Танцуващи сервитьори посрещат гости на българския щанд в Париж

Французите изкупиха гюловата ракия и биволското сирене

9545 | 3 март 2016 | 18:03

Международният форум е възможност да се представим като страна на земеделието, каза аграрният министър Десислава Танева

-1457021414.jpg-1457021452.jpg

Петнадесет български фирми се радват на много посетители по време на SIA – Международния салон за селско стопанство, който се провежда в Париж.

 

Българският щанд е разположен на кюше в палата 5 и от далеч се вижда, защото представлява двуетажна копривщенска къща.

Някои французи дори са пожелали да се качат на втория етаж, за да видят как живеят българите.

 

Щандът е много атрактивен и по още една причина. Няколко момчета и момичета, облечени в национални носии, предлагат кебапчета и кюфтета, разливат ракия и вино, а на всеки половин час хвърлят кърпите и се хващат на хорото.

 

Всъщност това не са професионални търговци, а танцьори от ансамбъл „Българе”. Най-големият частен ансамбъл за народни танци в Европа, хвали се неговият собственик, хореограф и продуцент Христо Димитров.

 

По идея на аграрното ведомство концепцията за българското участие на изложенията през тази година е сменена. Който подрежда щанда, той ще трябва да се погрижи и за веселбата.

Така „Българе” се явили на конкурс за цялостно представяне на страната ни по време на двете изложения – „Зелена седмица”, което се проведе през януари в Берлин и сега – в Париж.

 

Много са различни германските и френските потребители, вече може да направи сравнение Христо Димитров.

В момента на родния щанд в Париж няма гюлова ракия за лек, всичко е изкупено до последната бутилка. Ликьорът и локумът от рози също се оказали сред особено харесваните продукти.

 

В началото още свършило и биволското сирене, за което много от французите не били и чували. Тези потребители обичат да опитват нови вкусове. Неслучайно са признати чревоугодници, които са издигнали в култ храната.

Въпреки, че страната им е известна с вината си, изобщо не се колебаят да си налеят тъмно червено, за което изобщо нямат представа. А заедно с еликсирът вървят сирената, разбира се.

 

За разлика от тях, германците предпочитат познати вкусове. Те умират за шопската салата и българските луканки, разказва Христо Димитров, организаторът на българските аграрни щандове.

 

Международният земеделски форум в Париж е възможност да се представим като страна на земеделието, каза аграрният министър Десислава Танева, която дойде да види как стои нашият бранш сред останалите.

 

„За мен е особено чувството на 3-ти март да съм в режим на работа. Искам да пожелая на всички много здраве, да бъдат силни и единни българи. Това е много важно, за да се съхраним наистина като единна и сплотена нация, заяви министър Танева, която тази вечер ще се срещне със сънародници в българското посолство в Париж.

 


Grand Energy

От категорията

Само за два месеца природният газ поскъпва с над 30% (ВИДЕО)

-1592556483.jpg

Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки ...

25 септ. 2020 | 18:04

КРИБ: Никога не сме искали национализация на нечий бизнес в България

-1601021310.jpg

Искането за национализация на т.нар. американски централи беше направено от ...

25 септ. 2020 | 11:07

Правят нова експертиза на състоянието на Аспаруховия мост

Снимка БГНЕС-1601116619.jpg

Тя ще бъде извършена следващата седмица с участието на независими експерти от ...

26 септ. 2020 | 13:36

КНСБ предлага промяна в данъчната система: Намаляване на ДДС на 15%

-1585418917.jpg

Ако получавате 1000 лв. работна заплата, ще разполагате с 986 лв, обясни Пламен ...

25 септ. 2020 | 11:41