Обещаните харчове на Байдън ще напомпат инфлацията, предупреждава доц. Александър Ганчев

Финансист: Не трябва да гледаме с розови очила на ситуацията с американската икономика

1624 | 21 ян. 2021 | 10:46

"Краткосрочно очаквам търговските отношения между Китай и САЩ да се подобрят и да бъдат спечелени от Китай - тяхната икономика има отново растеж за миналата година", коментира преподавателят от Стопанска академия в Свищов


„Не трябва да се гледа с розови очила на текущата ситуация с американската икономика, защото може да не се усети веднага, но всички тези пари, които Байдън обеща да влее в американската икономика – чрез плана за стимулиране на американската икономика с наливането на 1,9 трилиона долара, за момента няма да са проблем, но след справяне с пандемията, след вливане на тези пари в икономика и започване на потребление, ще усетим инфлационен натиск, натиск за повишаване на цените на ключови стоки, на борсови търгувани стоки". Това каза в „Преди всички“ доц. Александър Ганчев, преподавател но финанси в Стопанска академия в Свищов.

„Определено Уолстрийт и финансовите пазари в САЩ харесваха Джо Байдън много преди той да бъде избран за президент, защото той в своята програма обеща широки програми за стимулиране на американската икономика, които от своя страна ще означават лесни пари в американската икономика, бюджетни дефицити, ще означават правителствени харчове, ще означават печатане на пари от федералния резерв, което ще доведе и до ръстове на редица активи и естествено това продиктува и оптимизмът сред американските и световните финансови пазари вчера.

Само че ръстът в цената на златото и среброто, не са толкова оптимистичен знак, защото това говори за притеснения на икономисти и финансисти, които виждат може би проинфлационната политика на новото управление на САЩ“, поясни още доц. Александър Ганчев.

"Процесите на инфлация ще станат след съживяването на американската икономика, но няма икономист, който да каже кога ще е това…“

"Уолстрийт и финансовите пазари в САЩ имат в момента апетит към растеж, аз мисля, че дори въпреки че голяма част от активите са силно надценени, анализатори и водещи инвестиционни банки очакват още растеж. Въпросът е, че новото управление на САЩ ще надуе балона, който вече има на финансовия пазар на САЩ".

Доц. Ганчев поясни, че не знае кога този балон ще се спука, но съществува напрежение: "Много от активите, които се търгуват като акции са фундаментално надценени, много от облигациите също поради политиката на Федералния резерв да държи изкуствено лихвените проценти ниски. И ако започнат инфлационни процеси, резервът ще трябва да се намеси, което отново ще доведе до наливане на нови пари в икономиката, това пак ще доведе до ръст на инфлацията, впоследствие щатският долар ще се обезцени."

Доц. Ганчев препоръча в този смисъл на инвеститорите да избягват чисто доларови позиции, защото щатският долар може би ще се обезцени по време на управлението на Байдън.

За Европа това означава по-скъп внос на стоки за Европа от САЩ (като автомобили и машини).

"Краткосрочно очаквам търговските отношения между Китай и САЩ да се подобрят и да бъдат спечелени от Китай - тяхната икономика има отново растеж за миналата година, а икономиката на САЩ за миналата година има спад. Стимулите на Байдън за американската икономика ще доведат до покупка на китайски стоки, дори на услуги - така че очаквам Китай да спечели от управлението на Байдън в началото на неговото управление".

 


ОЗК

От категорията

Проф. Даниела Бобева: Превръщаме дебата за структурните реформи в състезание за пари

Проф.Даниела Бобева-1591074946.jpg

Ако някой си въобразява, че ще разпределя някакви пари и ще се радва на това, ...

28 февр. 2021 | 13:11

Берлин се опасява от съдебни искове, ако спре строителството на „Северен поток-2“

-1600434274.jpg

"Не можем веднага да се откажем от въглищата, атомните електроцентрали и ...

28 февр. 2021 | 12:45

Министър Ананиев:Приходите от хазарта са паднали с 25%, заради отнетите лицензи на частните лотарии

-1592818880.png

"Как е възможно след отнемането на лицензите на основни фирми в хазарта, ...

27 февр. 2021 | 00:07

Кристалина Георгиева към G20: Световната икономика е в началото на своето възстановяване

Снимка БГНЕС-1614419955.jpg

Необходимо е международно взаимодействие за ускоряване на производството и ...

27 февр. 2021 | 11:57