„Величит душа моя Господа”

Във времена на социална изолация, породена от страха за самосъхранение, вярата се обостря, за да се превърне в източник на надежда

Филмът „Величит душа моя Господа” - лъч светлина, искрица доброта и частица сила (Видео)

3112 | 16 апр. 2020 | 21:50

Режисьорът Мирянов вплита химна, посветен на Дева Мария, в кадри от най-мистичното място в България – пещерата „Проходна”. Местността и самата пещера са представени като сакрални, а героят-аскет и скалните икони на Иисус Христос подсилват внушението


Най-светлият християнски празник чука на вратата. Във времена на социална изолация, породена от страха за самосъхранение, вярата се обостря, за да се превърне в основен източник на надеждата, ядрото на вярата расте до невъобразими размери, прогонвайки тъмата на неизвестността.

 

Днес, повече от всякога се нуждаем от лъч светлина, искрица доброта и частица сила. В дни на изпитания човек проявява истинския си характер, проявява скритата си същност, а малцина са тези, които ще запазят ценностите си непокътнати.

 

За разпространението на вярата в силата на българския народен дух продължава да се грижи един младеж, един чудотворец в целите си, един истински вярващ в Бог и истински приемащ със сърцето си добродетелта, един творец на бъдещето чрез паметта на миналото, архитект Пламен Мирянов-син.

 

Вече ви запознахме с няколко от видеата на младия ентусиаст, сега ще ви представим поредното, идеално вписващо се в дните преди Възкресение.

 

Късометражният филм, наречен „Величит душа моя Господа” пресъздава една от най-известните и обичани църковни песни – „Песента на Пресвета Богородица – най-честната”, позната на млади и стари като мелодично прелюдие към молитвата и лирическа възхвала на Божията майка. Песента на Богородица е химнът на православните християни, предхождащ деветата песен на канона. Съставен върху текста на възхвалението на Богородица по Лука 1: 46–55, като към всеки стих е добавен рефренът „Най-честният херувим ...“, откъдето идва второто, най-често срещано име на мелодията - „Честна“.

 

Режисьорът на видеото Мирянов-син вплита химна, посветен на Дева Мария, в кадри от най-мистичното място в България – пещерата „Проходна”, позната с феномена „О̀кната“, „Очите на Бога”. Местността и самата пещера са представени като сакрални, а героят, олицетворяващ аскета, и скалните икони на Иисус Христос подсилват внушението. Следва поглед към символът на православната култура у нас – Руската църква в столицата. Тук Мирянов подчертава неразривността на вярата и единството пред Бога. Във видеото, разбира се, присъства и най-известният манастир у нас – Рилският. Невероятната гледка от високо представя обителта като духовно място и подчертава изумителната природна картина в района на планината.

 

Лентата „Величит  душа моя Господа” на арх. Пламен Мирянов е поредното доказателство за майсторството на младежа, чиято сила произлиза от дебрите на патриотизма и обичта, заложени дълбоко в сърцето му.

 

Невероятният начин на вплитане на вяра, история и природа е присъщ само на Мирянов, което превръща каузата на живота му, наречена „Нашият дом в България”, в удивителна плетеница на миналото настоящето, и бъдещето на българския род.

 


Величит душа моя Господа from Plamen Miryanov on Vimeo.


Филмът „Величит душа моя Господа”

Режисьорът Мирянов вплита химна, посветен на Дева Мария, в кадри от най-мистичното място в България – пещерата „Проходна”. Местността и самата пещера са представени като сакрални, а героят-аскет и скалните икони на Иисус Христос подсилват внушението

От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34