„Величит душа моя Господа”

Във времена на социална изолация, породена от страха за самосъхранение, вярата се обостря, за да се превърне в източник на надежда

Филмът „Величит душа моя Господа” - лъч светлина, искрица доброта и частица сила (Видео)

6656 | 16 апр. 2020 | 21:50

Режисьорът Мирянов вплита химна, посветен на Дева Мария, в кадри от най-мистичното място в България – пещерата „Проходна”. Местността и самата пещера са представени като сакрални, а героят-аскет и скалните икони на Иисус Христос подсилват внушението


Най-светлият християнски празник чука на вратата. Във времена на социална изолация, породена от страха за самосъхранение, вярата се обостря, за да се превърне в основен източник на надеждата, ядрото на вярата расте до невъобразими размери, прогонвайки тъмата на неизвестността.

 

Днес, повече от всякога се нуждаем от лъч светлина, искрица доброта и частица сила. В дни на изпитания човек проявява истинския си характер, проявява скритата си същност, а малцина са тези, които ще запазят ценностите си непокътнати.

 

За разпространението на вярата в силата на българския народен дух продължава да се грижи един младеж, един чудотворец в целите си, един истински вярващ в Бог и истински приемащ със сърцето си добродетелта, един творец на бъдещето чрез паметта на миналото, архитект Пламен Мирянов-син.

 

Вече ви запознахме с няколко от видеата на младия ентусиаст, сега ще ви представим поредното, идеално вписващо се в дните преди Възкресение.

 

Късометражният филм, наречен „Величит душа моя Господа” пресъздава една от най-известните и обичани църковни песни – „Песента на Пресвета Богородица – най-честната”, позната на млади и стари като мелодично прелюдие към молитвата и лирическа възхвала на Божията майка. Песента на Богородица е химнът на православните християни, предхождащ деветата песен на канона. Съставен върху текста на възхвалението на Богородица по Лука 1: 46–55, като към всеки стих е добавен рефренът „Най-честният херувим ...“, откъдето идва второто, най-често срещано име на мелодията - „Честна“.

 

Режисьорът на видеото Мирянов-син вплита химна, посветен на Дева Мария, в кадри от най-мистичното място в България – пещерата „Проходна”, позната с феномена „О̀кната“, „Очите на Бога”. Местността и самата пещера са представени като сакрални, а героят, олицетворяващ аскета, и скалните икони на Иисус Христос подсилват внушението. Следва поглед към символът на православната култура у нас – Руската църква в столицата. Тук Мирянов подчертава неразривността на вярата и единството пред Бога. Във видеото, разбира се, присъства и най-известният манастир у нас – Рилският. Невероятната гледка от високо представя обителта като духовно място и подчертава изумителната природна картина в района на планината.

 

Лентата „Величит  душа моя Господа” на арх. Пламен Мирянов е поредното доказателство за майсторството на младежа, чиято сила произлиза от дебрите на патриотизма и обичта, заложени дълбоко в сърцето му.

 

Невероятният начин на вплитане на вяра, история и природа е присъщ само на Мирянов, което превръща каузата на живота му, наречена „Нашият дом в България”, в удивителна плетеница на миналото настоящето, и бъдещето на българския род.

 


Величит душа моя Господа from Plamen Miryanov on Vimeo.


Филмът „Величит душа моя Господа”

Режисьорът Мирянов вплита химна, посветен на Дева Мария, в кадри от най-мистичното място в България – пещерата „Проходна”. Местността и самата пещера са представени като сакрални, а героят-аскет и скалните икони на Иисус Христос подсилват внушението

От категорията

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!-1610696036.jpg

Българският народ има много силни, много красиви качества! Но днес той ...

17 ян. 2021 | 08:58

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за България

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за Бългаария-1610795189.jpg

БСП, която е стара, сис­темна пар­тия, носеща при предишни ръковод­с­тва вина ...

16 ян. 2021 | 13:05

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - състудентка на Ирина Бокова -1610800360.jpg

Бившият шеф на Россътрудничество Елеонора Митрофанова е назначена за посланик ...

16 ян. 2021 | 14:32

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат-1610814824.jpg

Войната с всички средства ще се води не само срещу известния враг ГЕРБ, а и ...

16 ян. 2021 | 18:32