Със Златната книга на Кралския артистичен кръг.

Експозицията е разположена в най-старата професионална галерия на Испания и ще продължи до 4 ноември т.г.

Фурор на изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев в Барселона

1136 | 12 окт. 2018 | 10:11

В Галерията на Кралския артистичен кръг в Двореца Пинятели на ул. „Аркс“ в центъра на испанския град са подредени 12 скулптури на Вежди Рашидов и 11 живописни платна на Николай Янакиев

Със Златната книга на Кралския артистичен кръг.-1539328589.jpgВежди Рашидов, Жозеп Феликс Бенз и Николай Янакиев.-1539328856.jpgПлакатът на изложбата.-1539328805.pngВежди Рашидов, Жозеп Феликс Бенз и Николай Янакиев.-1539328691.jpgВежди Рашидов с част от своите скулптури.-1539328636.jpgВежди Рашидов и Николай Янакиев с посланик Иван Кондов, генералния  ни консул във Валенсия Цветелин Цолов, Жозеп Феликс Бенз и Долорес Накова.-1539328467.jpg

Истински фурор сред испанската публика предизвика откритата късно вечерта в четвъртък – 11 октомври, изложба от 12 скулптури на Вежди Рашидов и 11 живописни платна на Николай Янакиев в Галерията на Кралския артистичен кръг в Двореца Пинятели на ул. „Аркс“ в центъра на Барселона.

 

Най-старата професионална галерия на Испания, основана още през 1881 година, бе препълнена от ценители, колекционери, изкуствоведи, собственици на галерии, дипломати, представители на кметската управа, бизнесмени, които аплодираха творбите на двамата български художници. Куратор на изложбата е Долорес Накова.

 

Известният изкуствовед Жозеп Феликс Бенз, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците откри експозицията с вълнуващо слово, в което заяви: „Барселона тази вечер преоткрива големи таланти от България. За мен е голяма чест да представя в най-старата професионална галерия на Испания автори от такава висока класа в изкуството, каквито са Вежди Рашидов и Николай Янакиев. Техните творби имат значение не само за европейската, а и за световната култура. Ето защо се надявам, че с изложбата направихме първата крачка, с която ще реализираме съвместни проекти, за да можем да преоткриваме културата на два стари народа, незнайно защо останали толкова малко познати един за друг до днес.“

 

Интелектуалният елит на Барселона се възхити на скулптурите на Вежди Рашидов и на живописните платна на Николай Янакиев. Всепризнатият колекционер Луис Басат се задържа дълго пред „Портрет на Гауди“, който Рашидов е изваял от бронз и така е увековечил образа на Антони Гауди - прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала Саграда Фамилия и други знакови сгради в Каталуния.

 

„Предвиждаме да има постоянно присъствие на български творци, които да подреждат всяка година изложба в Кралския артистичен кръг”, обясни кураторката Долорес Накова. Тя е категорична, че Каталуния заслужава да види творбите на родни художници, признати в други страни. Изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев ще продължи до 4 ноември т.г.

 

Вежди Рашидов и Николай Янакиев се подписаха в Златната книга на Кралския артистичен кръг, в която се пазят посланията на творци като Хуан Миро, Пабло Пикасо, Салвадор Дали.

 


От категорията

НИМ показа археологическите си открития през 2018 г.

-1543242563.jpg

Според специалистите най-ценни са 10-те жълтици с ликовете на 4-ма императори ...

13 дек. 2018 | 14:05

Турски и български писатели обсъдиха свободата в литературата
(Галерия)

Турски и български писатели обсъдиха свободата в литературата-1544643929.jpg

Срещата откри с приветствие турският културен аташе Джемал Текканат. Той изрази ...

12 дек. 2018 | 21:44

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека
(Галерия)

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на Националната библиотека -1544456146.jpg

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите поздрави ...

10 дек. 2018 | 17:35

"Бохемска рапсодия" е най-слушаната песен, издадена през XX век
(Галерия)

Сн. YouTube-1544519745.jpg

Още след пускането си парчето се качва на върха на класациите на Обединеното ...

11 дек. 2018 | 11:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


13 окт. 2018 | 11:34Е, сега вече Веждито ще стане акадамик. Без да е преминал през научните звания "професор" и чл.кореспондент на БАН" и без да е изчакал пожарникар Б.Б. и спринтьорът на къси разстояния, сетнешният физкултурник Цв.Цв. да станат преди него академици. Вежди, не изпреварвай "началниците"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.