Действията са осъществени под ръководството на прокуратурата

ГДБОП спря сайт, разпространявал литература нелегално

1693 | 3 юни 2020 | 12:52

В рамките на разследването е установено, че след достъпване на сайта, същият е предоставял възможност на посетителите за безплатно сваляне в електронен формат на всяко едно от качените в него произведения, преведени на български език


През изминалата седмица е проведена операцията на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и служители на сектор БОП във Варна срещу разпространение на литературни произведения в интернет пространството без необходимите по закон права.

 

Действията им са осъществени под ръководството на Софийската районна прокуратура в гр. София, гр. Варна и обл. София. Извършени са претърсвания и изземвания на четири адреса в София, Варна и с. Лесковдол, Софийска област, в хода на които са събрани доказателства за осъществената престъпна дейност по чл. 172А от НК и чл. 18 от ЗАПСП.

 

В резултат на проведената операция достъпът до интернет сайт www.spiralata.net, използван за противоправното деяние,  е преустановен. Прекратено е и незаконното до този момент разпространение и достъп до редица литературни произведения, обекти на чужди авторски права, като: „Физика на невъзможното“ „Паралелни светове“  и „Бъдещето на човечеството“ от Мичио Каку; „Магията на подреждането“ от Мари Кондо; „Кратка история на времето“ от Стивън Хокинг; „По-кратка история на времето“ от Стивън Хокинг и Ленард Млодинов; „Седемте духовни закона на успеха“ и  „Спонтанното удовлетворение на желанията“ от Дийпак Чопра; „Боговете още са тук“ от Ерих фон Деникен; „Отровните родители“ от Сюзън Форуърд; „Бягащата с вълци“ от Клариса Пинкола Естес; „Селестинското пророчество“ и «Десетото откровение“ от Джеймс Редфийлд; „Лечение на организма със собствени сили“ от Сергей Филонов и други.

 

В рамките на разследването е установено, че след достъпване на сайта, същият е предоставял възможност на посетителите за безплатно сваляне в електронен формат на всяко едно от качените в него произведения, преведени на български език. 

 

От ГДБОП съветват гражданите при наличие на интерес към дадено литературно произведение да достъпват интернет страниците на съответните издателските къщи, притежаващи права за разпространение. Това от своя страна гарантира на онлайн потребителите високо качество на търсената услуга, както и избягване на възможността за заразяване на компютърната им конфигурация със зловреден код при изтегляне на файлове от случайни интернет сайтове.

 

През последните три години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък „Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и Прокуратурата за противодействие на този вид престъпна дейност.


От категорията

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

-1555675196.jpg

Корозиралият артилерийски 122 мм снаряд е открит на 24 януари под моста на река ...

25 ян. 2021 | 10:17

Арестуваха за нерегламентирано парти собственик на заведение в Костандово

Снимка: БНТ-1611504536.png

Заплашва го лишaвaнe oт cвoбoдa дo пeт гoдини и глoбa oт дeceт дo пeтдeceт ...

24 ян. 2021 | 18:08

Екстрадират българин, хванат с наркотици за близо 1,5 млн. евро в Испания

-1587641685.jpg

След задържането в Испания Б.П. престоял 45 дни в ареста, след което бил ...

25 ян. 2021 | 10:25

14 души са задържани при специализирана полицейска операция в област Пловдив

-1600605058.jpg

Униформените са установили 1596 нарушения, като 17 от тях са криминални

24 ян. 2021 | 13:30