Лентата „В кръг“ бе отличана със „Златна лилия“ и Награда на критиката

Филм на Стефан Командарев получи двете основни награди на кинофеста GoEast в Германия

790 | 12 май 2020 | 15:48

20-то издание на фестивала във Висбаден са проведе на закрито и за първи път изцяло онлайн. Участвали са 107 ленти от 40 държави

-1496215392.jpg-1569334983.jpg

Филмът „В кръг“ на режисьора Стефан Командарев спечели двете основни награди на международния кинофестивал GoEast в Германия. Това са "Златна лилия" и Награда на критиката.


20-ото издание на фестивала във Висбаден са проведе на закрито и за първи път изцяло онлайн. Участвали са 107 ленти от 40 държави.

 

„Като режисьор имам вече около стотина награди, но тези две са по-специални за мен, за пръв път са от онлайн фестивал“, сподели пред Радио София Стефан Командарев. „Много фестивали бяха отменени, но организаторите на този имаха хъс и не се уплаашиха от коронавируса. Зрителите гледаха филмите онлайн, членовете на журитата обсъждаха и обявяваха оценките си онлайн. За церемонията по награждаването бяха направили виртуален киносален с виртуални водещи. Успяха да запазят събитието, да запазят празника и зрителите си.“

 

През ноември ще има нормално издание на GoEast, когато Командарев се надява да представи "В кръг" лично пред публиката.

 

В мотивите си за наградата основното жури посочва:
"Блестящо изграденият, многопластов филм ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време, историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят".

Досега "В кръг" има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави.
Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на "Посоки". Разказват се историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. Участват Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стоян Дойчев и други.

По повод заповедта на здравния министър от 11 май, според която кината се отварят с разрешение да се пълнят до 30% от местата, Стефан Командарев, който е с диплома и на лекар, коментира: "Решението за киносалоните ми изглежда доста странно. Този вирус и заплахата от него бягат от чистия въздух. Аз съм по-скоро да се върнем към други форми да гледане. Израсъл съм на 150 метра от лятното кино. Може би сега е моментът да го възстановим. В Европа пък се възражда автокиното."

Източник БНР


От категорията

Opera Vision ще излъчи онлайн „Борис Годунов“ на Софийската опера
(Видео)

Мартин Цонев в ролята на Борис Годунов
Снимки - Софийска опера и балет-1590731834.jpg

Постановката е посветена на 100 години от рождението на знаменития ни бас Борис ...

29 май 2020 | 08:56

Доц. Георги Лозанов: Някои публични фигури използваха шанса си за „епидемологичен пиар“
(Видео)

Доц. Георги Лозанов-1590265947.jpg

Въпреки историческите позовавания на велики творци, проектирани от меценати с ...

28 май 2020 | 16:24

Той си отиде на 84 години

Почина световноизвестният български художник и артист Христо Явашев - Кристо
(Видео)

-1485413575.jpg

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария ...

31 май 2020 | 23:35

Веселин Маринов: Коронавирусът ме върна години назад
(Видео)

Кадър БНТ-1590844344.png

Хората са лишени от духовността, смята музикантът. Обичайно той прави 70 ...

30 май 2020 | 15:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.