ГЕРБ ще чакат ветото на президента, преди да гласуват поправките на поправките на Изборния кодекс

Очевидно юристите на ГЕРБ са се вслушали в критиките, че не може да поправят една грешка с друга грешка.

ГЕРБ май се вразуми! Ще чакат ветото на президента, преди да гласуват поправките на поправките в ИК

9660 | 20 февр. 2019 | 09:16

Данаил Кирилов беше си наумил, че до петък новият проектозакон, който да върне преференциите, трябва да влезе в пленарната зала и обясняваше, че депутатите ще действат независимо, че парламентът в момента е в процедура на изчакване решението на президдент


Правната мисъл в ГЕРБ все пак сработи и разумът пробива път. Депутатите от управляващото мнозинство са решили да изчакат първо ветото на президента върху изпратения му Изборен кодекс и тогава да внасят поправки на поправките.

Очевидно юристите на ГЕРБ са се вслушали в критиките, че не може да поправят една грешка с друга грешка.

 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов си беше наумил, че до петък новият проектозакон, който да върне преференциите, трябва да влезе в пленарната зала и обясняваше, че депутатите ще действат независимо, че парламентът в момента е в процедура на изчакване решението на президдента. "Това е така наречената огледална техника, тоест процедурата тече, без значение дали междувременно президентът ще наложи вето на приетите миналата седмица поправки в Изборния кодекс", обясняваше председателят на комисията Данаил Кирилов.

 

В понеделник в края на работния ден ГЕРБ спешно внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс, с който да се запази сегашният ред за отчитане на преференциално гласуване. Според него прагът за отчитане на преференции на евровота ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори - 7%. В мотивите на внесения от ГЕРБ законопроект за изменение на Изборния кодекс пише, че за да се отрази общественият интерес, проектът се внася преди решението за обнародване на последните промени в Държавен вестник.

 

Още в същата вечер обаче  конституционалистът Георги Марков ги предупреди,  че внасянето на нов закон трябва да стане едва след санкцията на президента. Ако е вето - да се подкрепи ветото. Ако е указ - чака се обнародването му и тогава парламентът може да пристъпи към гласуване на нов законопроект.

 

Това вероятно е причината дебати за Изборния кодекс да не присъстват в програмата на парламента за тази седмица, за разлика от предложенията за избор на ЦИК, които ще се гледат в пленарна зала в четвъртък.

 

Ситуацията с Изборния кодекс е твърде необичайна, но правно допустима, заяви днес пред БНР Явор Нотев, член на правната комисия на парламента и депутат от коалицията „Обединени патриоти“.

„Твърде необичайната ситуация се породи от това, че са внесени промени в Изборния кодекс от ГЕРБ след приемането му на второ четене и преди срока от 15 дни , в който президентът трябва да наложи вето или да публикува закона“, обясни Нотев. „Това обаче е правно допустимо, тъй като законът не разглежда подобна възможност, но изрично не я забранява“, посочи той и разясни: „Има една особена хипотеза, която ограничава възможностите да бъде гледан законопроект, но при нея става дума за случаите, когато закон, отхвърлен по повод на президентско вето и не получил достатъчна подкрепа, след това без съществени изменения и без изчакване на срок от 3 месеца да бъде внесен в деловодството на парламента“.

 

След обяд днес Правната комисия в парламента ще заседава извънредно. Ще бъде обсъдено връщането на старият праг на преференциите в Изборния кодекс и процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия.

 

Парламентът отваря процедура за избор на нова ЦИК в отсътвието на БСП от залата. Мандатът на комисията изтича на 21 март, но управляващата партия отказваше избор на нов състав с аргумента, че няма да се подготви за задълженията си до евроизборите на 26 май. Миналия четвъртък мнозинството отхвърли проект за решение на БСП за започване на процедура за нов състав на ЦИК. Тогава бяха приети и промени в Изборния кодекс, с които на практика се обезсмисли преференциалното гласуване и се заложи въвеждане на машинно гласуване в повечето секции. След намесата на Борисов сега и пътят за избор на нова ЦИК е открит.

 

Социалистите няма да участват в дебатите, но ще предложиат техните кандидати, когато правилата за избор бъдат готови.


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05