Туристи от общо 29 държави ще могат да влизат свободно в страната, за тях ще се прилагат случайни тестове

Гърция ще допуска туристи от всички страни, българите - без карантина

2070 | 31 май 2020 | 13:29

На чужденците, пътуващи по суша, също ще бъде разрешено да влязат в Гърция от съседните страни Албания, България и Северна Македония - но не и от Турция - и ще бъдат подложени на произволни тестове


Гръцки представители заявиха, че страната няма да ограничава пристигащите пътници на авиокомпании следващия месец, идващи от 29 държави, но пътниците, които идват от места, които не са в първоначалния списък, ще бъдат подложени на задължителни тестове за коронавируса при пристигането и карантина за период от една или две седмици, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Агенция "Фокус".

Новата политика ще се прилага през периода 15-30 юни, въпреки че чиновниците оставиха отворена възможността за запазване на ограниченията за влизане и след края на юни.

Високопоставени служители на министерството на туризма заявиха, че правителството трябва да изясни целта на списъка с 29 държави

Според официалните лица и документа на външното министерство, ограничен брой международни полети ще могат да кацат само на международното летище в Атина до 15 юни. Съгласно политиката на Европейския съюз всеки пристигащ пътник трябва да бъде тестван за вируса и да остане една нощ в определен хотел.

Посетителите, чиито тестове са отрицателни, са длъжни да се самокарантират в продължение на 7 дни, докато тези, на които са положителни, трябва да прекарат 14 дни под контролирана карантина.

Гърция предприема стъпки, за да посрещне повече туристи през летния туристически сезон. От 15 юни международните полети могат да кацнат и в Солун, вторият по големина град в страната. Тези от 29-те определени държави, повечето от които са в Европа, ще бъдат подложени на случайни тестове.

Пътниците от всички останали страни ще трябва да продължат да се тестват, да нощуват в една нощ в определени хотели и да карантират за седем или 14 дни.

29-те държави, обявени в петък, са: Албания, Австралия, Австрия, Северна Македония, България, Германия, Дания, Швейцария, Естония, Япония, Израел, Китай, Хърватия, Кипър, Латвия, Ливан, Нова Зеландия, Литва, Малта, Черна гора, Норвегия, Южна Корея, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Чехия и Финландия.

Списъкът е съставен въз основа на документ от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз на летищата по целия свят, „разположени в засегнатите райони с висок риск от предаване на инфекцията COVID-19".

От 1 юли всички гръцки летища, които могат да обработват международен трафик, ще се отворят отново за полети от чужбина. Тогава случаен скрининг за вируса ще се прилага за всички пристигащи пътници, освен ако съображенията за общественото здраве не диктуват по-строги тестове, заяви служител на министерството на туризма.

Освен това от 1 юли ще бъдат разрешени и международни пристигания по море, които също подлежат на произволни тестове. На чужденците, пътуващи по суша, също ще бъде разрешено да влязат в Гърция от съседните страни Албания, България и Северна Македония - но не и от Турция - и ще бъдат подложени на произволни тестове.

"Гърция на всеки етап си запазва правото да променя всяко от гореизброените решения в светлината на променящите се обстоятелства", се посочва в документа на Министерството на външните работи.

 


От категорията

Жан Кастекс е новият премиер на Франция

Снимка Twitter-1593774906.png

Кастекс беше назначен за координатор на излизането на Франция от изолационния ...

3 юли 2020 | 14:03

Кремъл: Русия няма намерение да взима под внимание т.нар. опасения на други страни за Конституцията

-1514301450.jpg

Русия остава и ще остане преди всичко ангажирана със своя собствен суверенитет, ...

3 юли 2020 | 13:40

Ковид-19 подпали отново Западните Балкани

-1585130219.jpg

Броят на заразените на Балканите отново се покачва, след като месец по-рано се ...

3 юли 2020 | 16:51

Президентът подписа указа

Путин: Конституционните промени в Русия влизат в сила от 4 юли

-1571648199.jpg

Руското законодателство трябва да бъде приведено напълно в съответствие с ...

3 юли 2020 | 16:42