Сн. МО

Ученията се проведоха на зенитен полигон „Шабла“

Формированията за противовъздушна отбрана получиха висока оценка за успешно проведени стрелби

2116 | 10 септ. 2021 | 15:15

Общ ръководител на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили (ВВС) бригаден генерал Петьо Мирчев. Той представи пред висшите офицери целите и задачите, които формированията изпълняват по време на експерименталните

Сн. МО-1631276127.jpgСн. МО-1631276119.jpg

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович наблюдаваха днес, 10 септември, съвместните бойни стрелби на зенитния полигон на ВВС „Шабла“. Те оцениха високо действията на участниците от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия. Подготовката на военнослужещите от формированията за противовъздушна отбрана се провежда от 8 до 11 септември 2021 г. Общ ръководител на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили (ВВС) бригаден генерал Петьо Мирчев. Той представи пред висшите офицери целите и задачите, които формированията изпълняват по време на експерименталните и съвместни бойни стрелби „Шабла 2021-2“.

 

Участниците в стрелбите демонстрираха уменията си при изпълнение на реални бойни пускове от всички типове комплекси за противовъздушна отбрана, дислоцирани на зенитния полигон „Шабла“, както и в стрелбите на сръбската авиация по въздушни и морски цели. След проведените съвместни действия на формированията адмирал Емил Ефтимов и генерал Милан Мойсилович посетиха позициите и се срещнаха със сръбските и българските военнослужещи.

 

„До този момент нашите военнослужещи се справят прекрасно с поставените им задачи. Учението продължава. Очакваме утрешният ден да бъде още по-динамичен“, каза адмирал Ефтимов пред журналисти от военните медии на двете армии. „Съвместните действия, които наблюдавахме днес, не показват цялата дейност. Това, което правим заедно с колегите от въоръжените сили на Република Сърбия, е доста комплексна дейност, която започва с планиране, организиране, непосредствена подготовка и логистично осигуряване“, посочи началникът на отбраната и благодари на генерал Мойсилович за отличното взаимодействие през годините. Адмирал Емил Ефтимов изрази надежда това ползотворно сътрудничество в областта на отбраната да допринесе за устойчивото развитие на Балканите.

 

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович оцени високо проведените демонстративни стрелби на полигон Шабла. Той изказа своята признателност към българската държава за възможността, която предоставя на сръбските формирования за противовъздушна отбрана да провеждат бойната си подготовка.

 

Действията на участниците в „Шабла 2021-2“ днес на полигона наблюдаваха също Н. Пр. Желько Йович - посланик на Република Сърбия, генерал-лейтенант Душко Жаркович - командир на ВВС и ПВО на Република Сърбия, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, директори на дирекции от Министерството на отбраната и командири на формирования от Българската армия.

 

***

В експерименталните и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия „Шабла-2021-2“ и в стрелбите на зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия участват над 1250 военнослужещи. От българска страна са включени формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Военна академия „Г. С. Раковски“. Военнослужещите изпълняват планираните задачи, свързани с противовъздушната отбрана на страната, със зенитно-ракетните комплекси   С-75 „Волхов“, С-125 „Нева“, 2К12 „Куб“, „ОСА-АКМ“ и с преносими зенитно-ракетен комплекси „Стрела-2М“. За целите на стрелбите се използват също самолети Су-25 и вертолет AS 532 AL „Cougar”, както и безпилотни летателни апарати. Военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия изпълняват планираните задачи в рамките на подготовката си на полигон „Шабла“ със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”.


От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58