Франк-Валтер Щайнмайер: САЩ, Китай и Русия правят света по-опасен

На годишната конференция по сигурността в Мюнхен

Франк-Валтер Щайнмайер: САЩ, Китай и Русия правят света по-опасен

3123 | 14 февр. 2020 | 17:23

Резултатът е повече недоверие, повече въоръжаване, по-малко сигурност, целия път към нова надпревара в ядреното въоръжаване. В отговор Германия трябва да повиши разходите си за отбрана


Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нападна индиректно американския си колега Доналд Тръмп днес, обвинявайки САЩ, Китай и Русия, че разпалват глобално недоверие и несигурност със "своето съзтезания на великите сили", криеща заплаха от възможна нова надпревара в ядреното въоръжаване, предаде БТА.

Във встъпителното си слово на годишната конференция по сигурността в Мюнхен германският президент Франк-Валтер Щайнмайер порица подхода на трите големи сили в международните отношения и без да назовава Тръмп, изрази несъгласие с обещанието му "да направи Америка отново велика". "Отново велики" - дори за сметка на съседите и партньорите", заяви саркастично Щайнмайер.

Като външен министър през 2014 г. социалдемократът Щайнмайер изигра основна роля за т. нар. "Мюнхенски консенсус", когато германското ръководство обяви, че Берлин е готов да поеме по-голяма отговорност в международните отношения. Щайнмайер изтъкна тази позиция и днес, като преди това изрази недоволство от външнополитическия подход на Русия, Китай и САЩ.

"Русия е върнала военната сила и насилствената промяна на границите на европейския континент като средство в политиката, каза той в речта при откриването на конференцията. Китай приема международното право само избирателно, тогава, когато то не противоречи на интересите му, а нашият най-близък съюзник - САЩ, при сегашното администрация отхвърля идеята за международна общност", добави той.

"Резултатът е повече недоверие, повече въоръжаване, по-малко сигурност, целия път към нова надпревара в ядреното въоръжаване. В отговор Германия трябва да повиши разходите си за отбрана, за да допринесе в по-голяма степен за европейската сигурност и да запази съюза си със САЩ", посочи Щайнмайер, признавайки че американските интереси се отдръпват от Европа и се насочват към Азия.

"Европа трябва да намери свой баланс с Китай между засилващата се конкуренция между системите и нуждата от сътрудничество", добави Щайнмайер. Той призова и за европейска политика по отношение на Русия, "която да не се свежда само до осъждащи изявления и санкции".


От категорията

Въоръжен ислямист държи заложници в банка във Франция (ВИДЕО)

Кадър: Ruptly-1596742926.jpg

Според полицията нападателят бил радикализиран и страдал от сериозно психично ...

6 авг. 2020 | 22:41

Германия отхвърля американските санкции срещу „Северен поток-2“

-1585031562.jpg

В отговор на заплахите на сенаторите Тед Крус, Том Котън и Рон Джонсън към ...

6 авг. 2020 | 20:03

“Шпигел”: Бунтовете на ул. “Тиква”

-1596884944.png

Борисов направи рокади в кабинета си. Няколко министри трябваше да напуснат в ...

8 авг. 2020 | 13:23

Принц Хари: Социалните мрежи създават криза на омразата

-1434801709.jpg

Бившият кралски наследник се притеснява за средата, в която растат младите

8 авг. 2020 | 12:59