Константин Попов не може да разбере какво предлагат критиците на процедурата в лицето на БСП, Марешки, Сидеров, включително и на президента Румен Радев.

 

"Да върнем процедурата отначало, да дойдат изборите, да започнем преговори отново", попита Попов, заявявайки и че винаги е странял от това да коментира по-конкретно думи на държавния глава, въпреки че се познават отдавна. 

Той отказа да коментира думите на президента, че в процедурата има лобизъм и решението за избор на Ф-16 е троен удър върху България, припомни обаче постовете, на които Румен Радев му е бил заместник.

 

"Има някаква нервност, има някакви думи... Има смесване на политика и професионална отговорност", допълни Константин Попов и обясни, че с решението на комисията и предложението на правителството се дават една рамка и свободата на правителството да преговаря, подчерта Попов.


Той обясни, че в подадените до този момент оферти липсват цените по поддръжката и именно това ще бъде обект на преговори.

За да имаме точни цифри, трябва да отидем на преговори. Точно за това са необходими тези преговори", посочи Константин Попов и допълни срока - около 4 месеца.

 

"Аз не мога да разбера защо не искаме да отидем към преговори", заяви още той.

 

Депутатът отрече да е имало натиск от американска страна за избор на офертата на "Локхийд Мартин". По думите му естествено е всяка страна на представя своя продукт и точно това е направил Съливан по време на посещението си у нас.

Това е било напълно коректно и е положително, че представителите на държавата, с която си говорим са явни.

 

По думите на Попов и по информацията, с която той разполага, с поддръжката офертата Ф-16 не е най-скъпият, а в дългосрочен план е напълно съизмерим с "Грипен", най-скъпият е "Юрофайтър". Различни са подходите, които се предлагат в офертите и затова трябва да има процес на преговори, обясни Попов.