Според Кириакос Мицотакис рецесията в страната ще бъде около 10%

Гърция настоява ЕС да позволи на туристите да пътуват

845 | 5 май 2020 | 10:20

"Всички южни страни са много зависими от туризма. Истинският въпрос е дали ще можем да приемем туристи през втората половина на лятото", каза премиерът на южната ни съседка


Европейският съюз трябва да изготви здравните си протоколи по такъв начин, че да позволи да туристите да пътуват отново, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за CNN, пишат електронното издание на атинския вестник Kathimerini и Агенция "Фокус".

Попитан за туризма, който отговаря за около 18% от икономиката на Гърция, Мицотакис заяви, че в "най-добрия сценарии" Гърция ще бъде отворена за посетители от чужбина на 1 юли, въпреки че точната дата зависи и от авиокомпаниите, както и от налагането на здравни протоколи за самолети от чужбина.

"Всички южни страни са много зависими от туризма. Истинският въпрос е дали ще можем да приемем туристи през втората половина на лятото", каза той. Попитан дали това ще е възможно, Мицотакис отвърна:

"Само ако се споразумеем за много специфични протоколи. В най-добрия случай на европейско ниво".

Това вероятно ще включва мерки като тестването на хората за COVID-19 преди всеки полет и също така мониторинг върху посетителите в страната и здравното им състояние.

"Туризмът това лято може и да е малко различен от това, на което сме свикнали, с повече социално дистанциране, може би без отворени барове, но все пак можете да си изкарате фантастично в Гърция, стига глобалната епидемия да започне да отшумява", каза още той като отбеляза, че много неща ще зависят от авиокомпаниите.

Попитан за въздействието на коронавируса върху гръцката икономика, Мицотакис каза, че сегашните проучвания показват, че страната очаква рецесия от около 10%.

Мицотакис допълни, че успехът на първата фаза от борбата с COVID-19 в страната и международното признание за това са повод за гордост.

 


От категорията

Мария Захарова: Русия не възнамерява да се отказва от мораториума върху ядрените опити

-1549575156.jpg

Дипломатът обърна внимание на факта, че многократно представители на САЩ на ...

28 май 2020 | 18:10

Скопско издание: Европейският съд в Страсбург отсъди в полза на македонците в България

-1584439911.jpg

Спечелихме голяма победа срещу българската държава в Страсбургския съд по ...

28 май 2020 | 15:50

Украйна ни обеща, но в крайна сметка раздели Болградска област

-1558096531.jpg

Според украински депутат административната реформа е предизвикана от частни ...

29 май 2020 | 21:37

Извънредно положение в Минесота след убийство на чернокож

Извънредно положение в Минесота след убийство на чернокож -1590762654.jpg

Кореспондент на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците ...

29 май 2020 | 17:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.