Леонид Решетников

Крайната цел на задкулисието е да унищожи Русия, твърди бившият разузнавач

Ген. Леонид Решетников: Разколът в Украйна е опит на Вартоломей да подчини православието (ВИДЕО)

1864 | 11 ян. 2019 | 14:39

Т.нар. Вселенски патриархат от десетилетия се намира в ръцете на хора, които трудно могат да бъдат наречени православни, обяснява генералът от руското външно разузнаване


Признаването от страна на Вселенския патриарх на независима украинска православна църква всъщност е продължение на отдавнашната политика на Вартоломей I да подчини православието. Това заявява генерал-лейтенант Леонид Решетников, бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия и директор на Държавния институт за стратегически изследвания (2009-2017 г.). Изявленията си бившият разузнавач дава пред официалния сайт на движението "Двуглав орел", на което е изпълнителен директор.

Т.нар. Вселенски патриархат от десетилетия се намира в ръцете на хора, които трудно могат да бъдат наречени православни, обяснява генералът.

"Те са част от задкулисие, което действа за разкол в православието. Днес Фенер действа като инструмент на тези сили, в това число и свързани със САЩ и други страни, които прокарват политика на ограничаване на Русия на международната сцена, на нейното разделяне и, да си го кажем направо - нейното унищожение", категоричен е ген. Решетников.

"В последните десетилетия след естонския конфликт, когато Фенер в лицето на бившия офицер от турската армия (в която Вартоломей I служи в периода 1961—1963 г.) предостави автокефалия и причини разкол в Църквата в Естония, тези сили действат доста активно. И след провала на т.нар. Критски събор, който трябваше да подчини цялото православие на Вартоломей, но и ние, и редица други православни църкви отказаха да участват в тази политическа акция, те се захванаха с Украйна", коментира бившият разузнавач.

"Те се опитват да откъснат огромна територия с огромен брой вярващи от Руската православна църква, от Русия. Това е покушение срещу Русия. И Порошенко въобще не крие това. И Западът, който винаги настоява за някакви принципи за отделяне на църквата от държавата, си затваря очите за това, което става благодарение на държавните усилия на киевския режим. Затова трябва да гледаме на този случай като на антируска акция", подчертава ген. Решетников.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 Ген. Леонид Решетников: Разколът в Украйна е опит на Вартоломей да подчини православието

Т.нар. Вселенски патриархат от десетилетия се намира в ръцете на хора, които трудно могат да бъдат наречени православни, обяснява генералът от руското външно разузнаване

От категорията

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

-1523431363.jpg

В речта си преди гласуването британският премиер призова депутатите да гласуват ...

15 ян. 2019 | 21:49

Макрон официално откри "големия дебат", целящ да умиротвори"жълтите жилетки"

-1544516026.jpg

Въпреки строгите мерки за сигурност и забраната за автомобилен трафик десетки ...

15 ян. 2019 | 20:54

Доналд Туск: 27-те членки на ЕС ще останат обединени за Брекзит

Доналд Туск-1526476311.jpg

Междувременно говорител на лейбъристите заяви, че ако вотът на недоверие срещу ...

15 ян. 2019 | 23:21

Юнкер: Гласуването в Лондон увеличава риска от Брекзит без сделка

-1480422970.jpg

Той призова британското правителство да изясни какви стъпки смята да предприеме ...

15 ян. 2019 | 22:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.