Предотвратени огромни щети за авторите и правоносителите

ГДБОП преустанови дейността на 11 незаконни сайта

377 | 7 ноем. 2019 | 15:57

В хода на проверката, извършена от ГДБОП е установено, че интернет страниците предоставят достъп на своите потребители до музикални произведения без необходимото по закон съгласие на правоносителите


В периода 24-30 октомври служители на ГДБОП преустановиха дейността до 11 незаконни сайта, предоставяли актуални музикални произведения без уредени авторски и сродни права, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден от International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), чрез Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

 

Съобщението се отнася за сървъри на международна компания в адресното пространство на България, на които са позиционирани 11 сайта, нарушаващи правата върху музикални произведения като обекти на интелектуалната собственост. Към сигнала са приложени списък на сайтове и обекти, чиито права са нарушени, като https://seedpeer.me/, http://www.sumotorrent.sx/, http://nydus.org/, https://ddl-music.to/ и др.

 

В хода на проверката, извършена от ГДБОП е установено, че интернет страниците предоставят достъп на своите потребители до музикални произведения без необходимото по закон съгласие на правоносителите. Сайтовете били позиционирани на сървъри на международна компания в България, като част от тях били прикрити чрез използване на прокси сървъри (анонимизиращи услуги) на компания от САЩ.

 

След проведените компютърно-разузнавателни дейности и издадени разпореждания, достъпът до интернет страниците е преустановен, престъпната дейност е прекратена и са предотвратени огромни щети за авторите и правоносителите. 


От категорията

Магдалинчев: Приказките на Лозан Панов за цинизъм във ВСС са несъстоятелни

-1509009908.jpg

Право да сезират Пленума имат двете колегии на ВСС, всеки член на ВСС може да ...

22 ноем. 2019 | 14:42

Кирилов: Няма правен мотив изборът на Гешев да се праща на КС

-1569664060.jpg

Не виждам каквато и да е причина да се очаква промяна на практиката на ...

22 ноем. 2019 | 15:00

Прокурорите в писмо до Радев: Недопустимо е съдии да оказват натиск за избор на главен прокурор

Асоциацията на обвинителите е възмутена от политизирането на избора на Иван Гешев -1574429657.jpg

Считаме, че е недопустимо съдии да осъществяват натиск в процедурата за избор ...

22 ноем. 2019 | 15:32

Ключови активи на „Олинеза“ отиват на търг заради дълг към изгонен съдружник

Разкриха далаверите на бившия шеф на Олинеза Христо Кръстев-1574097022.jpg

За престъпленията е сезирана и Софийска градска прокуратура, която през юли ...

19 ноем. 2019 | 09:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.