Снимка Кадър БТВ

Не е възможно да има полицаи във всяко село, смята бившият шеф на ЦСБОП

Ген. Кирил Радев: И в момента има цели села, които се охраняват от частни фирми

2176 | 13 март 2018 | 18:15

Става дума за делегиране на функции от държавата към частни субекти, обръща внимание той


Охранителната дейност по отношение на сигнално-охранителна техника изцяло се осъществява от частни охранителни фирми. И в момента има цели села и населени места, които се охраняват от частни охранителни фирми.

Това каза в предаването „Лице в лице” по БТВ бившият шеф на ЦСБОП ген. Кирил Радев, който е и собственик на такава фирма.

Той коментира това във връзка с промените в закона, които предвиждаха частни охранителни фирми да могат да пазят селата и малките градчета. Точно тези промени бяха атакувани пред Конституционния съд (КС) и от президента Румен Радев, и от главния прокурор Сотир Цацаров.

Според ген. Радев от юридическа гледна точка има основание за подобно искане до КС, защото се атакуват онези норми в закона, които са свързани с една дейност, която е изключително държавническа дейност, т.е. става дума за делегиране на функции от държавата към частни субекти, което вероятно от правна гледна точка е някакво нарушение.

И в момента има такъв прецедент – законът за частните съдебни изпълнители също делегира права на частни субекти, които изпълняват държавнически функции. Същото нещо се отнася и за нотариата, допълни Кирил Радев.

"И в момента има делегирани права на фирми, има сключени договори между охранителни фирми и кметове на различни населени места и охранителни фирми осъществяват такава дейност. Действащият закон в момента не я забранява", поясни Радев.

„Трябва много добре да се изследва практиката в момента, а това е наложена практика поради факта, че има празноти, а те са свързани с невъзможност на МВР да изпълнява такава функция, а хората го искат по някакъв начин.

Не е възможно да има полицаи във всяко село. Това не може да се случи, защото в някои населени места са виждали полицаи само по телевизията. Никой досега не е поставил въпроса, не искам по никакъв начин да опонирам на главния прокурор, до нарушаване на държавност по някакъв начин или до частна армия на кметове и на представители на властта, които биха могли да се възползват което не значи, че няма изключения. Защото ако шефът на дадена охранителна фирма е много близък до кмета, в една обществена поръчка с пряко договаряне естествено, че ще спечели той по някакъв начин”, каза още бившият шеф на ЦСБОП.


От категорията

Горанов: Категорично има технологично нарушение в данъчния склад на „Винпром Карнобат"

-1524908119.jpg

Доказано е, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96 ...

25 септ. 2018 | 15:03

Корнелия Нинова: Пращаме експерти в Чехия. Ще разберем кой и защо купува ЧЕЗ! (видео)

Невъзможно е държавата да регулира цените на основните стоки, бе категорична лидерът на БСП.-1537875736.png

Каква информация сме получили от чешките колеги, ли? Интересна, отговори тя на ...

25 септ. 2018 | 14:57

Вебер поздрави Цветанов за избора му в ръководството на Европол

-1526457290.jpg

Председателят на ПГ на ГЕРБ проведе работна среща с шефа на групата на ЕНП в ...

25 септ. 2018 | 17:47

Васил Тончев: При нови избори малкият коалиционен партньор може да не влезе в парламента

-1478639972.jpg

Сред хората има опасение, че се очаква доста сериозно повишение на цените, ...

25 септ. 2018 | 15:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


13 март 2018 | 22:14Я си представете: Ценко Чоков сключва с охранителна фирма договор за "охрана на обществения ред" в Галиче! Вие да видите що е "ред" тогава!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


14 март 2018 | 02:37Съгласен съм! Затова и давам пример с (може би) най_крещящият пример за това до какво може да доведе така гласувания закон, даващ възможност частните охранителни фирми да заместят полицията по места! Пълна феодализация!!! Не че тя не е възможна и с участието на полицията!


Пенка Благоева


14 март 2018 | 01:29ЦенкоЧоковщината отдавна е нарицателно. Има я на още много места в страната.