Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън отказва да разговаря с Кристалина Георгиева

Това показва осезаема промяна в настроенията във Вашингтон

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън отказва да разговаря с Кристалина Георгиева

13073 | 28 септ. 2021 | 16:23

Откакто се появиха съобщенията за действията на Георгиева по време на предишната ѝ работа в Световната банка, тя се е опитвала да се свърже с Йелън, но така и не е успяла,


Изглежда хладното отношение на администрацията на Джо Байдън към директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева се простира отвъд публичната позиция на властите във Вашингтон.

Финансовият министър Джанет Йелън отказва да разговаря по телефона с българката, откакто избухна скандалът с предполагаемите ѝ опити за намеса в класацията Doing Business на Световната банка в полза на Китай, съобщава Bloomberg.

Откакто се появиха съобщенията за действията на Георгиева по време на предишната ѝ работа в Световната банка, тя се е опитвала да се свърже с Йелън, но така и не е успяла, посочват запознати, пожелали анонимност.

 

Според доклада на адвокатската кантора WilmerHale Георгиева, която пое МВФ през 2019 г., е оказвала натиск върху служители на Световната банка, за да може Китай да има по-добро представяне в престижната класация за бизнес климат.

Това показва осезаема промяна в настроенията във Вашингтон, тъй като досега Георгиева е имала лесен достъп до Йелън, коментират източниците, имайки предвид тясната връзка между МВФ и министерството. Двете дами са разговаряли редовно по-рано през годината, става ясно от работния календар на Йелън, тъй като САЩ и МВФ работиха заедно по редица инициативи, включително издаването на т. нар. специални права на тираж на фонда в размер на 650 млрд. долара.

Вашингтон е и най-големият акционер както в МВФ, така и в Световната банка и именно финансовото министерство управлява тези отношения.

Пред Bloomberg говорителката на ведомството Александра Ламана е отказала да коментира скорошните контакти на Йелън с Георгиева. Говорител на МВФ също е отказал коментар, както и говорител на самата Георгиева.

„Доверието в МВФ очевидно бе оронено“, коментира Тимъти Аш, стратег към BlueBay Asset Management. По думите му директорът на фонда трябва да се оттегли, докато не бъде завършено разследването на събитията.

Представител на финансовото министерство съобщи, че то провежда проверка на обвиненията в неправомерни действия и ги намира за обезпокоителни и сериозни. В момента ведомството очаква оценката на самия МВФ, коментира запознатият, пожелал анонимност. Комисията по етика на МВФ извършва проверка на заключенията на доклада, поръчан от Световната банка.

„Както вече дадохме да се разбере, финансовото министерство вярва, че заключенията на доклада са сериозни и поръчахме пълен преглед на ролята на управляващия директор на МВФ в изданието Doing Business“, коментира говорителката на министерството Ламана, повтаряйки позицията от по-рано този месец.

Липсата на комуникация между Георгиева и Йелън е факт в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които предстоят на 11-17 октомври.

В същото време се засилват гласовете в САЩ, изразяващи притеснение за действията на Георгиева. Републиканци от Конгреса вече призоваха финансовото министерство да разследва обвиненията. В същото време високопоставени представители на Демократическата партия – председателят на Комисията за финансови услуги в Камарата Максин Уотърс и председателят на Комисията за международни отношения в Сената Робърт Менендес, също нарекоха обвиненията притеснителни.

Георгиева продължава да отрича обвиненията. В писмо от три страници до председателя на етичната комисия на МВФ с дата 21 септември тя посочва, че е изненадана от заключенията на доклада на WilmerHale, според които тя е изиграла „ключова роля“ за промяната в класирането на Китай през 2018 г. „Това просто не е вярно“, написа тя.


Намери своята история

От категорията

Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ

-1632997660.jpg

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски ...

8 дек. 2021 | 13:21

Русия поздрави "братския македонски народ" с Деня на Св. Климент Охридски - първия славянски епископ

Снимки: Фейсбук-1638967229.jpg

В посланието Св. Климент е наречен "изтъкнат просветител, първи славянски ...

8 дек. 2021 | 14:39

Байдън изключи варианта САЩ да изпратят войски, които да защитят Украйна срещу Русия

-1620885094.jpg

По-рано бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна ...

8 дек. 2021 | 19:28

US милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България

Майкъл Стайнхард-1638997910.jpg

В колекцията на Майкъл Стайнхард е имало незаконно придобити предмети от 11 ...

8 дек. 2021 | 23:09