града.

Живеенето заедно е най-естествената форма на човешкото битие и едновременно с това най-трудната задача, защото изграждането на общност става с приемането на общи цели, с пътя заедно, с общите каузи. А те не се намират в постоянното делене. Деленето е лесният път, той често дава известност и слава, но не ни води никъде като град и като общност.

Минахме през тежка кампания, в която се казаха много неща – и истини, и лъжи. Едно обещание обаче ни обединяваше и това е обещанието за промяна. Промяна не за един или за друг, а промяна за града. А промяната за София е единствено в развитието, в реалната работа. Защото промяната не е лозунг, а посока и цел. За нея е нужна смелост и ясен поглед над злободневието на деня, над дребните сметки, над евтината популярност. Промяната не е в позата, не е в обещанието, а в решението. Именно решения са това, което очакват софиянци от нас – затова е техният глас и тяхното доверие.

С много от вас сме работили заедно, с други - това предстои.

Това, на което всеки може да разчита е, че моята врата винаги ще е отворена за разговори, за идеи, за решения. Това, което няма да приема и няма да подкрепя, е популизъм и опити да се използва града, за да се решават партийни задачи. Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга, на която и да е партия, на която и да е персона.

Казвам го и от позицията на човек, който 10 години е бил кмет - в историята на този град остават само решенията, останалото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме.

Знам какво означава да си сбъркал, знам и какво означава да си бил прав, но ако не си намерил решение, ако не си преместил колелото напред, нищо от това че си бил, няма да остане.

Затова аз ще разчитам на всеки от вас за промените, които ще предложа и за решенията, които ще взимаме.

До месец ще предложа на общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност. Затова предлагам и нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт – това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да увеличим скоростта на развитие.

Единственият начин да отговорим на очакванията за повече ред и бързина е в работата. Затова ще използвам и опита, и силата, които имам, за да гарантирам проектите на София. Някой беше казал, че човек или е част от проблема, или е част от решението. Това, което аз ви предлагам, е да бъдем част от промяната в името на хората на София.

Очаквам от новия общински съвет да се структурира бързо и да заработи с темпото, което гражданите очакват от нас. София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения.

Аз гарантирам открит диалог за проектите и в работата с общинския съвет.

Пожелавам след 4 години всеки от нас да се гордее с това, което е направил, с решенията, които е предложил, с проектите, които е защитил, мислейки за града днес и за града отвъд тези 4 години.

На добър час на всички!"

 

Фандъкова обеща още утре заедно с главния архитект на София да внесе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството предложения за промени в Закона за устройство на територията, в Закона за устройство и застрояване на Столичната община и в някои наредби на министерството с цел борба срещу презастрояването. Фандъкова обяви, че подготвя и промяна в Общия устройствен план на София, която ще е по-дългосрочна.

 


От категорията

Радев отговори на Борисов: Като командир на ВВС никога не съм губил хора и техника (ВИДЕО)

Радев отговори на Борисов: Като командир никога не съм губил хора и техника -1576170069.jpg

"Искам да благодаря на всички, които са служили на държавата. Като ...

12 дек. 2019 | 18:59

Борисов пред Столтенберг: Не се натискаме за координационен център! Не искам флотилии в Черно море

Снимки: Правителствена информационна служба-1576145844.jpg

Единството на НАТО и силата на връзката Европа-Северна Америка са ключови. 70 ...

12 дек. 2019 | 13:07

Няколко идеи за справяне с кризата в Перник. Сред тях - вода от пещери

Министър Петя Аврамова представи информация за проблемите във ВиК сектора пред народните представители от ресорната комисия-1559662759.jpg

Регионалният министър Петя Аврамова представи информация за проблемите във ВиК ...

12 дек. 2019 | 20:41

Все повече българи четат книги (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1576175572.jpg

Онлайн пространството направи книгите по-достъпни и създаде съвсем нови автори

12 дек. 2019 | 20:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


12 ноем. 2019 | 20:06Да, нЕма време! ТрЕбе крадене, крадене, крадене, както обещах а


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zahari savov


12 ноем. 2019 | 18:13На фотографията на Фандъкова липсва и едно ангелче! После говорим, че се борим с "кича"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.