Ген. Андрей Боцев Снимка: Агенция "Фокус"

Военната експертиза винаги си е вършила работата по най-добрия начин по отношение на проекта, категоричен е той

Ген. Андрей Боцев: Спешно се нуждаем от нова техника, F-16 ще е най-добрият самолет в региона

3437 | 12 ян. 2019 | 13:08

Военноморските и сухопътните войски също имат нужда от модернизация, а ние харчим излишни пари за поддръжка на стара техника, заявява началникът на отбраната


Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия.

Фокус: Ген. Боцев, България вече на три пъти е изправена пред избор на нов тип боен самолет. Какви са причините това решение да се проточи във времето?

Ген. Андрей Боцев: Причините са различни. Проектът за военновъздушните сили за придобиване на целеви изтребител е от 2008 г. И искам да подчертая, че военната експертиза винаги си е свършвала работата и по независими от нас причини процедурата е била прекратявана или прекъсвана. Помните и скандала през 2017 г. – и тогава военната експертиза си беше свършила работата, беше предоставила материалите. Решението обаче се взима от комисията, която е назначена.

Фокус: Можем ли да говорим за грешки и пропуснати възможности през този период и кои са те?

Ген. Андрей Боцев: Може и да е имало някакви допуснати грешки. Но за да започне един инвестиционен проект, се изисква минимум от година до година и шест месеца, както показаха и последните проекти. Това е много време, много свършена работа – изработва се методика за оценка, математически модел за оценка и това е много работа на много хора. И аз благодаря на нашите експерти, че тези неща са били изпълнени. Съвместната работна група, която беше назначена със заповед на министър-председателя, си свърши работата, предостави данните, но окончателна оценка не можа да се вземе поради липсата на доста сериозна информация, която не ни беше подадена от трите държави. И аз мисля, че при такива инвестиционни проекти е нормално процедурата да е правителство – правителство. Защото ще бъде много по-прозрачно, ще се вземе политическо решение и ще се уговори най-необходимото, което отговаря на нашите изисквания. И могат и да се намалят параметрите по заплащане, време за доставка и т.н. Понеже финансовият ресурс е много по-голям, най-добрият вариант е правителство – правителство, защото ако се сключи договор с някоя от страните, на нас след това ни предстои договор. Защото са ни необходими 16 изтребителя, а не пак да започнем процедура за договорка по цена, по показатели и да вземем примерно друг вид машина. Затова решението трябва да е политическо и стратегическо.

Фокус: Кои са подводните камъни при избора на нови самолети и последващата реализация на сделката?

Ген. Андрей Боцев: Не мога да кажа кои са подводните камъни. Но мисля, че в добра насока е замисълът на процедурата, според който преговорите ще завършат правителство – правителство, за да се гарантира по-голяма прозрачност. И там вече ще се договарят параметрите. Но докато не се проведат преговори, ние няма как да гадаем. Истината е, че в рамката, която беше гласувана от Народното събрание, не влизаше нито една от държавите, които представиха оферти. Това, че дадена фирма предлага един или два самолета повече е за сметка на някои от способностите. Така че нямаме необходимата информация, за да се прецени коя оферта е по-изгодна. Всяка една от тях има и силни, и слаби страни.

Фокус: В рамките на две години две различни междуведомствени комисии излязоха с противоположни предложения за това кой тип самолет е най-добрият вариант за Българската армия. Политически, икономически или експертен въпрос е изборът?

Ген. Андрей Боцев: От военна гледна точка експертната оценка се дава от нас. Ние казваме какво желаем и какви способности да притежава, за да може да си изпълняваме конституционните задачи, които са ни поставени, и мисиите, в които участваме. Но такива големи сделки за толкова много финансови средства, най-правилно е да се вземе политическо решение, за да е уеднаквена процедурата. Не случайно го казвам това, защото нашите съседи всички такива процедури ги правят правителство – правителство. За да изпълним задачите, които са ни поставени, искаме това, което ни е необходимо. Затова мисля, че военното ръководство няма ангажимент да води преговори, да се договаря. Защото когато е правителство – правителство държавата дава гаранция, че договорът ще бъде изпълнен в срок и във време, както и при финансовите параметри, които са договорени.

Фокус: Изборът на нов боен самолет олицетворява ли геополитическата ориентация на една държава и обвързва ли я със съюзнически взаимозависимости?

Ген. Андрей Боцев: Не можем да говорим за взаимозависимости, защото в рамките на Алианса трябва да имаме съвместимост, защото изпълняваме съвместни задачи, обучения и тренировки. И трябва да имаме съвместимост и в комуникациите, и във въоръжението, за да можем действително да постигаме целите. Затова беше поставено в инвестиционния проект да се закупува въоръжение и техника от държави от НАТО и ЕС, за да можем да сме съвместими. Сега проблемът на нас ни е в несъвместимостта в това, което притежаваме, и това, което притежават другите държави от Алианса.

Фокус: Правителството предлага на Народното събрание да „отклонения“ от плана за инвестиционен разход за започването на преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16. Как ще коментирате искането за промяна на параметрите, без да са ясни още условията, които ще бъдат предложени от страна на САЩ?

Ген. Андрей Боцев: Ясно е, че ние допускаме една грешка – искаме в рамките на определен финансов ресурс да придобием нещо. След като на нас ни трябват примерно 16 самолета, трябва да се даде мандат да се водят преговори с различни държави и да се закупи най-доброто, което е необходимо и отговаря на нашите изисквания, с минимален финансов ресурс и минимална издръжка. А също така да нямаме зависимост и от въоръжението. А не както досега – в рамките на един финансов ресурс, който е закован, да придобием примерно 8 самолета. Практиката показва, че нито една от тези страни, които подадоха оферта, не може гарантирано да се включи в тези рамките. Защото винаги едно е за сметка на друго, което ни е необходимо. F-16 не се включва в рамката, а и другите две оферти най-вероятно ще я надхвърлят, защото за въоръжението и оборудването ние трябва предварително да сключим договори с трета страна. И след това да се пристъпи към договор с тях, който също ще надвиши определения от Народното събрание финансов ресурс. Затова се иска да се даде мандат на правителството да води преговори и да няма такъв определен ресурс. Защото рискуваме да не се постигне резултат и процедурата да бъде върната. А придобиването на многоцелеви изтребител е много спешно и важно за нашите ВВС.

Фокус: Предрешен ли е изборът за нов боен самолет?

Ген. Андрей Боцев: Не е предрешен и министърът няколко пъти го повтори. Въпрос е на преговори, но ние не можем да дадем предположение какви договорености ще се получат като цена преди да се проведат преговорите.

Фокус: Кой според Вас е най-добрият избор за Българската армия?

Ген. Андрей Боцев: Според показателите F-16 е нов и е с много по-модерно оборудване. И ако ние го придобием, ние ще сме единствените в нашия регион – говоря за съседните страни, които ще притежаваме най-добрия самолет с най-добри възможности. Което гарантира изпълняване на всякакви поставени задачи. Но всичко, пак повтарям, е въпрос на преговори и на цена – да се закупи максимално най-доброто на приемлива цена.

Фокус: Опорочена ли бе процедурата по избор на нов боен самолет?

Ген. Андрей Боцев: Аз не мога да дам така оценка, защото военната експертиза и комисията, която беше назначена, напълно си свършиха работата, предоставиха резултатите и министърът, съгласно пътната карта, беше длъжен да предложи доклада в Министерски съвет. Но да не забравяме, че ако Народното събрание даде мандат за преговори, може да се стигне до договор, а може и да не се стигне. Така че не е окончателно предопределен изборът. И да не забравяме, че договорът, който ще се подпише, трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.

Фокус: Има ли риск процедурата да се удължи или отложи? Каква опасност крие това за българските Военновъздушни сили?

Ген. Андрей Боцев: Може и да се отложи, може и да се удължи договорът, може и да не се случи. Голяма опасност крие това за ВВС. Добре е, че през миналата и тази година бяха отпуснати пари за поддръжка на съществуващата техника. Но за да влезе един нов самолет в оперативна съвместимост, са необходими от 4 до 6 години. Така че ние дори и да имаме ресурс, както имаме до 2029 г., нищо не ни гарантира изпълнението на задачите. Но тази техника, с която разполагаме, вече е морално остаряла, така че крайно спешно се нуждаем от ново въоръжение и техника – не само за ВВС, а и за военноморски и сухопътните войски. И колкото повече бавим процесите, толкова повече способностите ни намаляват. И харчим излишни пари за поддръжка на стара техника.

Фокус: Докога можем да разчитаме на МиГ-29 и Су-25?

Ген. Андрей Боцев: Имат ресурс от 10 до 15 години. Те притежават способности, но не необходимите. И най-големият проблем на нас ни е несъвместимостта с нашите колеги от Алианса.

Цветилена СИМЕОНОВА

 


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


13 ян. 2019 | 15:32Е няма смисъл да се пише и тука, ИЗТРИВАЙТЕ ГОСПОДА, язък ви за вестника.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


13 ян. 2019 | 17:06Жалко наистина ! От вчерашните критични коментари всичко е изтрито .А те бяха много .


Watchdog


13 ян. 2019 | 11:28''Спешно'' се нуждаели ? Какво става война ли ще обявяваме пак или Македония ще окупираме ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


13 ян. 2019 | 05:01Г н генерал, не би ли било по добре да оставите на Цв.Цв, Ем.Христов , Запрянов, Б.Ноев и Ненчев да оправят нещата със закупуването на една полуескадрила самолети? При такива капацитети на авиацията е малко несериозно и вие да давате мнение. Замълчете си. Те са поели нещата, придвижват ги в НС и сетне си има министър на МФ, на МИ, още двама министри, Цв.Цв, Цв.К., Гърневски, защо не и Йор. Ф., Ант.Тодоров и т.н., така че ще ги доведат докрай. От нас , обикновените българи, се иска да плащаме. Ами ще плащаме като сме си избрали такива експерти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


12 ян. 2019 | 18:29Този пишман н к щаб смята ли, че с една полуескадрила ще се борят с 180 самолети на Гърция, над 200 самолети на Румъния или с около 2700 самолети на Русия?! Той мерил ли си е скоро температурата и кръвното налягане? Все пак не Физкултурника от Шума с вродени умствени проблеми...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


12 ян. 2019 | 13:48Най добрият избор за Българската армия е...У В О Л Н Е Н И Е.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.