Фейсбук за Петков/Василев: Елитарна двойка си търси партия и електорат, за да управлява с Радев

Радев не си прави партия, той само сводничи на олигарсите за поредния им партиен проект

Фейсбук за Петков/Василев: Елитарна двойка си търси партия и електорат, за да управлява с Радев

6228 | 19 септ. 2021 | 15:42

„Министерство на финансите с министерство на икономиката направили политически проект с логистиката на военни и администратори от президентството.


Първата официална пресконференция на Кирил Петков и Асен Василев, на която беше даден стартът на новия им политически проект предизвика бурни коментари в социалната мрежа фейсбук.
От "осанна" до "разпни ги" и толерантна надежда за успех на новия пропрезидентски проект.

 

Faktor.bg предлага китка от реакциите:

Методи Лалов, „Демократична България“: 
„Днешната пресконференция на Кирил Петков и Асен Василев беше твърде слаба. Лоша организация - позициониране на говорещите, картина, звук, липса на ясна структура на изложенията и тезите, много неотговорени въпроси - например за съдебната реформа. 
Засега колеблив старт.“

Ивайло Дичев, културолог: 
„Третият път, по който поемат Петков и Василев, има вече сериозна традиция в западните демокрации. 
Аз виждам началото му още в "индустриализма" на Сен Симон, утопия на единство работници/капиталисти. 
Основен съвременен теортик е Антъни Гидънс, чиито идеи залягат в политиката на Тони Блеър. В тази посока вървят демократите в Америка под ръководството на Клинтън, Ренци в Италия, Макрон във Франция и др. 
Този тип нов социален либерализъм често бива противопоставян на неолиберализма, който отказва да носи отговорност за страните, в които оперира.
"Леви цели с десни средства" означава да се мобилизират всичките ресурси на съвременния капитализъм - финансова отговорност, децентралицация, разделение на труда, подкрепа на индивидуалните постижения - за да се увеличи благосъстоянието, което впоследствие да се насочи към социална подкрепа, образование, инфраструктура, сигурност. Става дума за един нов баланс на основните две ценности на модерното общество - дясната на свободата и лявата на равенство. 
Успехът на тази политика беше безспорен, той избута десниците към крайно-дясния популизъм, стил Тръмп.
Третият път днес, казват, е в криза, но нуждата от синтез на модерните ценности остава на дневен ред - търсят се нови трети пътища.“

Доц. Момчил Дойчев, политолог:
„Има два пътя - 1. ляв, лесен и грешен и 2. правилен, труден и десен. Третият път е едновременно труден и грешен. Нито ще постигне справедливост, като ограничи свободата, нито относително равенство в доходите като увеличи преразпределителните функции на държавата. В епохата на глобализация третият път води до нарастване и на неравенството, и до ограничаване на свободата. От него печели единствено преди интернационалната, сега мултикултурна олигархия.“

Цветанка Андреева, политолог:
„Министерство на финансите с министерство на икономиката направили политически проект с логистиката на военни и администратори от президентството. Да бяха включили социалното и културното ведомства, че да има малко идеология и адекватен разказ за цености. Да ни обяснят "високата" обществена потребност от този проект без партия, че така изглежда - "елит" си търси място, партия и електорат, за да участва в политиката.
"Промяната продължава" вместо рекламен фурор произведе аносн тип: Административна елитарна двойка си търси партия и електорат за да управлява държавата, под вещото ръководство на Румен Радев.“

Иван Сотиров, бивш депутат от СДС:
„Радев не си прави партия, той само сводничи на олигарсите за поредния им партиен проект!“

Петър Славов, „Демократична България“:
„Личната ми оценка и предвид горчивия опит от 2017 г. е, че общо явяване, на база идейната и програмна близост, щеше да превърне формацията на Кирил Петков и Асен Василев и Демократична България в 
1-ва политическа сила.
Радостното в случая е, че социологиите сочат и 2-те формации твърдо в 47то НС, всяка с по близо 10%.
Неприятното - че отново моделът #жипка може да спечели изборите.“

Огнян Минчев, политолог:
„Този път реагираме на нововъведенията относително бързо - само 20-25 години след основните играчи - Блеър, Шрьодер, Клинтън. Днес обаче има нова реалност, в която има не опити за съчетаване на неолиберализма със социалната чувствителност - социален либерализъм, а завръщане към икономиката на търсенето, чрез която се печатат и раздават пари за да се постигнат определени трансформации на глобалния капитализъм. Това, което се прави днес докарва до силен гняв неолибералите от предходната епоха. Ние пак сме с една епоха назад.“

Проф. Николай Слатински: 
„Да кажемЕ, да спремЕ, да видимЕ, да привлечемЕ, да отговоримЕ...
Но иначе слушам с интерес и пожелавам успех!“

Асен Генов, блогър:
„Склонен съм да допусна, че ракетата носител на Петков/Василев ще издигне, а Радев ще приеме номинацията, за да ползват неговото номерче, а той да им стане нетен електорален донор.
Асен Василев деликатно пробута соц носталгията в уводната си реч. Колко добро било образованието преди 89-та… Много внимават всички да не обидят ядрения СССР електорат.“

Пламен Даракчиев, журналист:
„Изгледах със симпатия първата публична политическа изява на Кирил Петков, Асен Василев и младите хора около тях.
Симпатията, обаче нищо не значи. Защото има реалности. Засега, обаче двамата са далеч от тях. Изглежда и двамата смятат, че доброто управление може да се случи извън контекста на каквито и да са институционални промени. Нещо повече, останах с впечатление, че Кирил Петков не пожела да отговори на директно зададения въпрос за реформата в съдебната власт. Възможно е просто и двамата да не са подготвени в тази област, но нямат много време да навлизат в темата. Изборите са след два месеца.
Сякаш Асен Василев изказа в най-концентриран вид тяхната идея -- поддържане на ниски данъци, възстановяване на механизмите за контрол (срещу корупцията) и приходи в бюджета. 
Това, разбира се, е твърде наивна визия. По причина, че пазарът не е функция само на добро управление. Пазарът не е изолиран в собствена уредена с добри закони среда. Той е в пряка зависимост от права и свободи, от институционална уредба, от върховенство на закона и гаранция за конкуренция и пр. и пр.
С една дума -- липсва политическото. Липсва визията и решителността за институционални промени, включване на гражданите в управлението и споделяне на властта. Споделяне не просто през едно управление (елате заедно да правим добри реформи), а през демонтиране на сегашния модел, реално разделение на властите, отваряне на шлюзовете и поетапно демонтиране на онова, от което сме омерзени през годините. Както и да го наричаме -- фасадна демокрация, завладяна държава или изборна демокрация.
Все пак, надявам се, че Продължаваме промяната и Демократична България ще работим заедно след изборите. Това, което им липсва (политическото) го има отработено във визията на ДБ. А кой знае, може би тяхната прагматична визия по отношение на икономиката и пазара и конкуренцията на идеи ще бъде благотворно и за Демократична България.
Бъдещето, при това съвсем близкото бъдеще ще покаже дали е възможно това взаимно допълване.“

Калин Манолов, журналист:
„Промяната продължава с микс от НДСВ и РЗС.“

 

 


От категорията

Черен рекорд за България! 5861 са новите ковид-заразени, 243 са починали за 24 часа!

Черен рекорд за България! 5861 са новите случаи на ковид-зараззени, 243 са починали за 24 часа!-1635189526.jpg

Битката с вируса са загубили 243 души за последните 24 часа, което е кошмарен ...

26 окт. 2021 | 00:26

Димитровден е! Зимата чука на вратата

Димитровден е! Зимата чука на вратата-1635194806.jpg

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат ...

25 окт. 2021 | 00:01

Милка Христова: Безотговорнo е СO да обвинява държавата за проблеми на „Топлофикация“

-1621511522.jpg

Ще търсим най-вече вариант, при който да не се повишават цените на парното за ...

26 окт. 2021 | 11:52

Увеличават се областите в тъмночервената зона

-1635237644.png

С най-ниска 14-дневна заболеваемост е Кърджали, единственият град в жълтата зона

26 окт. 2021 | 11:37