Фигаро: Невиждано студен прием на папата от българските православни християни

Папата е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка

Фигаро: Невиждано студен прием на папата от българските православни християни

42432 | 4 май 2019 | 10:07

Посещението на Франциск в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата му не направи чудо.


Жан-Мари Геноа
“Фигаро”
 
Българската православна църква, която е един от най-големите опоненти на католицизма, се съгласи да "се срещне" с папата, но отказва всякаква обща молитва. Това е нещо невиждано.
Посещението на Франциск в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата му не направи чудо. Папата е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт, пише журналистът Жан-Мари Геноа във "Фигаро".

 

Снимка: Димитър Дилков, АФП

 

Ще успее ли папа Франциск да разчупи българския лед?

 

Никога през своите 28 пътувания този активист на "културата на срещата" не е преживявал толкова ледено посрещане. Не от страна на българските власти, защото те горещо го поканиха да посети страната на 5 и 6 май. А от страна на Българската православна църква. Тя "ще се срещне" с папата, но нищо повече. Тя няма избор. Тя дори поиска в началото на април да бъдат направени две поправки в програмата на посещението и успя да постигне свеждане до минимум на контактите между нейните представители и главата на Католическата църква. А върхът за християните е, че няма да има обща молитва между католици и православни по време на това пътуване! Нещо невиждано.

 

Франциск ще посети в неделя величествената православна катедрала "Св. Александър Невски" в София. Той ще трябва да се помоли "в лично качество" пред трона на двамата братя Св. св. Кирил и Методий,които разпространиха Евангелието в Централна Европа през VIII век. Те са много почитани от православните християни, както и от католиците. Но папата ще трябва да се задоволи с обикновена "мълчалива" молитва, наложена от патриарха. По същия начин междурелигиозната, т.е. икуменическа "молитва за мир", която трябваше да се проведе на 6 май на големия площад "Независимост" в София, се превърна в обикновена "среща за мир".

 

Така реши Светият Синод на Православната църква на 3 април. Разбира се, той разреши на патриарх Неофит - по-скоро благосклонен към диалог - да "се срещне с папата" в лично качество, но забрани на всички свои членове, от върха на йерархията до обикновения вярващ, да "участват в каквато и да било обща молитва" с католиците.

 

Все пак Франциск ще бъде приет в Българската патриаршия, която даде разрешение за посещението му в катедралата "Св. Александър Невски". То ще бъде "възможно", решиха православните власти, но при едно условие: "Всяка форма на споделена литургия или молитва, както и носенето на богослужебно облекло са неприемливи за нас, защото свещените канони не го позволяват". Няма да има и музика: "Участието на църковния хор също е невъзможно".

 

Що се отнася до официалните или католическите прояви на това посещение, Българската православна църква прецени, че е "невъзможно" нейни членове да участват в тях, дори и да не са религиозни. Патриархът дори изрази резерви към факта, че един католически дякон, Иван Иванов, ще бъде официален преводач на патриарха и папата! 

 

Официалната причина за това мусене произтича от протоколен проблем. Поканата към папата бе отправена само от българската държава, но не и от Православната църква. Неговата реалност обаче е доктринална. В най-крайните случаи, Православната църква се смята за единствената истинска Христова църква. В списъка на Православните църкви Българската църква, по-скоро близка до Московската патриаршия, е една от най-строгите. Тя твърдо отказва каквото и да било участие в официалните инстанции на католическо-православния диалог.

 

През юни 2016 г. именно Българската православна църква беше първата от 14-те Православни църкви, отказали в последния момент да участват в първия всеправославен събор в Кипър, въпреки че беше подготвян от години. Тогава неотстъпчивите българи допринесоха за провала на сближаването между Православните църкви. В тази битка Българската църква беше подкрепена обаче от Московската патриаршия. Този отказ бе използван като претекст за неприемането от българска страна на априори невалидните решения, взети на всеправославния събор.

 

Разкол в православната галактика

 

Оста между Московската патриаршия и тази в България - една от най-старите Православни църкви, е основана през 927 г. и също може да обясни студенинената, проявена към пристигането на папа Франциск, защото то идва в разгара на конфликта в православната вселена по украинския въпрос.

 

Украинската православна църкав се освободи от опеката на Москва през декември 2018 година. Тя бе подкрепена и богословски оправдана от Константинополския патриарх. Това предизвика неочаквана схизма в православния свят, където нервите са много обтегнати заради тази криза. Светият престол и папа Франциск впрочем са особено близки с Константинополския патриарх Вартоломей. Което никак не е приятно на Московската патриаршия. И следователно не е приятно и на Българската патриаршия.

 

Въпреки че е поставено под знака на икуменизма, единството на християните, посещението на папата в един от най-ортодоксалните бастиони на православието може да се окаже провал, освен ако харизмата на Франциск не направи чудо. Той е отлично информиран за капаните на това минно поле и ще използва метода си на протегната ръка, разчитайки на личния контакт, за да установи връзка.

 

Освен този злополучен икуменически аспект, папа Франциск реши да отиде в България, защото я смята за

 

една от най-забравените страни в покрайнините на Европа.

 

Оттук и посещението му рано в понеделник сутринта в мигрантски лагер в София. Тогава той би трябвало да постави отново пред Европа въпроса за приемането на бежанци, както настойчиво го стори при пътуването си в Мароко в края на март. България е член на Европейския съюз.

 

Утехата в това трудно пътуване ще дойде може би във вторник сутринта, при визитата му в Северна Македония. В Скопие папата ще посети мемориала, посветен на Св. Тереза от Калкута, родена в този град на 26 август 1910 година. Но тук папата ще се сблъска с друг християнски възел: Македонската православна църква. Тя току-що скъса със Сръбската православна църква, също яростно антикатолическа, от която беше зависима. Понастоящем тя не е призната от нито една Православна църква. Срещайки се с папа Франциск, Православната църква на Северна Македония, начело с патриарх Стефан, търси международна видимост и легитимност. Но този жест ще ядоса много Православните църкви. Така че нищо никога не е лесно на Балканите.

 

Гласове

Превод от френски: Галя Дачкова

 


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


6 май 2019 | 12:18Е как да се посрещат Масони, пионки на Великите сили? Със шут, а не с цветя. Вън от България бе Сатана


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


4 май 2019 | 22:04Как не разбира бокомутрата! ...и папата да ми докараш, ... все тая тъпако! Аут си! Финито! Край! Точка!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


4 май 2019 | 22:02Що за кирлив пасквил е това ! Има разлики в догмата и затова има разделение между православие и католицизъм, което е една от причините, БПЦ да не контактува открито с папата. От друга страна, поканата е отправена от КРАТУНАТА, в качеството му на министър председател и посещението на папата е на държавно, а не на духовно ниво. ____Този френски неграмотник трябва да го уволнят заради невежеството му, а не да му публикуват простотиите.___Срамът обаче остава за редакцията, която се чуди с какви простотии да си запълва сайта.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


5 май 2019 | 14:47Това не е невежество а пропаганда. Иначе на православните трябва да им е през за тъпият мюсюлмански папа.


Woldemars


4 май 2019 | 21:16Никаква не е чест за България визитата на Папа. България е православна държава, а католиците са противници във догмите, следователно идва един противник, не някой друг.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


4 май 2019 | 20:00Най лошото е, че управляващите поканиха папата не по духовен импулс, а по напълно утилитарни съображения, да си излъскат гноясалия имидж преди изборите. Православната църква не е отправяла покана и се люшка между определени канонични изисквания и необходимостта от подобаващо гостоприемство, защото без съмнение такова посещение е чест за всяка страна. Струва ми се, че и православните църква следва да отчете много специфичните и предизвикателни спрямо консуматорския свят възгледи и норми на живот на този папа, той е уникално явление в историята на самата католическа църква и заслужава уважение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


4 май 2019 | 17:04Защо католическата църква не си гледа проблемите с педофилията, либерастите и глобалния си упадък, а търчи по православните страни да ги учи на толерантност? Известен факт е, че основните т. нар. Пътеки на плъховете за евакуация на нацисти от Европа след ВСВ са дело на Ватикана. Докато БПЦ участваше в спасяването на българските евреи!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


5 май 2019 | 14:48Тези проблеми са създадени точно от тях.


Woldemars


4 май 2019 | 21:17За католиците това не е проблем...


zmei15


4 май 2019 | 16:05Когато планината не отива при Мохамед, то Мохамед отива при планината! Както ще дойде така ще си и отиде папата.Нищо страшно няма да се случи, надявам се!Някой май са се объркали, преекспонират събитието и натоварват общественото съзнание с нереални очаквания.А папата надявам се да е тактичен човек , да се ориентира в обстановката и да се държи адекватно, а не като приятелят му от Истанбул Вселенският Константинополски патриарх, който се беше самозабравил и сега е персона нон грата в България.И ако за малограмотния журналист България е страна в периферията на Европа, в духовния свят тя винаги е стояла в основата и в центъра и заема несъизмеримо голяма част от духовното пространство!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


4 май 2019 | 15:52Българския народ е гостоприемен. Никой няма да го изгони от България, но е редно да се знае, че посещението му в България е като посещение на държавен глава на Ватикана, като администратор ,а не като на духовен представител. Българите ще засвидетелсват своето уважение към него като към всеки гост. Но е нелепо да се мисли, че българите са способни да изпаднат в масова психоза и върховна еуфория поради това посещение.Българите са най стария културен народ на планетата и са създател на цивилизацията, видяли са всичко , срещнали са се с всичко, преживяли са всичко.Папата идва и си отива, ние си оставаме тук.Ще дойде друг папа и ще си иде, но ние пак ще сме си тук!Редно е все пак всеки да си знае мястото, тук е България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


5 май 2019 | 14:49Освен ако не е дошъл да ни подари на турция.


смърт за сорос


4 май 2019 | 13:40Нещо сте се объркали, ако си мислите, че всики са идиоти да му се кланят на тоя либерастин ;)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


4 май 2019 | 13:23Ледът ще бъде разчупен от...министър_председателят Тикваров, който има опит в прегръщането и целуването на видни личности.Папа Франциск трябва да бъде предупреден за навиците на нашенския орангутан и да си пази ребрата от прегъдките на примата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


4 май 2019 | 15:40Трябва да бъде предупреден , че е редно да го погали и по голата чутура! Те орангутаните и другите човекоподобни маймуняци така се успокояват и даже почват да гледат умно, почти като човеци!


Михаил Димитров


4 май 2019 | 12:01Журналистът си е надраскал писаницата. И нищо не е казал съществено. Препоръчително е да си преведе интервюто на Тивериополският епископ Тихон публикувано в "Епицентър" на 26 април. И тогава, ако му стиска пак да философства върху материя, която явно му е чужда.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.