Ген. Кирчо Киров

Сложната обстановка в съседните държави влияе върху политиката ни

Ген. Киров: Императивните публични прояви на посланик Гьокче трябва да намерят своя достоен отговор

2504 | 26 апр. 2017 | 13:43

Отношенията Турция са напрегнати, но те ще бъдат балансирани, гаранция за това е балансираната политика на българското държавно ръководство, смята бившият шеф на разузнаването


Ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

- Ген. Киров, четири са страните, които искат да влияят на България – това обяви само преди дни президентът Росен Плевнелиев. За Турция и Русия отдавна се коментира в медийното пространство, но как Македония и Сърбия биха могли да се намесват у нас?

- Въпросите за влиянието, преди всичко политическо влияние, а чрез политическо влияние и икономическо, и всякакъв друг вид влияние, са една тема, която има много аспекти, но която в значителна степен навлиза и в приложното поле на специалните служби, в частност на външните разузнавателни служби. Що се отнася до вашия въпрос и за определението на бившия президент Плевнелиев, че четири държави се опитват да влияят върху нас, аз считам, че не са само четири, вероятно и други държави има. Но да кажем, четири държави са установени от нашите вътрешни органи. Нормално и естествено е всяка една държава, която защитава своите интереси, да се опитва да защитава тези интереси посредством определен тип влияние, определен начин на влияние в региона, в който се намира, тъй като около всяка държава в региона, в който се намира, се простират и нейните най-тесни национални интереси: от една страна, свързани с етнически и религиозни малцинства, от друга страна, свързани с икономически проблеми, от трета страна, свързани с политически проблеми. Така че опитите за влияние и провеждането на такова влияние са нещо нормално и естествено. А що се отнася до Македония и другите по-малки държави, аз съм далеч от мисълта, че те могат да упражняват стратегическо влияние. По-скоро бих продължил тази мисъл в друга посока. Състоянието на Македония и състоянието да кажем на по-малки държави, като Косово, като Албания, държави в период на полуразпад, каквато е Босна и Херцеговина, със сложно вътрешно положение като Сърбия, са фактори, които влияят върху политиката на България, дотолкова, доколкото България трябва да изгражда своята политика и по отношение на своите държави-съседки, по отношение на държавите от най-близкото си обкръжение и естествено, по отношение на своите етнически малцинства в съседските държави, защото известна е историческата максима, че за съжаление, поради своето историческо развитие, днес България граничи сама със себе си.

- Нека да ви върна обаче на чуждото влияние. Казахме каква е, много е важна всъщност ролята на службите. Има ли как обаче те да си вършат работата, да пресекат такова влияние, ако приемем, че част от политическата класа има обвързаности с която и да било страна?

 

- Тук трябва да разделим функционално ролята и мястото на службите – на външните разузнавателни служби и на вътрешните специални и контраразузнавателни служби. Всяка една уважаваща себе си държава, в това число България, която има необходимост и се стреми да упражнява своето влияние в изгодна за реализация на своите национални интереси посока, трябва да разчита на своите служби. На външните разузнавателни служби – по отношение на това, със своите специфични сили, средства и методи, да провежда това влияние, да организират, бих се изразил най-общо, обстановката, в която работят, така че това влияние в изгода на националните интереси на България да бъде успешно и ефективно. А що се отнася до вътрешните специални служби, тяхната функция е малко по-различна и тя се изгражда върху основата на това те да пресичат опитите за подобно влияние на чужди служби или на чужди държави посредством техните служби на територията на България. Мисля, че българските специални служби имат много богат опит и в по-близкото, и в по-далечно минало в тази посока. И тук в професионален план бих искал да засегна и ролята на т.нар. „агенти за влияние“, защото провеждането на чуждо влияние, независимо какво, или на българско влияние в други държави и региони е свързано с дейността на тази т.нар. „специфична категория“ от инструменталния апарат на Външното разузнаване и на вътрешните служби, наречени „агентура за влияние“. Това е нещо, което е изключително важно, изключително отговорно и всяка уважаваща себе си държава се стреми да използва този важен инструментариум.

- Именно поради съмненията за такова влияние от страна на Турция у нас отношенията между Анкара и София в последно време са изключително напрегнати, макар че турския посланик у нас категорично отхвърли тези твърдения. От друга страна, видяхме само за последните месеци колко експулсирани турски граждани имаше. Можем ли да приемем твърденията за шпионаж, за подривна дейност на наша територия като основателни?

 

- Ако анализираме внимателно и четем между редовете публикувания доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“, ние със сигурност ще стигнем до този извод, че и на територията на България действат чужди служби и че тези служби се стремят да изпълняват своите функции именно по начина, по който аз обясних – чрез своите специфични сили, средства и методи. Що се отнася до нашите взаимоотношения с Турция – да, те в момента се намират в един период на напрежение, но аз мисля, че тези отношения са имали и в миналото подобни периоди на върхове, на спадове, на напрежение, на по-балансирано развитие и считам, че рано или късно, по-скоро по-рано, тези отношения ще бъдат в известна степен балансирани. Гаранция за това за мен е сравнително балансираната политика, която води по посока на двустранните отношения с Турция българското държавно ръководство, българското правителство в различните му състави и формати. Във всеки случай, що се отнася до изявленията и публичните прояви на посланика на Република Турция г-н Сюлейман Гьокче, аз мисля, че те бяха излишно утежнени от известна императивност по отношение на България, която е неприемлива както на дипломатическо, така и на политическо ниво от страна на България, и считам, че те трябва да намерят своя достоен отговор.

- Защо според вас тези експулсации, тези забрани за въпросните турски граждани, за които говорихме преди малко, стават сега, на фона на това напрежение? Затваряли ли са си службите очите за тези хора? Може би е ясно, че те не са тук от вчера или от онзи ден?

 

- Не, аз не мисля, че са си затваряли българските служби очите. Един от големите въпроси опира до техните възможности – оперативни възможности, функционални възможности, възможности, свързани с тяхното хронично недофинансиране, което е видно и днес и което се определя от рамките и възможностите на икономическото състояние на държавата и на нейния бюджет да заделя средства за тази толкова важна и толкова отговорна дейност, която дейност е най-пряко свързана със защитата на националната сигурност. Аз мисля, че моментите не са избрани целево, съвпаднаха по един интересен начин с предизборната и изборна обстановка, която се развиваше у нас, и особено с предизборната и изборна обстановка в Турция. Но забележете – в тази обстановка се появи и едно изявление, едно писмо на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, което също трябва да бъде отбелязано в тази борба за влияние, за оказване на влияние. Появи се една позиция на ДПС по отношение на изборите в Турция, така че това са също средства, които на политическо ниво изпълняват своята роля и своята функция за оказване на влияние, преценено по един такъв начин от политическа партия, но във всеки случай – влияние, което произтича и от територията на нашата държава.

- Колко сериозно и всъщност колко рисковано за България може да бъде, ако е истина, че партии у нас са финансирани от чужди държави? В конкретния случай става дума за Русия.

 

- Пак се връщам на това, че тук навлизаме отново в полезното поле на действие на специалните служби и в частност на външните разузнавателни служби. Аз мисля, че това е част от една сложна и много отговорна дейност на всяка уважаваща себе си държава и е част от инструментариума, както казах преди малко, на специалните служби, в частност на външните разузнавателни служби. Трудно е да се прецени доколко може да бъде опасна. Във всеки случай, всички държави, които се стремят да оказват такова влияние, изграждат структури, чрез които трябва да се упражнява това влияние и се стремят да привличат за реализация на своите интереси агентура за влияние. България също. Аз имам впечатления и зная добре, че България също и в миналото, и в по-далечното, и по-близкото минало, чрез своите външни разузнавателни служби е изграждала подобни структури в съседни нам държави или по-близки, или по-далечни държави за оказване на влияние в посока реализация на нашите национални интереси. Така че всяко едно влияене, особено когато то е подкрепено солидно финансово, материално-технически и кадрово чрез изграждане на структури за влияние, политически преди всичко структури, със захранване на тези структури със съответното финансово подсигуряване, може да бъде фактор и е фактор за промяна понякога в политиката на определени държави или за промяна на отделни аспекти от политиката на различни държави. Така че в този смисъл ние следва да наблюдаваме, особено нашите органи за вътрешна сигурност следва да наблюдават проявите на опити за такова влияние, да полагат усилия да ги контролират и когато е необходимо, както показва тяхната практика отпреди няколко дни в предизборната и изборна обстановка, да прибягват и до по-решителни мерки за пресичане на такова влияние.

Евелин ЦАНЕВА, Агенция "Фокус"

 


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018