Диана Иванова, кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе

Ръководството на ГЕРБ дава силно рамо на новия местен шеф Росен Димитров

ГЕРБ залага в Русе на учителката Диана Иванова, пробва „модела Фандъкова“

10663 | 15 авг. 2019 | 15:13

Местните активисти класираха директорката на Професионалната гимпазия по облекло Диана Иванова „на опашката“ , а Изпълнителната комисия я издига за кандидат кмет на Русе


Националното ръководство на ГЕРБ дава мощно рамо на своя избор за партиен шеф на Русе с риск на загуби местните избори в дунавския град.
Защо?
Изпълнителната комисия на ГЕРБ заложи за общинските избори в Русе на директорката на Професионалната гимназия по облекло Диана Иванова, която местните партийци класираха на предпоследно място на номинационното събрание. По този начин обаче националното ръководство на партията оказа подкрепа на новия общински ръководител на ГЕРБ – бизнесмена Росен Даскалов.

Иванова е негов избор.

Самият Даскалов бе приет на нож от русенските гербери. „Лицето Росен Даскалов е напълно непознато като член и активист в общинската структура на ГЕРБ - Русе, няма никакъв принос към организационния живот на партията, поради което не се ползва и с подкрепата на местния актив“, написаха в гневно писмо, адресирано лично до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов 20 души от общинската организация.
Това се случи на 1 август.
Димитров обаче остана, а вече и кадрува.

Че в ГЕРБ-Русе нещо става се разбра още когато партията не подкрепи за трети мандат кмета Пламен Стоилов.

Официално той сам се оттегли, но все пак публично отбеляза, че го прави, защото не чувства политическа подкрепа. За популярността на градоначалника и неговия екип сред актива на ГЕРБ говори фактът, че неговата номинация за предстоящия вот – Спасимир Димитров, набира най-голям брой гласове на номинационното събрание, проведено на 9 август. Димитров ръководи дирекция „Обществен ред и сигурност“ в общината.
На въпросното събрание Димитров получава 130 гласа, а Иванова – 70. По-малко от нея взима само директорът на „Пристанище Русе“ Стоян Христов - 38 гласа.
След Димитров се нареждат собственикът на аптеки Бедрос Пехливанян (105 гласа), депутатът Светлана Ангелова (103 гласа), баскетболистът Филип Виденов (76 гласа), проф. Михаил Илиев от РУ (71). За бившия окръжен прокурор и ръководител на Апелативната прокуратура във Велико Търново Огнян Басарболиев гласуваха 70 души, колкото и за Иванова.

Това припомняне е важно, за да се разбере колко трудно ще бъде на Диана Иванова да извоюва мандат за ГЕРБ в Русе.

Партията на Бойко Борисов ръководи дунавския град от 2011 г.

Самата Иванова не е непознат човек в града.
През 2015 г. тя бе общински лидер на партията на бизнесмена Христо Ковачки „Български демократичен център“ и кандидат за общински съветник. Тогава БДЦ подкрепи Пламен Стоилов за кмет, не издигна свой претендент.
През 2018 г. Иванова е отличена с наградата „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители, притежава и грамота „Посланик на Русе“ за високи постижения и принос към подобряването на имиджа на Русе и утвърждаването му като модерен и културен европейски център. Присъдено ѝ е и почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна цялостна високо професионална трудова дейност в системата на народната просвета на МОН.

Така че безспорно Диана Иванова има и авторитет, и опит в общинските дела. Освен това от ГЕРБ вече са пробвали подобен модел и то в София, където преди десет години Борисов заложи точно на педагог - Йорданка Фандъкова.
Остава да се види обаче дали "моделът Фандъкова" може да сработи и в друг град и дали популярността на Иванова ще бъде достатъчна, за да победи, ако активът на партията, която я издига, по време на кампанията „отиде за гъби“.


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45