Младите гледат към управляващите заради кариерата си, старите - заради пенсиите си

ГЕРБ става все по-социален - "червена лампичка" за останалите партии

6934 | 22 ян. 2020 | 15:28

Българинът устойчиво свързва "партия" с "далавера" и няма да види заплаха за демокрацията в това, че властта се съсредоточава в един център


„Бюджет 2010 г. е като малка, постна пица.“

Симеон Дянков, финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов, сигурно ще бъде запомнен с тази фраза. Не само защото е „цветна“, а защото добре описва водената от него политика на затягане на коланите. Доходите на практика бяха замразени. Пари за пенсионерите, майките и социално слабите при първото управление на ГЕРБ нямаше. Майките студентки, изпратили децата си на детска градина, дори трябваше да връщат.

Оттогава изтече много вода и партия ГЕРБ се промени.
Гълтащи ресурс системи като образованието и здравеопазването й станаха първи приоритет, пенсиите се вдигат, макар и скромно, минималната заплата – също. Средните доходи на българите непрекъснато растат. Промени се и отношението към майките, бедните, пенсионерите, хората с увреждания и социално слабите. Символ на това ново лице на управлението стана отстраняването на лидера на НФСБ Валери Симеонов от вицепремиерския пост през ноември 2018 г. Въпреки коалиционния добър тон Симеонов бе принуден да подаде оставка заради думите си към майките на деца с увреждания - „кресливи жени с уж болни деца“.
От речника на депутатите от ГЕРБ изчезнаха забележките към бедните в духа на "сами са си виновни, мързи ги да учат, да работят и да повишават квалификацията през целия си живот". На тяхно място се появиха думи на съчувствие и съпричастност към бедните и страдащите, на загриженост не само за състоянието на фиска. Мъжете и жените на власт започнаха да виждат хората зад цифрите или поне да изглежда така.

Накратко – партия ГЕРБ става все по-социална.

Факт, който няма как да не се отрази върху цялостната политическа картина в страната. От 2009 г. насам ГЕРБ печели всички избори с изключение на президентските през 2016 г. Партията управлява стабилно, въпреки че в нито един парламент няма абсолютно мнозинство. Нещо повече – рейтингът й е устойчиво висок, независимо от скандалите и проблемите, най-сериозният от които е водната криза в Перник. На пръв поглед е чудно защо хора, оставени без вода в град на 30 км от София, не са се изсипали до един пред парламента, за да викат "Долу!" Защо нямаше протести, след като още през лятото посегнаха на коледната трапеза на много българи с избиването на прасетата в задните дворове. Това доведе до безпрецедентен ръст в цената на свинското, която дърпа нагоре и другите цени. Но прояви на недоволство няма.

 

От години анализатори пророкуват, че управляващата партия ще се срине, но това все не става.

Няма и да стане, ако ГЕРБ продължава да става все по-социална партия. Напротив, това ще подкопава другите партии, на първо място БСП, от която обществото очаква да държи на социалната справедливост и борбата с неравенствата. Щети ще понесат и десните, защото обикновено разглеждат социалната политика през призмата на необходимостта от реформи. Годините на прехода обаче научиха средния българин, като чуе „реформа“, да не очаква нищо добро за себе си.

Самото общество ще изисква все повече социалност, все повече политики, насочени към по-уязвимите членове на обществото. България застарява, делът на пенсионерите сред избирателите нараства. В пенсия излиза най-многобройното поколение българи – родените през 50-те години на миналия век, но на трудовия пазар ще го замести най-малобройното – родените в край на 90-те.

През 1950 г., например, са родени 182 571 деца, през 1997 г. - 64 125, почти три пъти по-малко. Бизнесът вече усеща глад за кадри, а младите имат широки възможности да избират къде да се реализират. Естествено е най-амбициозните, които искат да направят „нещо“, да станат „някои“, да гледат към властта, стремейки се към кариера в администрацията. Още повече, че тя гарантира освен престиж и стабилни доходи, и стабилно работно време. Отговорът на въпроса към коя партия ще погледнат тези младежи е лесен.

Има и друга причина младите да предпочетат партия, която проявява социална чувствителност в политиката си. Макар и в масовия случай да не са "клиенти" на социалната система, младите са "социални" и "зелени", защото такава е днешна Европа. А за тях Европейският съюз не е труднопостигната национална цел, а даденост, с която са се родили.


Сред активното поколение делът на гласуващите за ГЕРБ винаги е бил най-висок.

А възрастните?
65-годишните българи са доста корави и повечето от тях ще работят, докато могат, но това не означава, че ще им е безразлично каква пенсия взимат. И какво могат да си позволят с тези пари. Политиците все повече ще се вслушват в тяхното мнение – просто са много и гласуват.

А парите на пенсионерите зависят не само от техния собствен осигурителен доход, но и от властта. От управляващото мнозинство в парламента и от правителството. Те определят чрез закона за държавния бюджет или административно минималната пенсия, социалната пенсия, максималната пенсия и освен това дават от бюджета половината от парите за всички пенсии, защото натрупаното в НОИ не стига. С други думи - волята на управляващата партия е решаваща за битието на огромна част от най-дисциплинираните български гласоподаватели. Обречени са на взаимен интерес. Те няма как да не гледат с надежда към властта, че ще им „даде нещо“. Тя към тях също, защото разчита на електоралната им подкрепа.

Местните избори показаха как работи моделът в отделни общини. Кметът на областен център от ГЕРБ, избран с най-голямо мнозинство на първи тур, е Калин Каменов - кмет на Враца. Той победи с почти 73% в регион, смятан за червена крепост. Просто преди да избере „правилен“ кмет, градът не виждаше и стотинка от кабинета. Такава е картината в цялата страна, доходите на общините са твърде скромни, те са обречени на бедност, ако не са добре с властта.

 

Неслучайно от Института за пазарна икономика се обърнаха с писмо до премиера Бойко Борисов една пета от данъците на физическите лица да остават в общините и посочиха, че в момента от 7,2 млрд. лв., похарчени от общините през 2018 г., 5 милиарда не са техни приходи. От тях 4 милиарда са трансфери от бюджета. Следователно, един кмет няма как да бъде успешен, ако не е близък с централната изпълнителна власт.
Ето защо гражданите на Враца си избраха кмет, който ще има пари да модернизира града.


Предстои да видим дали този модел ще работи на парламентарни избори. Дали ГЕРБ, ставайки все по-социален, няма да увеличи и електоралната си тежест, заемайки огромната част от центъра, център-дясното и център-лявото пространство и изтласквайки останалите партии в периферията.

Дотогава няма много време, вотът за следващото Народно събрание ще бъде в началото на пролетта през 2021 г. Всички партии трябва да се готвят.
Но и да помнят някои нашенски специфики. Средният българин устойчиво мрази партиите, свързвайки ги не с думата „политика“, а с „далавера“. И не виждат никаква заплаха за демокрацията от това, че властта се съсредоточава в една партия. 

Някои историци виждат корените на това явление в края на 30-те години на ХХ век, най-успешните в стопанско отношение предвоенни години. При правителството на Георги Кьосеиванов материалното състояние на народа се увеличава, стоките от първа необходимост поевтиняват. И това без партии! Следващият продължителен период, в който материалното състояние на хората се подобрява, са годините на социализма, когато на практика също няма партии. И всички, които искат да направят кариера, да бъдат „важни“, гледат към БКП. Неслучайно 10 ноември я завари с един милион членове.
Сега толкова са гласуващите за ГЕРБ, който става все по-социален. Явно наистина им е светнала „червената лампичка“.

 


От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34