Ген. Кирил Радев: Питайте Костов защо ни забрани да работим по приватизацията

От доклада не последва нищо за когото и да било, казва бившият шеф на НСБОП

Ген. Кирил Радев: Питайте Костов защо ни забрани да работим по приватизацията

18359 | 29 февр. 2020 | 10:36

Оказах се единственият човек, който разследва премиера- неговият съветник Веселин Балевски. Той ме извика и ми каза-ти ме разследваш? В доклада на НСБОП имаше информация по разработки. Не се намери прокурор да помогне на службата да се свърши работа.


Министърът на вътрешните работи по онова време генерал Богомил Бонев ме извика и каза, че премиерът Иван Костов е забранил на МВР да работи по приватизацията. Това заяви тогавашният шеф на НСБОП ген. Кирил Радев в интервю за бТВ.

Точните думи на Бонев били: „Премиерът забрани да се работи по случаите на приватизация”.

И въпреки това имаше 26 такива случая, по които работехме по сигнали, каза още Радев.

Давам си сметка, че ако бяхме стигнали докрай, нещата нямаше да са такива, какви то са сега, смята генералът.

 

Докладът на Атанас Атанасов изяде главата на президента Стоянов. Сменените министри не бяха в доклада. Атанасов има грях към хората, които си отидоха заради него и този доклад, който се показваше тогава, заяви ген. Радев.

 

Никой и до днес не казва, че следствия по него няма, но съмнението върху тези хора остана, вината се прехвърля върху децата и внуците им, възмути се генералът.

 

Той разкри, че в доклада на НСБОП са били обвиняемите днес емблематични бизнесмени на прехода Миню Стайков и Ветко Арабаджиев. По онова време имахме разработки за контрабандата на захар и спирт. В тях са днешните герои, които топлят арестите – Ветко Арабаджиев по линия на захарта, Миню Стайков – на спирта, каза Радев и допълни, че парите отивали при хора с отговорност. Не спомена обаче имена.

 

"Не вярвах, че тези техни случаи отново ще са обект на разследване", каза ген. Радев и допълни, че с главен прокурор Иван Гешев е убеден, че разследването този път ще стигне докрай. 

"След 20 години се намери главен прокурор, който най-сетне раздвижи нещата", каза още той.

"Не съм дошъл тук да си меря доклада с този на Атанасов (ген. Атанас Атанасов, днес съпредседател на ДБ, бивш шеф на НСС.б.р) Наистина става дума за два доклада. Всеки, който иска да разбере за тях, може да влезе в интернет и да прочете.


В единия доклад имаше доказателства. В другият доклад се съдържаха измислици, скалъпени по някакъв начин. Мръсно е да се правят внушения за корупция, които нямат никакво отношение към нещата. Мръсни са онези ченгета, които правят компромати. Важното е съдържанието на докладите. Важно е каква е била кухнята на едната и на другата служба и как са изготвени тези докладите. От доклада не последва нищо за когото и да било. За хората, които бяха освободени огт кабинета, не последва нищо

НСС бе информационно-аналитична служба. Тя е получавала и обобщавала информация. Дали изводите са били верни, виждаме какво излезе в медиите. В моят доклад имаше неща, които бяха докладвани на министъра. И двамата с Атанасов бяхме лично подчинени на министъра на МВР.


Моят доклад се базираше на разработки. В доклада на НСС пишеше за едни хора, които се видели с други, че може би има нещо като корупция. Защо никой не каже, че след доклада нямаше последствия. Но позорът се прехвърля на децата и внуците им.


МВР тогава беше отличник благодарение на работата на министерството и лично на моята служба. Бяхме извадени от челните списъци за производство на компакт дискове, бяхме вторите производители след Китай. Рекетът беше ликвидиран. Контрабандата бе вкарана в някакви граници. Имаше две разработки за захарта и спирта.

Прокрадваше се информация, че голяма част от престъпните пари отиваха при хора, които носят голяма отговорност. В доклада на НСБОП имаше информация по разработки. Не се намери прокурор да помогне на службата да се свърши работа.

Аз нямах работа в този екип, след смяната на министъра (Богомил Бонев-б.р.). Нямах стимул за работа. Всичко бе под контрола на навия министър ( Емануил Йорданов). Беше ми дошло до гуша, за разлика от това, което правехме преди. Парадоксален случай - тече оперативна разработка и министърът трябва да разпише СРС-та. Той ме извика и ми каза: Ще разпиша, ако можеш да си намериш преписката сред купчината документи. Унизителна работа.

Корупцията не е само в приватизацията. Корупция има във всяка една област. Питайте Костов защо ни забрани да работим по приватизацията. Нашият доклад не бил използван за разчистване на сметки. Оказах се единственият човек, който разследва премиера- неговият съветник Веселин Балевски. Той ме извика и ми каза-ти ме разследваш? Аз му показах преписката и си отидох в службата. След това бях махнат. Съвестта ми е чиста, спя спокойно, каза Радев.

 

Припомняме, че през 2004 година главният прокурор Никола Филчев обяви  пред "Дарик радио": "Бившият директор на НСБОП ген. Кирил Радев е бил уволнен от поста си по разпореждане на министър-председателя Иван Костов. В изпълнение на прокурорско нареждане службата Радев е разкрил злоупотреба със служебно положение на Иван Костов, по времето, по което е бил министър на финансите.  Истината е, че ген. Радев честно си свърши работата".

Самото му уволнение стана за това, че той изпълни една задача, възложена му от прокуратурата, а именно – да провери случай, при който министъра на финансите е дал на свой приятел разрешение да търгува с валута в безмитната зона.Тогава подчинен на ген. Радев честно даде заключение, че тогавашния министър на финансите – Иван Костов – е нарушил закона.

 

Eпицентър.бг припомня: След като НСБОП изготвя доклада, ген. Радев праща материалите в прокуратурата, без да уведоми за това премиера Костов. Службата събира всички съществуващи документи, прави анализ и изготвя справка, адресирана до министъра на вътрешните работи, Върховна касационна прокуратура, главния секретар. Една седмица по-късно ген. Радев е извикан от премиера Иван Костов.

 

 

Ето какво разказва през 2004 година ген. Радев за този разговор с Иван Костов:

"Той започна да ме разпитва за случая, какво сме установили. Явно беше запознат с част от нещата, които са направени. По време на разговора ни той ме обвини, че фактически аз и службата работим срещу него, че захващайки се с това, доказвайки нещата, с изводите, които сме направили, работим срещу него.

 

 

Той дори се обърна и ми каза: "Ти какво искаш да кажеш, че аз съм извършил престъпление като министър на финансите?!"

 

 

Отговорих му, че нищо такова не искам да кажа, просто това са фактите и документите. Казах му: "Попитайте главния секретар и вашия вътрешен министър, ако искате да държите на някого сметка. Аз изпълнявам постановление на Върховна касационна прокуратура. Просто съм създал екип, възложил съм им задачите, поставени ми от прокуратурата. Защо търсите сметка от мен, защо обиждате службата, че работи срещу вас?!" Ние работим по всички сигнали, които идват до нас.

Премиерът ме питаше защо моите хора били "изтръгвали показания от хората, които са викани да дават обяснения по случая". Той се интересуваше предимно от Стоян Александров, който по онова време е бил шеф на комисията, която е предлагала на тогавашния финансов министър издаването на лицензите за безмитна търговия.

 

Питаше ме: "Защо сте изтръгвали показания от него? И сте му задавали въпроси от рода: а натискаше ли ви финансовият министър да включите една такава точка?" Защото по преписката сме установили, че лицензът е даден без правно основание. Беше, меко казано, тягостен разговор, беше много враждебно настроен.

Веднага след срещата ни - още същия ден, му изпратих подробната справка, за да се запознае с нея. Няколко дена по-късно - един следобед, след края на работния ден, ми се обади шефът на кабинета на министър-председателя Николай Вълчев и ме помоли да отида при него. И всъщност справката, която бях изпратил до премиера, беше при Вълчев.

 

Той ми каза, че премиерът не искал да ме види и затова възложил на него случая. Пункт по пункт му обясних за какво става дума.

Той само се държеше за главата и ми каза: "Премиерът е бесен, смята, че ти и НСБОП работите срещу него, побесня, когато видя, че материалите са изпратени на Върховна касационна прокуратура, как може такова нещо?!"


От категорията

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Кеворк Кеворкян: Велика чест

-1460633929.jpg

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 ...

25 май 2020 | 10:01

The New York Times: Сред големите жертви на коронавируса е и военната независимост на Европа

-1518009495.jpg

„Пандемията се превърна в пореден пирон в ковчега на европейското доверие в ...

26 май 2020 | 12:08

Велизар Енчев: На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

-1559913082.jpg

Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, ...

25 май 2020 | 11:53

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


2 март 2020 | 11:10Гешев.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


КОМУНИСТ


1 март 2020 | 11:14Дааа, много верни нещс казва Кирил Радев. Не знам, как ще излезе бившият главен асистент по политикономия и тогавъшен премиер...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Херодот


29 февр. 2020 | 11:04Ако всичко това е вярно,(допускам да е така)този ген.Радев,трябва да бъде награден,а бившия премиер Костов(с индийско африкански корени,изписани на наглата му физиономия)трябва веднага с белезници да бъде вкаран в ареста,а не да иска народът да му се извини!Каква наглост от негова страна,унищожи надеждите ни в СДС, икономиката ни и покровителстваше корупцията!Мутрата от Банкя стана негов достоен приемник и продължител на "делото му" Корупцията!!!Затова редом с боса на мафията сега ,на подсъдимата скамейка трябва да бъдат изправени двамата най големи престъпници на преходния период: костов и б.борисов!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.