Традиционните тържества отстъпиха място на по-скромен парад

Франция отбеляза националния си празник с церемония в чест на борещите се с коронавируса

1619 | 14 юли 2020 | 15:08

Пред трибуните на площад "Конкорд" под облачното небе бяха събрани около 2000 войници - наполовина на обичайното. На парада бяха поканени представители на Австрия, Германия, Люксембург и Швейцария


Традиционният военен парад на "Шанз Елизе" за националния празник на Франция на 14 юли тази година отстъпи място на по-скромен парад на парижкия площад "Конкорд". Той бе организиран, за да се отдаде дължимото на мобилизирането на въоръжените сили и медиците срещу пандемия, предаде Франс прес и отбеляза, че подобна промяна в тържествата за националния празник се случва за пръв път от 1945 година.

 

Тази година празненствата по повод националния празник започнаха с отдаване на почит на генерал Шарл де Гол, чиято памет се почита тази година заради три кръгли юбилея: 130 години от рождението, 50 години от смъртта му и 80 от призива за съпротива, отправен на 18 юни 1940 година, предаде БТА.

 

Пред трибуните на площад "Конкорд" под облачното небе бяха събрани около 2000 войници - наполовина на обичайното. На парада бяха поканени представители на Австрия, Германия, Люксембург и Швейцария, за да се изкаже благодарност на тези европейски страни, които отвориха болниците си, приемайки 161 френски пациенти в критично състояние.

 

На церемонията тази година нямаше танкова колона, но имаше въздушен парад, започващ с емблематичната "опашка" от син, бял и червен пушек на френската група за въздушни демонстрации. Трима медици бяха качени на борда на използваните от групата самолети "Алфа Джет".

 

На днешните тържества бяха отбелязани заслугите на многото военни части, които се включиха в борбата с коронавируса. Специално място беше отделено на военните медици. Отчетен беше и приносът на цивилните. Поканени бяха 2500 французи, 1400 от които преживяха епидемията на първа линия - медици, семейства на медици, станали жертви на COVID-19, продавачи в магазини, погребални агенти, полицаи, жандарми и пожарникари и работниците във фабриките, произвеждащи защитни маски или тестове за откриване на болестта. 

 

Макрон обаче ще спази традицията за телевизионно обръщение към нацията, за да представи на французите плана за възстановяване.

"На този 14 юли искам, заедно с всички французи и с армията, да отдам почит на медиците и служители от всички сфери, които позволиха на обществения, социален и икономически живот да продължи", заяви Еманюел Макрон в послание, публикувано тази сутрин.


От категорията

Навални е задържан: Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам (Видео)

Кадър: Туйтър-1610908703.jpg

Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца. Много съм щастлив, че си ...

17 ян. 2021 | 20:34

Познатата у нас Виктория Нюланд става заместник-държавен секретар по политическите въпроси

Познатата у нас Виктория Нюланд e заместник-държавен секретар по политическите въпроси-1610866494.jpg

Новият американски президент ще има за мисия не само "да поправи" ...

17 ян. 2021 | 08:48

Шарл Мишел не изключва ваксинационни паспорти в ЕС

-1607625932.jpg

Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще ...

17 ян. 2021 | 22:03

Навални се връща в Русия с "Победа", хиляди ще го чакат на летището, власттите ще го арестуват

-1598429613.jpg

Очаква се тази вечер след 5-месечен престой в Германия в Русия да се завърне ...

17 ян. 2021 | 08:33