"Завърнах се към занаята си, към ателието си", сподели творецът

"Завърнах се към занаята си, към ателието си", сподели творецът

Фурор за Вежди: Двама президенти, цар и шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"

51709 | 22 февр. 2018 | 21:24

Развълнуван Вежди посвети изложбата на съпругата си. "Без нея нямаше да има завръщане", обяви той пред стотиците почитателите на творчеството му

"Завърнах се към занаята си, към ателието си", сподели творецът-1519330631.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519331951.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519331931.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519331913.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519331895.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519330656.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519330121.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519330106.jpgФурор за Вежди: Двама президенти, цар и на шеф на парламента на изложбата му "Завръщане"-1519330088.jpg

Фурор за Вежди Рашидов! 

Творецът се завърна тази вечер с уникална изложба. На откриването й дойдоха да уважат божествения му талант  Симеон Саксколургтоски, президентите Радев и Първанов, председателят на парламента Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолова,  лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

На откриването дойдоха акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев, акад. Антон Дончев, акад. Ревалски, проф. Валентин Старчев и известните актьори Татяна Лолова, Калин Сърменов, Георги Мамалев, Христо Мутафчиев, Тончо Токмакчиев, Катя и Здравко от дует „Ритон“.

 

Стотици почитатели на Рашидов извиха дълга опашка пред галерията, за да поздравят твореца. Галерия "Сан Стефано" се оказа тясна, за да побере всички желаещи да видят новата изложба на твореца.

Интересът към творбите беше изключителен.

А самите творби - уникални!

 

Само Вежди може да събере на едно място толкова много хора, всеки със собствена тежест.

Само той може да накара политически противници да дишат въздуха в една зала, да загърбят страстите си и да стоят безмълвни пред творбите му.

Изложбата носи името "Завръщане" и е първа за Вежди Рашидов, включваща скулптури след успешната му битка му с рака.

Развълнуван Вежди посвети изложбата на съпругата си. "Без нея нямаше да има завръщане", обяви той пред почитателите на творчеството му.

"Завръщане е, защото едни хора ми дадоха шанс отново да вляза в това което съм. Завърнах се към занаята си, към ателието си", сподели творецът.

27 скулптури и 50 акварела, направени за 8 месеца, събираха възторзите на публиката.

"Сам озаглавил изложбата си “Завръщане”, Вежди Рашидов ни приканва да се докоснем до скулптурния му свят, в който прозира едно желание за съучастие заедно с него, защото нищо не доказва жизнеността на собственото ни битие по-добре от присъствието на другите в него", каза в словото си при откриването изкуствоведът Аделина Филева.

 

"Самотата е важна за всеки творец, но само до момента, в който творбата бъде завършена, доколкото можем да мислим творбата като достигане на художествена и естетическа цел, която може да бъде завършена. И след това художникът има потребност от това да се разкрие, да покаже, да изложи сътвореното, да го сподели в общото пространство, в което произведенията започват да живеят своя собствен живот посредством срещата им с погледа на другите, на публиката", посочи още тя..

 

"Тази изложба е именно такова завръщане към споделянето на един художник, чийто действия като министър на културата го бяха отдалечили от ателието, а “затворът” на болничната стая го откъсна от съприкосновението с материала, с живителната сила на творческия акт.

Казват, че пред лицето на личния си край човекът е сам, сам със собствената си биография и единствения капитал, с който разполага, са деянията му до този момент.

Ето защо завръщането към живота е една от най-големите битки, в които – ако той излезе като победител, може да се завърне и мобилизира целия себе си .

Завърнал се от такава емоционална битка, скулпторът Вежди Рашидов ни засвидетелства любовта към живота, прозираща във всеки негов творчески жест, изпод който се явяват пред нас лицата на отчаянието, болката, сподавения вик, но и животрептящите силуети на Сезар, войнът, Бетовен, увличащият в тихия си и елегантен ритъм джаз.

 

Такъв се завръща днес сред нас Вежди Рашидов – по-зрял, още по-чувствителен, готов да се впусне в поредното ново сражение с живителната тъкан на изкуството, в която идея и материал да зазвучат в единно цяло, каквито ги виждаме в новата му изложба.

 

Изложба-завръщане, изложба, с която художникът продължава да пише своята биография и да натрупва творчески капитал – капиталът, който, вярвам, ще пребъде и ще се превърне в завещание за света след нас", завърши словото си Филева.

 

А гостите дълго се задържаха пред творбите, омагьосани от творческата енергия на Вежди Рашидов.

 


От категорията

Лили Иванова накара бургаската публика да изпее с нея "Щурче" под непрекъснати аплаузи: Велика!

Концертът на Лили-1635231357.jpg

Докато техниците отстраняваха проблема, Лили каза: „Сега остава да я повторим“. ...

26 окт. 2021 | 09:29

Безплатно обучение за кандидатстване по Столична програма „Култура” – 2022 г.

-1635246494.jpg

Покана за видеовръзка ще бъде изпратена на посочен имейл адрес

26 окт. 2021 | 14:07

Алекс Сърчаджиева за баща си: Неговите очи няма да ги видя в пубиката

-1547651992.jpg

Дъщеря й София все още не е гледала представлението й, не защото не иска, а ...

22 окт. 2021 | 09:46

Георги Господинов се нареди до Умберто Еко."Времеубежище" му донесе "Премио Стрега Еуропео"

-1552465845.jpg

"Времеубежище" излезе в Италия през юни, в издателство ...

18 окт. 2021 | 10:00