Какво представлява и къде се използва

Филтри за вода с обратна осмоза

1251 | 19 ян. 2019 | 13:43

При обратната осмоза водата се пречиства по естествен начин като този процес позволява премахването на от 95 до 99 процента вещества, включително вкуса и мириса на хлор


Обратна осмоза – какво представлява

 

Обратната осмоза е един от процесите, който прави обезсоляването (отстраняването на солта от морската вода) възможно. Освен това този процес се използва и за рециклиране, обработка на отпадъчни води и дори производство на енергия.

 

Всъщност, за да разберем по-добре този физичен процес на прочистване на вода, трябва да разберем какво представлява процесът осмоза.

 

Осмоза е преминаването или по-точно дифузията на водата или други разтворители през полупропусклива мембрана, чиято функция е да блокира преминаването на вече разтворени вещества. Най-просто казано, осмозата представлява преминаването на разтворител с ниска концентрация на вещества през мембрана, за да достигне до място с по-висока концентрация на вещества, по този начин отслабвайки го.

 

Процесът на обратна осмоза всъщност обръща технологията и прави така, че водата с висока концентрация на вещества преминава към водата с ниска концентрация на вещества, оставяйки всичко освен водните молекули отвъд мембраната.

 

Къде се използва този процес

 

За разлика от осмозата, която се случва като естествен процес, обратната осмоза е открита едва през 50-те години на миналия век, когато учени започват да изследват начини за обезсоляване на морска вода. Те откриват, че прилагайки натиск върху контейнер с морска вода, той може да създаде прясна такава. Проблемът е, че количеството, което те успяват да извлекат, е незначително и не би вършило работа.

 

Промяната идва от създаването на един по-добър и модерен филтър, изработен от клетъчен ацетат (полимер, използван в снимковите филми), който позволява значително по-големи количества вода да преминават много по-бързо през мембраната и, съответно, да създават много по-голямо количество прясна вода.

 

В резултат на това първият завод за обезсоляване на морска вода заработва в Коалинга, Калифорния през 1965 година. Това води и до най-използваното приложение на обратната осмоза – обезсоляването на вода.

 

Развитие на обратната осмоза

 

С развитието на технологиите, този физичен процес също претърпява промени, а приложението му се разширява до най-различни сектори и индустрии, като кленовата, млекопроизводителната и винопроизводителната. Обратна осмоза се използва и за производството на чист етанол.

 

В днешно време този процес получава все по-голяма популярност заради възможността за филтриране на питейна вода, както в домашни условия, така и за нуждите на индустрията.

 

В България единственият доказан и лицензиран производител на филтри за вода с обратна осмоза е немската компания BestWater, която произвежда и доставя своите филтри в страната, а със своите 24 сертификата за качество от най-различни независими институти, тя гарантира само най-добрите продукти за пречистване на вода.

 

Предимствата на този процес

 

За разлика от други процеси като йонизацията, например, обратната осмоза пречиства водата по напълно естествен начин чрез физична реакция. Йонизацията, от своя страна, пречиства водата по изкуствен начин, като я разгражда на молекули, след което те отново се сливат, за да образуват структурата на водата, но без излишни вещества. По този начин водата се пречиства, но реално се разрушава и създава по изкуствен начин.

 

При обратната осмоза водата се пречиства по естествен начин като този процес позволява премахването на от 95 до 99 процента вещества, включително вкуса и мириса на хлор.

 

Обратната осмоза е и също изгоден вариант за пречистване на вода, особено ако си купите филтър от BestWater, който е единственият производител, предлагащ 30-годишна пълна гаранция на своя продукт.

 


От категорията

НАП подхваща сделките на „Артекс“, прави им анализ

-1482846732.jpg

От агенцията категорично отрекоха информацията, че са опростени просрочени ...

26 март 2019 | 13:25

Строителните предприемачи разтревожени от апартаментгейт

-1553009001.png

От браншовата организация посочват, че подкрепят прозрачността, законността, ...

24 март 2019 | 18:23

Петролът поскъпва силно, гони 4-месечен връх

-1538131627.jpg

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак посочи, че следващата ...

26 март 2019 | 17:27

Росен Желязков: Ще настояваме пред Румънското председателство да няма триалог по пакета „Мобилност“

-1553585870.jpg

Това означава, че нямаме законодателен пакет и процедурата остава за следващия ...

26 март 2019 | 17:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.