ГЕРБ категорични: Няма да разваляме приватизационни сделки, нищо не може да се върне!

Ако БСП не подкрепят предложението на ГЕРБ, има възможност промените в Конституцията да минат, но няма да стане от раз

ГЕРБ категорични: Няма да разваляме приватизационни сделки, нищо не може да се върне!

3198 | 14 ноем. 2017 | 13:05

Относно очакваното публикуване от ЕК в сряда на мониторинговия доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България Кирилов заяви: "Очаквам и чисто българския "калташки" рефлекс да се появи и в този доклад. Имаме си дежурни доносниц


Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата. Това заяви пред БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Припомняме, от ГЕРБ искат допълнение в Конституцията за отпадане на давността при престъпления, свързани с приватизацията. Изменението ще бъде в член 31, като се създава алинея 8 с текст: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г."

С промените в Конституцията ще се разреши ново разследване на стари сделки. По думите му планираните поправки ще обхващат точно определен период на раздържавяване - от 1993 г. до края на 2017 г.

По думите на Кирилов досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.

Запитан за реалните измерения на исканите от ГЕРБ промени в Конституцията, Кирилов отговори, че теоретично авиокомпания "Балкан" може, но практически не може да се върне. Държавата създаде друга компания. Може ли да се върне "Кремиковци", запита реторично той.

Единствено РМД-тата (работническо-мениджърските дружества - б.р.) спечелиха. В тези последващи плащания беше позволено да се извършват с компенсаторни инструменти, записи, които бяха умишлено обезценени.

Колко загуби Сребърния фонд от непостъпването на реалната стойност на приватизацията, запита Кирилов.

Колко загубиха реалните собственици от приватизираните предприятия, продължи с реторичните въпроси депутатът. Според него при промяната на собствеността в процеса на приватизация на предприятията е имало насилие, търговска измама, други нечисти способи за промяна на съществените елементи на дружеството. Друг метод за нечестна сделка бил "монтиране" на друго дружество, което да е реален собственик на предприятието.

Кирилов обясни, че си пази боновата книжка, но не е търсил дивиденти от притежаваните от него 20-24 акции. Не съм проверявал в регистъра на Централния депозитар дали тези 20-24 акции са записани. Никой от дружеството не ми е изпращал покана, акционерни книжа, допълни той.

Относно гласуването в парламента на исканите промени в Конституцията от ГЕРБ, той смята че и от "Воля" ще потвърдят сегашните си изявления - че биха участвали във всякакви процеси за изсветляване на миналото.

Ако БСП не подкрепят предложението на ГЕРБ, има възможност промените в Конституцията да минат, но няма да стане от раз. Гласовете ще ни стигнат за второто отложено гледане на законопроекта, където Конституцията позволява да се гледат с 2/3-ти, допълни Кирилов.

Пред Нова телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че предложеният период е от 1992 г. до 2017 г. и причината за проверките е в отчета на тези сделки.

"Този период е емблема и на прехода. Ние предлагаме веднъж завинаги да се сложи точка на тази страница и да ясно, публично и известно дали, кой и как е извършвал приватизационни сделки. Дали има нарушения на закона", добави депутатът от ГЕРБ. Според нея, тогава са извършени над 5200 сделки.

Запитана защо едновременно и управляващата ГЕРБ, и опозиционната ДПС проверяват приватизационните сделки, Десислава Атанасова отвърна: "Отдавам го на това, че още една политическа сила е узряла и стигнала до идеята, че следва да има яснота по тези приватизационни сделки".

От bTV припомнят, че година след тяхно разследване за незаконна приватизация, при която с фалшив документ са откраднати 37 дка все още няма виновен.
Днес започва делото за разваляне на тази реституция. От Министерството на земеделието завеждат иск, за да може процедурата да бъде върната и да се отмени.

Относно очакваното публикуване от ЕК в сряда на мониторинговия доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България Кирилов заяви: "Очаквам и чисто българския "калташки" рефлекс да се появи и в този доклад. Имаме си дежурни доносници в този процес".

Според него, докладът ще е изцяло положителен. Очакваме да се отчете разликата в развитието през т.г. с оглед предсрочните избори и работата по всички ангажименти от преди. Според него, това (описаните в доклада на ЕК проблеми на нашата правосъдна система) не са реалните проблеми на правосъдието. Променихме процесуалните закони, два от тях са влезли в сила, припомни Кирилов.


От категорията

Борисов: Решението на МС за подкрепа на Унгария няма правна стойност. То е за "някой ден" (ВИДЕО)

Снимки: Фейсбук-1537382478.jpg

Решението няма правна стойност, защото не е било точка от дневния ред, а е ...

19 септ. 2018 | 21:27

Президентът Радев: Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено

Президентът Радев: Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено -1537376969.jpg

„Светотатство е костите на жертвите да бъдат употребявани в злободневната ...

19 септ. 2018 | 19:32

Красимир Каракачанов: Борисов гласува "с две ръце" за решението в подкрепа на Унгария

Каракачанов: Не вярвам премиерът да е казал, че решението на МС за Унгария няма правна стойност!-1537390316.jpg

За да се стигне до решението на МС, Каракачанов е внесъл Доклад, с който ...

20 септ. 2018 | 00:03

Корнелия Нинова: И какво стана? Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

Корнелия Нинова: И какво стана? Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...-1537387916.jpg

Браво, господин премиер. Последователен сте.Не за пръв път правите една външна ...

19 септ. 2018 | 22:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pp


14 ноем. 2017 | 13:14И защо го правите,като нищо не може да се върне?Да харчите готови пари,само и само да установите каква е печалбата на Корни от продажбата на акции за 65 х.лв.Е това вече ,ако не е мотив,здраве му кажи!После,..защо професор Иво Христов?Ето за това!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.