Надявам се всички да подкрепят това предложение, каза кметът на София Йорданка Фандъкова

ГЕРБ искат 2 години лишаване от свобода и до 5 000 лв. глоба за горенето на отпадъци

4043 | 10 дек. 2019 | 14:54

Според законопроекта горенето на отпадъци ще се разглежда като престъпление, за което ще се предвижда до 2 г. лишаване от свобода и глоба


Народни представители от ГЕРБ внесоха в Народното събрание искане за закон, свързан с промени в Наказателния кодекс за изгарянето на отпадъци.

 

Сред преставителите бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, депутатът Александър Иванов, Красимир Ципов.

 

Народните представители настояват за по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление. Целта на законопроекта е намаляване на нивата на замърсителите на въздуха в цялата страна.

Проблемът с качеството на въздуха е особено наболял в последните години. Нивата на фини прахови частици на много места са над нормата, което води до редица заболявания.

 

Според законопроекта горенето на отпадъци ще се разглежда като престъпление, за което законът ще предвижда до 2 години лишаване от свобода и глоба от 2 000 до 5 000 лв

 

"Надявам се всички да подкрепят това предложение, зäщото и в момента за замърсяването са виновни горенето на отпадъци. За последния уикенд бяха направили проверки в инспектората. Налагани са санкции, заради горенето на отпадъци на открито и са съставени 3 акта – 21 проверки са направени – в "Подуяне" и "Възраждане", наложени са глоби за горене на дограма. 149 проверки, 49 сакнции, проверките продължават. Само с актове и санкции няма как да се справим с този проблем", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Дължим го на хората, които живеят в тези квартали, разчитаме на полицията, за да се справим с този сериозен проблем. Първата програма беше насочена към мерки, които общината може сама да финансира, през 2011 г. Трябва да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива и да използваме замърсяващи автомобили. От януари започваме приемане на заявления по първия проект. В София остава проблема с фините прахови частици. Най-високите нива бяха през нощта", добави още кметът на София.

 

 


От категорията

Борисов пред актива на ГЕРБ: Готов съм да се оттегля, а правителството да продължи да работи

-1596619625.png

Един ден не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Много от ...

5 авг. 2020 | 12:26

Томислав Дончев: Няма да ставам премиер, това не е честно! (ВИДЕО)

-1596478180.jpg

САЩ неведнъж са ни казвали, че проектът „Турски поток“ не съответства на ...

5 авг. 2020 | 19:18

Боряна Димитрова: Изявлението на премиера днес бе доста объркващо и разочароващо

Боряна Димитрова пред Канал 3-1596653496.jpg

"Без всякакво съмнение това, което се наблюдава в симпатизантите на ГЕРБ, ...

5 авг. 2020 | 21:51

Янка Такева: При оставка на правителството е възможно да се провали учебната година

Янка Такева-1515047581.png

Досега не сме имали министър като Красимир Вълчев, който толкова добре да ...

5 авг. 2020 | 21:44