Газиантеп - най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.

Пътуване, сладко като баклава и вълнуващо като филм

Най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.

11203 | 30 юни 2019 | 22:43

В Газиантеп вирее най-вкусният шамфъстък

Газиантеп - най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.-1561924427.jpgГазиантеп - най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.-1561924347.jpgГазиантеп - най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.-1561924324.jpgГазиантеп - най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.-1561924297.jpgГазиантеп - най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.-1561924274.jpgГазиантеп - най-южната част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня.-1561924248.jpgДървото на шамфъстъка-1561924184.jpgКрепостта на Газиантеп-1561923907.jpg

Юлия Вълкова, снимки авторката

 

Всеки път, когато ми се отдаде случай да пътувам за Турция, тръпна от нетърпение. Защото имам шанса да посетя неочаквано интересни места, пълни с история, романтика, изненади, различки кулинарни вкусотии. Пътешествието сега е в югоизточната част на страната, а първия град - Газиантеп или само Антеп, както е старото му име. Намира се на около 1200 км от Истанбул и в забързания му ритъм туптят 3 млн. сърца – гостоприемни и топли.   

 

Самолетът каца на смрачаване. На хълма над града е осветена яката крепостна стена, дала отпор на безчислени врагове. След една победа Ататюрк добавя към името Антеп – Гази, което означава герои. След настаняването в луксозен 5-звезден хотел, следва вечеря – от тук насетне вече няма да се чудя, че храната и споделянето й са издигнати в култ.

 

Ресторантът е специален – гурме къща. И като се започна с едно поднасяне на ястия, ум да ти зайде: супа с кисело мляко и местни брускети, две предястия, чийто център са сармичките и пълнените чушки, агнешко, сервирано в медно тиганче, а довършването на пълното преяждане е баклава и сутляш със съвсем ситен ориз и розова вода, а отгоре с лимоново желе – неземно блаженство. И всичко богато полято с вода и айрян. За баклавата в този район - сочна, с шам фъстък или орехи и много масло, може да се напише ода.

 

Тази най-южна част от Азиатска Турция е прочута с най-добрата ориенталска кухня. Причинта е в използването на екзотични подправки - витаминозната трева тученица, розмарин, кардамон и най-вече лют пипер, като към ястията задължително се поднася щедро напълнена чиния с люти чушки. Специалитет, който всички обичат, е тънка кора с плънка от агнешка и телешка кайма с подправки, загъната слук, магданоз и лимон. Хлбът, десетки видове, и по тези земи е издигнат на пиедестал.  

 

В семейният ресторант „Кебап и баклава“ център пък е пътладжан, пълен с кебап. Интериорът е изпъстрен със старовремски, изкусно изработени предмети. И на обяд, и на вечеря гъмжи от народ. Причинта не е само във вкусните гозби, а и в напълно достъпните цени.  Всеки обед и вечеря завършва с чай.

 

Кафе се пие предимно в кафенета. Като това в Тамис, което съществува от 1635 г. Едно от прочутите е с шам фъстък и има вкус на сметана.

 

Животът е в чаршията  

 

Чаршията на Газиантеп ври като в купел. За разлика от модернизираната вече Капалъ чарши, тук е далеч по-автентично. От двете страни на виещите се калдаръмени улички са шарените дюкяни, из въздуха се носят аромати на подправки и на сапуни, като хит са белите с козе мляко, а често в ушите кънтят чукчетата на бакърджиите. Бакърър в чаршията на Газиантеп прелива от красиви ковани и калайдисани джезвета, канички, тавички, подноси и какво ли не още.  

 

Тук се предлагат и вкусните сушени плодове – черници, жълти и червени сливи, кайсии, смокини, фурми, сред които уникален сорт без костилки. Зарзаватът също е сушен - патладжани, чушки, тиквички и дори краставици за пълнене, ако сте любители на долма. Почти на всяка крачка се прадлягат различни видове шам фъстък – тук е родината му и се тачи неимоверно. 

 

Навсякъде са се ширнали поля, засадени с това вкусно дърво и с маслини. Двете са редом, защото когато пчелите ги опрашват, плодовете стават още по-вкусни.

 

Тук се разказва една приказка – ако на някого се роди син, бащата засажда няколко дръвчта шам фъстък и щом момчето навърши 26 г., то вече е богато. Защото едно мъжко дърво дава около 120 кг плод, а женското – около 100. Тук има и странен начин за продажба на кола – плащането й може да се отложи до беритбата на фъстъка. И как иначе като най-скъпия надвишава 80 лири за кг. 

 

 


От категорията

Фалшива шкембе чорба с гъби кладница

Фалшива шкембе чорба - с гъби кладница-1579694857.jpg

22 ян. 2020 | 14:06

Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти

-1543834129.jpg

17 ян. 2020 | 13:23

Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за умилостивяване на Баба Шарка

-1547639775.jpg

16 ян. 2020 | 11:10

Свинско с праз

Свинско с праз-1578928156.jpg

13 ян. 2020 | 17:08

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.