Фондю

Раят за гастрономите, почитатели на пицата, има ново име

Фондю и италианска кухня - наслада за сетивата

1586 | 25 окт. 2018 | 14:55

Ястието "Фондю" води началото си преди векове от пастирите в швейцарските Алпи. А за да се постигне цялостната пълнота за сетивата, важно е приготвянето му да стане по оригинална рецепта, както го правят в швейцарския ресторант Фондю в Банско

Фондю -1540469015.pngИталианска кухня - наслада за сетивата-1540469003.png

Фондю - уникалният специалитет по цял свят

Фондю е от ястията, които категорично са се наложили в "световното меню". Неговият уникално пъстър и артистично изискан букет от вкусове, послевкусове, аромати, го е направил популярен специалитет по всички континенти, особено сред творчески среди.

 

Известно е, че сред почитателите му са били велики имена като  например писателите Фьодор Достоевски, Оскар Кокошка, който е и ярък художник, Греъм Грийн, който е и силен драматург, незабравимият изпълнител Фреди Меркюри. А шоколадовото фондю е било неделен ритуал за човека-кино Чарли Чаплин.

 

Ястието води началото си преди векове от пастирите в швейцарските Алпи. Там вечер и нощем е студено и помагало греяното вино. Поради дългите престои сиренето, което е традиционно за региона и е било неотменна храна за пастирите, доста изсъхвало. Някой някога се е сетил да натроши и да разтопи твърдите буци в съда с вино върху огъня, а от поучената гъста смес да топи със залъци. С времето фондю се е пренесло в къщите и е станало фамилна храна за швейцарците, а търсенията за съчетаване на различни вкусове и аромати са дали класическата швейцарска рецепта за апетитното ястие. Обикновено се използват два вида сирене - грюер и ементал. Така се комбинират солен и сладък вкус, орехов и плодов привкус, пикантният, остър аромат на грюер се съчетава с полски аромати като при коситба. Към това се прибавят вкусовете и ароматите на виното, както и на различните подправки. Важно е приготвянето да стане по оригиналната рецепта, като например го правят в швейцарския ресторант Фондю в Банско, за да се постигне цялостната пълнота за сетивата. Иначе даден вкус и аромат може да подтисне други и човек няма да получи истинската наслада от фондюто.

 

По принцип съдът предварително се намазва с чесън, сирената се разтопяват до крем в бялото вино, в което има малко брашно и лимонов сок, овкусява се с черешова ракия, черен пипер, индийско орехче, кимион, копър. Със специални вилици всички топят в общия съд с хляб, може и картофи, краставички и др. Шоколадовото фондю, както и вариантите с месо в бульон или мазнина, се появяват по-късно, но също са изключително вкусни.

 

Италианската кухня - рай за гастрономите

Когато става дума за храна, първата асоциация с Италия са пицата и пастата. Всъщност обаче италианската кухня е изключително разнообразна и предлага цяло пътешествие.

 

Тя се е наложила по света с многобройни ястия както в домакинствата, така и в престижните ресторанти като например италианският ресторант Леонардо в Банско. Видовете блюда са в широк диапазон - тестени, месни, зеленчукови, плодови, рибни, салати, супи, сосове, десерти, изтънчено съчетавайки разнообразни вкусове и аромати. Супата минестроне например е от 7 вида зеленчуци и 7 вида подправки, като по-късно към нея започнали да прибавят месо, ориз, паста.

 

Смята се, че първообразът на днешната пица е "измислен" в Неапол. Но италианците имат безбройно много видове, тъй като всеки регион си има свой специалитет за пица и то с варианти. Сирената обикновено са задължителна съставка, но по места са с различни вкусови качества и аромати, освен това има с домати, с риба, с шунка, гъби, маслини, морски дарове, сосове и т.н.. Овкусяването също има многобройни варианти - с босилек, пипер, чесън, риган, магданоз, люти чушлета, силно ароматната майорана др. Подобно разнообразие има и при пастата - тя е стотици видове, всеки от които има свои неповторими вкусове и аромати.

 

Най-популярни са пиците Маргарита, Неаполитана, Прошуто, Куатро стаджони, и др.; от пастата са най-разпространени спагетите, лазанята, канелоните, ньоки и т.н. Като цяло Южна Италия е известна със зеленчуковите ястия, Централна Италия е дала популярните брускети и кростините, Северна Италия - качамакът и ризото. Рибата и морските деликатеси са традиционни за цялата страна.


От категорията

Как да се храним здравословно през коледните пости - вкусни рецепти

-1510724800.jpg

15 ноем. 2018 | 12:32

Лучена яхния с пиле

Лучена яхния с пиле-1542035021.jpg

12 ноем. 2018 | 17:00

Рангелов хляб за Архангеловден

Рангелов хляб за Архангеловден-1541664970.jpg

8 ноем. 2018 | 10:14

Киш с риба тон, праз и тиква

Киш с риба тон, праз и тиква-1541600722.jpg

7 ноем. 2018 | 16:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.