Над 8 млрд. лева са раздадени на обръчите от фирми, изтъква той

Ген. Атанасов: Политическата конструкция у нас не се режисира от US посолството, преувеличава се

4876 | 25 юли 2021 | 10:36

От персоналния състав в МС ще си направим изводи в каква посока са тръгнали партньорите ни от ИТН, посочва съпредседателят на ДБ


Политическа конструкция в България не се режисира от ул. "Козяк" (там се намира американското посолство у нас – бел.ред.) Аз не съм крил, че съм привърженик на американската демокрация. Но нека да не преувеличаваме ролята на едно или друго посолство. Хубаво е да ни помагат отвън, но нека да си вземаме сами решенията. Аз съм патриот и знам, че има хора с качество, които е добре да участват в управлението на страната.

Това коментира в студиото на БНТ съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Той посочи, че според персоналния състав в МС ще си направят изводи в каква посока са тръгнали техните партньори от ИТН – дали надясно или наляво.

Може да има леви хора, които да са замислени за пенсионерите и социално слабите хора у нас. Не трябва обаче да бъдат издигани хора, които са свързани с репресивния апарат на комунистическия режим, категоричен бе Атанасов.

Според него една от много важните теми сега е как се управляват парите и как се управлява бюджета. По отношение на бюджета лидерът на ДСБ посочи, че има две противоположни гледни точки: едната – да бъде актуализиран, и една по-консервативна – че няма нужда от актуализацията му, които трябва да се дебатират в парламента.

На въпрос какво е мнението му за служебния финансов министър Асен Василев и дали може да бъде министър в новия кабинет, ген. Атанасов бе лаконичен: "Не го познавам, виждал съм го два пъти. Но този човек си разбира от работата, той е човек с дясно мислене. За краткото време твърде много далавери в управлението на парите бяха осветени от него."

Лидерът на ДСБ посочи, че той има представа на кои хора от управлението на ГЕРБ трябва да се търси отговорност. И припомни, че над 8 млрд. лева са раздадени за обществени поръчки, като има достатъчно данни за обръчите от фирми, при които са отишли тези пари. Затова трябва да се търси отговорност за разходването на обществените средства както от министри на Борисов, така и от самия премиер-министъра.

Ген. Атанасов сподели още, че има спекулации около неговите отношения със служебния вътрешен министър. И обясни, че това, че е стиснал ръката на Бойко Рашков не означава, че си говорят всеки ден.

По отношение на специалните служби трябва да има постоянен парламентарен контрол, категоричен е партийният лидер. Като това се отнася както до начина, по който се разходват парите в тези служби, но и да се направи пълен преглед на числения състав и функциите, които изпълняват служители в тези служби.


От категорията

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения -1630301280.jpg

Според нея могат да се вземат бързи и адекватни решения за хората, ...

28 септ. 2021 | 14:00

Ева Майдел: Има свирепа криза, а правителството е заето да гони ГЕРБ от НДК

-1604663570.png

Докато все повече европейски държави отменят ограничения за КОВИД, ние говорим ...

28 септ. 2021 | 12:02

Държавният глава Румен Радев ще участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество

-1625579162.jpg

Президентът ще произнесе приветствие пред участниците във Форума и ще връчи ...

28 септ. 2021 | 18:20

Адвокат по морско право за заседналия кораб: Капитанът е трябвало да бъде задържан веднага
(Видео)

Адвокат Владимир Владимиров Снимка: бТВ-1632842358.jpg

Още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и товара, ...

28 септ. 2021 | 18:18