Снимка Архив БГНЕС

Очевидно трябва да се извадят колкото се може повече аргументи за вмешателство на Москва, посочва той

Ген. Чобанов: Историята с Гебрев е кокошкарска, не стои сериозно!

2418 | 12 февр. 2019 | 13:49

Като опорни точки се повтаря Скрипал, Гебрев, руски служби, отрови, което остава в масовото съзнание, обръща внимание бившият шеф на НСС


Очевидно има атака срещу Русия в момента и трябва да се извадят колкото се може повече аргументи за руско вмешателство, изказа мнение пред БНР ген. Иван Чобанов – бивш директор на Национална служба „Сигурност“, относно случая „Гебрев“.

 

Той подчерта, че първоначалната информация по темата е от английски разследващ сайт, след което тя е била разпространена и в други медии, а оттам е започнала и кампания, в която се намесва България.

„Не случайно този случай съвпадна с обвиненията за хибридни атаки, за вмешателство в избори и ред други неща“, добави ген. Чобанов в интервю за предаването „12+3“.

Запитан дали има сходство между случая „Скрипал“ и този с българския бизнесмен Емилиян Гебрев, експертът отговори:

„Сходство има в политическото говорене и в пропагандния смисъл. Сходството, което излиза на повърхността като явление, е, че като опорни точки се повтаря Скрипал, Гебрев, руски служби, отрови и т.н. Това остава и в масовото съзнание и това е целта – да се говори, да се говори, а каква е истината – едва ли ще излезе някога“.

Според него на този етап българските служби са си свършили работата. „Не винаги в оперативната работа може да излезе цялата истина“, каза ген. Чобанов. Той бе категоричен, че службите ни имат ресурса да противодействат, ако има нещо конкретно. Сегашният случай с Гебрев обаче е твърде неясен. Според него е несериозна версията Русия да е пратила агенти в България, за да отрови Гебрев:

„Кокошкарска е цялата история, не стои сериозно. ... Убеден съм, че службите работят и по версии източникът да е в България. От тук трябва да се търсят нещата, не толкова външна намеса. Всеки случай, колкото и да е маловажен – ако има начин да се разиграе в голямата политика, той се разиграва. Както е в случая – всеки го разиграва за неговите цели и интереси и в зависимост от това кой му плаща“.

 


От категорията

"Тренд": БСП повежда на ГЕРБ с 08%. "Апартаментгейт" удари ГЕРБ с 3,1%

"Тренд": БСП повежда на ГЕРБ с 08%. "Апартаментгейт" удари ГЕРБ,-1555652439.jpg

ДПС запазва позиции с 12,7 % и дори леко покачва, през март те са били 12,1%. ...

19 апр. 2019 | 08:05

Данаил Кирилов: Промените за „тримата големи” в съдебната власт нямат връзка с Апартаментгейт

-1555094704.jpg

„Трябва да се възстанови справедливостта по отношение на статута на „тримата ...

19 апр. 2019 | 08:44

Проф. Константинов: Няма как да се случат предсрочни парламентарни избори у нас преди местните

-1419336326.jpg

Все още не успяваме да вкараме европейската проблематика в предизборната ...

19 апр. 2019 | 09:26

Фирма, близка до Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху общинска земя

Фирма, близка до Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху общинска земя-1555650911.jpg

Дружеството му купува 555 квадрата общинска земя за 1 020 978 лева. Така ...

19 апр. 2019 | 08:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.